Oğuz CEVHER


Plastikten Üretilen Herşey Hayatımızı Tehdit Ediyor!...


Hayatımıza giren plastiklerin yaşadığımız dünyaya, bizlere ve tüm canlılara zarar verdiğini biliyor musunuz?
 
Planetescope adlı bir web sitesinin verilerine göre, Akdeniz’de 250 milyar civarında plastik atık olduğu tahmin ediliyor, sadece Fransa sahillerine yılda 126 milyon plastik poşet birikiyor.
Bilinçsizce çevreye attığımız o plastik çöplerle sadece çevreyi kirletmekle kalmıyor, denizde yaşayan yüz binlerce balık ve diğer deniz canlılarının yok olmasına sebep oluyoruz.
 
Yapılan araştırmalara göre bir plastik poşet 1 saniyede üretiliyor, doğaya atılan plastiklerin ise toprağa karışma süresi ortalama 400 yıl.
Bazı plastik poşetlerdeki süre 1000 yılı buluyor.
Plastik maddeleri yiyecek sanarak yemeye kalkan yüz binlerce deniz canlısı ise yok olup gidiyor.

Kuşlarda ise durum daha da ürkütücü boyutlara ulaşıyor ve her yıl milyonlarca kuş yuttukları plastik maddelerden dolayı telef olup gidiyor.

Plastiklerin neredeyse kullandığımız herşeyde olduğunu ve hayatımızı ele geçirdiğini söylersek yanılmış olmayız.
Poşet, pet şişe,pipet, çatal ve bıçak gibi sürekli kullanmak zorunda olduğumuz bu ürünlerin plastikten yapılmış olması hem insan sağlığına hem de doğaya zararlı...
 
"Kullan at" mantığıyla her yıl 500 milyar üretilen plastik şişelerin yarısından fazlası bir defalık kullanımın ardından çevreye atılıyor.

Sahilde, yol kenarında, parklarda pet şişeleri, poşetleri sık sık görmekteyiz. Görüntü kirliliğine yol açıyor ama herşeyden daha çok insan sağlığını korkunç bir şekilde etkiliyor; zamanla denizlere, hatta okyanuslara ulaşarak denizde yaşayan canlılara zarar veriyor.
Ayrıca plastik ve köpükten imal edilen bardaklardan uzun süre sıcak sıvı içenlerde kanser sıklığının artabileceği de söylenmekte.

Bazı ülkeler zararı geç de olsa anladı ve plastik ürün üretimini ve kullanımını yasakladı.
Bu ülkelerin bazıları şunlar; ABD'nin bazı bölgeleri (San Francisco, Los Angeles, Santa Monica, Massachusetts), Fransa, Fas...
Bu konuda Türkiye'de de bir çalışma yapılmakta.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından AB mevzuatına uyum çalışmaları kapsamında hazırlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Taslağı'na göre 1 Ocak 2019'dan itibaren hafif plastik torbaların satış noktasında ücret karşılığı temin edilmesi öngörülüyor.
Böylece kişilerin bez torbalara yönelmesi mümkün olabilecek.
Bazı ülkeler pet şişe, plastik poşet konusunda yasaklamalar getiriyor ancak plastik üretimi dünyada artmaya da devam ediyor.
Bu konuda PAGEV'in paylaştığı rapora göre, dünyadaki toplam plastik üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini karşılayan Çin, 81 milyon ton plastik üretiyor.
Türkiye ise yaklaşık 9 milyon ton plastik üretimi ile Avrupa’da Almanya'dan sonra ikinci, dünyada ise altıncı sırada yer alıyor.
 
Umarım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın  Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönündeki aldığı karar bahsedildiği gibi ciddi bir şekilde ele alınır ve uygulanır.
 
Bunu da  1 Ocak 2019'dan itibaren hep beraber göreceğiz.