Yenisey Tiyatro Grubu "Satılık Madalya " İle Perde Diyecek

Adana'da kurulan ve faaliyetlerine İstanbul'da devam eden Yenisey Tiyatro Grubu oyuncuları Yaşar Uz' un kaleme aldığı " Satılık Madalya" adlı oyunla tiyatroseverlerin karşısına çıkacak

KÜLTÜR-SANAT 5.02.2023 18:11:00 0
Yenisey Tiyatro Grubu

Sanatçı Kadir Turan tarafından 2000 yılında Adana'da kurulan Yenisey Tiyatrosu oyuncuları bu sezon İstanbul’ da sahnelerde olma hazırlıklarını sürdürmektedir. 

YENİSEY KÜLTÜR SANAT' a bağlı Yenisey Tiyatro Grubu (YTG), Yaşar Uz'un yazdığı “Satılık Madalya” adlı oyunu sahnelemeye hazırlanıyor.

Yenisey Kültür Sanat kurucusu ve sahibi sanatçı Kadir Turan oyunla ilgili olarak şunları söyledi:

"Yenisey Kültür Sanat'a bağlı Yenisey Tiyatro Grubu olarak uyuşturucu konusunda halkımızın dikkatini çekecek bir oyun hazırlamaktayız. “

Başarılı sanat adamı Kadir Turan; “Satılık Madalya” nın konusu hakkında ise ;

“Madde bağımlısı olan gencimiz, babası şehit olan bir evladımızdır. Avrupa dans şampiyonu olan kardeşimiz para bulamayınca annesini öldürmeye ve babasının şehitlik madalyasını satmaya teşebbüs eder.

Tiyatro severleri madde bağımlılığı konusunda uyaran, bilgiler veren ve türküleriyle, danslarıyla hem eğlendiren ve hem de hüzünlendiren bir oyunu sunmak için var gücümüzle hazırlanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sanatçı Kadir Turan Kimdir?

Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinin Çaykara köyünde dünyaya gelen sanat ve edebiyat erbabı Kadir Turan, ilkokuldayken GURBET adlı oyunu yazmış, yönetmiş, müziğini, dekorunu ve sahnesini hazırlamış ve oynamıştır. Turan bu başarısından dolayı, o dönemin Şanlıurfa valisi sayın Kemal Gazezoğlu tarafından ödüllendirilmesine olan mutluluğunu 'Benim sanat ve edebiyatta miladım 1969'dur' ifadelerini kullanmıştır.” sözleriyle dile getirmiştir.

1972 yılında Bandırma'da öğrenim görmekteyken düzenlenen Marmara Bölgesi Ses Yarışmasında, Türk Halk Müziği alanında birinci seçilerek Ses Kralı ünvanını almış ve aynı yıl plak yapma teklifi almış ve bu teklifini değerlendirerek, kurmuş olduğu müzik topluluğu ANADOLU FOLK DÖRTLÜSÜ grubuyla üç plak yapmıştır. Aynı yıllarda Bandırma'da faaliyet gösteren HUZAT Tiyatrosunda müzisyen ve oyuncu olarak eğitim görmüş ve çalışmıştır.



1975 yılında KARA ÇARŞAFLI GELİN filminde oynaması için almış olduğu teklifi, merhum Hüseyin Peyda' nın ısrarlarına rağmen idealist yanı baskın çıkınca almış olduğu teklifi reddetmiştir. Aynı yıl Orhan Kemal'in 72. KOĞUŞ adlı oyununda rol almıştır. Halk ozanı olarak TURANİ ve ALP URUNGU mahlaslarını kullanan sanatçı Ceylanpınar ilçesi başta olmak üzere yurt genelinde haklı bir üne kavuşmuştur.

1979 yılında bir kamu kuruluşunda görev alan ve memuriyet hayatı boyunca sanattan ve edebiyattan hiç kopmayan Kadir Turan, 1980-1981 yıllarında Kahramanmaraş ilinde Edeler Müzik Kursu'nda ve Türkmen Türk Halk Müziği Dershanesi’ nde eğitim vermeye başladı. Bu arada Türk şiirinin anıt isimlerinden Bahattin Karakoç ile tanıştı ve uzun zaman birlikte oldu. Daha sonra merhum Abdurrahim Karakoç ile kadim dostluk kuran Kadir Turan, "şiirde benim ustam Bahattin Karakoç'tur" demiştir. 1997 yılının Mayıs ayında Dolunay Şiir Günlerine katılan sanatçı, şair Bahattin Karakoç'a "ŞEYH-ÜL ŞUARA" ünvanını tebliğen sunmuş ve kabul görmüştür. Bu dönemde, yazı ve şiirleri Türk Edebiyatı, Töre, Konevi, Kültür ve Sanat, Erciyes, Yeni Düşünce adlı dergi ve gazetelerde yayınlanmıştır.

1986 yılında Erzurum’ a atanan Kadir Turan, üniversiteli gençlerle ve öğretim üyeleriyle bir araya gelerek MİNA Kültür ve Sanat Dergisi'nin çıkmasına öncülük etmiş, Mina dahil, öncü olduğu diğer dergi ve gazetelerden, Doğu’ da Hergün, Genç Dadaş ve Palandöken'de Kültür ve Sanat Yönetmeni olarak görev almıştır. Anılan dergi ve gazetelerde; Yunus Buğra Yılmaz, Ali Kafkasyalı, Necmettin Tozlu, Orhan Okay, Mustafa Kurt, Nurullah Genç gibi fikir, kültür ve edebiyat erbabı isimlerle uzun süre çalışmıştır.



1990 yılında İstanbul'a atanan sanatçı, 1993 yılında ilk müzik albümü olan “SABIR ile YÜREĞİM TETİKTEDİR” adlı kitabını yayınlamıştır. Ortadoğu ve Kurultay gazetelerinde yazıları yayınlanmaya başlayan Turan’ ın, 1995 yılında “SEVGİ DÜZENİ” adlı ikinci albümü ile “KİMLİĞİME DOKUNMAYIN” adlı ikinci kitabı yayınlanmıştır. Oyunculuk alanında Feza Film tarafından düzenlenen Oyunculuk okuluna kursiyer olarak bir süre katılan ve 1998 yılında henüz 42 yaşındayken kendi isteğiyle emekli olan Kadir Turan, 1999 yılında Adana'ya taşınmış ve Adana'da YENİSEY KÜLTÜR EVİ' ni açmıştır. Bu merkezde, tiyatro ve müzik eğitimini bizzat vermiştir. Çok alanlı bir kültür evi olan Yenisey' de kurmuş olduğu tiyatro grubuyla oyunlar yönetmiş, oynamış ve sahnelemiştir. İspinoz Kuşları, Misafir, Kadınlık Bizde Kalsın, Sürek Avı, İsa ile Musa, Becerikli Kanguru, Şarkıcı ve Vatan Yürekli Adam Süphan Emmi (tek kişilik oyun) sanatçının oynadığı, yönettiği ve sahnelediği oyunlardan bazılarıdır.

2003 yılında, "SEVGİLİM” dediği İstanbul'a yeniden dönen Kadir Turan, yoğun dizi çalışmalarından dolayı tiyatrosunu ancak 2010 yılında faaliyete geçirebilmiş ve Sürek Avı ile Vatan Yürekli Adam Süphan Emmi (tek kişilik oyun) adlı oyunları sahnelemiştir.

Kurtlar Vadisi, Ezo Gelin, Vazgeç Gönlüm, Aşk Yakar, Aşk Bir Hayal, Sakarya-Fırat ve Ezel gibi daha bir çok dizide rol alan sanatçı, Mahpeyker, Ağlama Anne, Hastahane Önü, Kiralık Anne gibi sinema ve TV filmlerinde de rol almıştır. Ayrıca National Geographice TV için SCIENCE OF BELİEVE (İnancın Bilimi) adlı belgesel dizide Kudüs Valisi Caiphas (Kayfas) rolünü canlandırmıştır.

Hayatını İstanbul'da sürdüren Kadir Turan, oyunculuk, müzik, edebiyat ve fotoğraf sanatıyla iç içe kültür ve sanat alanında eserler üretmeye devam etmektedir.