52 yılda Türkiye’den ve dünyadan milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi 52. yaşını kutladı.
Adını dünyaya duyuran, her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlayan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi 52 yaşında. 300 ton mumya balıktan oluşan sıra dışı müzeye girişler ücretsiz.
52 yılda Türkiye’den ve dünyadan milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi 52. yaşını kutladı. Büyük, küçük herkesin ziyaret ettiği Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ne yabancı turistler de büyük ilgi gösteriyor. 50 gramlık hamsiden, 2 tonluk köpekbalıklarına kadar binlerce deniz canlısını barındıran müze Beylikdüzü’nde.
ÖĞRENCİLER ÖDEVLERİNİ YAPIYOR
Balıkçı Kenan Balcı’nın ülkemize kazandırdığı Türkiye Deniz Canlıları Müzesi genç, yaşlı herkesin büyük ilgisini çekiyor. Bu iş gönül işi diyen Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, “52 yıl önce büyük uğraşlar sonucu ülkemize Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ni kazandırdık. İlk önce 50 gramlık hamsi balığını mumyaladık. Daha sonra köpekbalığı, orkinos, vatoz balığı derken müze bugün bin 500’ün üzerinde deniz canlısını bünyesinde barındırıyor. Bizler gelecek nesillere bizim kendi denizlerimizde yer alan balıkları göstermek için bu müzeyi oluşturduk. Öğrenciler bu müze sayesinde denizlerimizde hangi balık var öğreniyor. Okullarında öğretmenlerin verdiği ödevleri burada yapıyorlar” ifadesini kullandı.
52 SENEDE MÜZEYİ GELECEK NESİLLERE AKTARDIK
Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’nde balıkları ölümsüz hale getirdiklerini dile getiren Balcı, “Mumyalanan balıkların bozulmaması için her sene bakım yapıyoruz. 52 sene önce mumyaladığımız balıklar yeni mumyalanmış gibi duruyor. Her yıl yeni bakım yapıyoruz. 35-40 yıl önce mumyalanan balıklar bile bugün ilk günkü gibi görünüyor. Öğrenciler, kitap ve belgesellerde görebilme imkanı buldukları balık türlerini müzemizde yakından, dokunarak inceleyebiliyorlar. 200 yıl, 300 yıl sonrada bu müzeyi ayakta tutmak için büyük çaba gösteriyoruz. 52 senede bunu başardık. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ni gelecek nesillere aktardık. Vatandaşlarımızın gösterdiği ilgiden çok memnunuz. Herkese teşekkür ediyoruz. Müzeye ulaşım da gayet kolay. Metrobüse yakınız. Girişler ücretsiz” dedi.
PALAMUTUN TANESİ 1 KİLOYA YAKLAŞTI
Balıkların önemine de dikkat çeken Balcı, “Yaklaşık bir ay önce av yasağı kalktı. Denizlerimizde bu sene balık oldukça bol. Özellikle denizlerde palamut balığı bolluğu yaşanıyor. 1 Eylül’de 300-350 gram olan palamut bugün 900-950 grama ulaştı. Yağlandı. Daha çok lezzetlendi. 3 kişiye bile yeter 1 balık. Çünkü sadece et var üstünde. Şimdi 950 gram palamutun tanesi 150 lira oldu. Omega 3 deposu. Balık reçetelere yazmadığı tek ilaç. Anne sütünden sonra yıpranan dokuları onaran tek besin kaynağı balıktır. Yaşlıların kan dolaşımını hızlandırır. Büyüğe de faydası çok, küçüğe de. Benim önerim balık bol çıkmışken haftada en az 2 gün balık yiyelim. Balık demek sağlık demek” diye konuştu.
DEV KILIÇBALIĞI YAKALANDI
Marmara Denizi açıklarında yaşanan balık çeşidi bolluğuna ise kılıç balığının da eklendiği öğrendi. Dün gece saatlerinde balıkçıların ağına ise yaklaşık 100 kilo ağırlığında dev kılıç balığı takıldı. Tezgahta kılıç balığı 500 liraya kadar düştü.