"Türk kadını, toplumda layık olduğu yeri almalıdır"

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına hakların en büyüğü olan ?Seçme ve Seçilme? hakkı verildiğini ancak aradan geçen 84 yıla karşın kadınlarımızın hak ettikleri yerde olmadıklarını belirterek, "Türk kadını,

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 84. yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

"1935 yılında kadınların mecliste temsilinde dünyanın 2’inci ülkesiyiz. Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı pek çok Avrupa ülkesinden önce tanındı. İsviçre bile kadınlara bu hak 1971 yılında sağlandı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Avrupa’nın ve dünyanın pek çok ülkesinden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı vererek, kadının erkekle birlikte sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi hayatta eşit haklara sahip olmasının önünü açmıştır.

 

Ancak aradan geçen 84 yıllık süreçte ne yazık ki kadınlarımızın toplumdaki hak ettiği yeri alamaması da düşündürücü ve üzücüdür. Kadınların sosyal ve kültürel alanlarda, eğitimde, hukukta, aile içinde, çalışma hayatında, toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olabilmelerinin yolu da eğitimden geçer. Kız çocuklarının okutulması konusunun ülkemizde hâlâ ciddi bir sorun olduğu bilinen bir gerçektir. Kızlarımıza çağdaş eğitim sistemi kapsamında iyi bir eğitim verilmesi ve iyi bir meslek sahibi olmalarının önü açılırsa kuşkusuz ki kendi ayakları üzerinde durabilecek ve geleceklerini de yine kendileri tayin edebileceklerdir.
Çağdaş hukuk devleti anlayışının temel koşulu, kadına toplumsal, siyasal, kültürel haklarını vermektir. Kadınların siyasal yaşamda yerlerinin olmadığı, siyasetin erkek işi olduğu inancı hâlâ çok yaygındır. Bu algının bir an önce değişmesinin yolu da yine eğitimden geçmektedir.