Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet'ten "Tüketiciyi Koruma Haftası " dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet'ten "Tüketiciyi Koruma Haftası " dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Başkan Emanet ; mesajında şu ifadelere yer verdi;
"İhtiyaçların her geçen gün daha da arttığı, rekabet ortamının daha da kızıştığı günümüzde tüketicilerin alışverişlerinde bilinçli hareket etmesi ve tüketicilerin haklarının korunması son derece önem kazanmıştır.
Gelişen dünyada en hızlı artış gösteren faaliyetlerden biri de tüketimdir. Tüketicilerin haklarının korunması, bu konuda ortaya çıkan sorunların en aza indirgenmesi ve tüketici memnuniyeti ekonomik gelişimin de çok önemli bir payını oluşturmaktadır.
Günümüz tüketicilerinin çoğu bilinçli , her şeyi biliyor, her şeyin farkında.... Artık tüketiciler internetten daha çok araştırma yapıyor ve bilinçli tüketici sadece fiyatta rekabete bakmıyor , ödediği paranın tam değerinde karşılık almak istiyor. Fiyatları kıyaslıyor , ürün değerlendirmelerini, tüketici yorumlarını ve puanlamaları takip ediyor. Kapıdan satışlar nerdeyse bitti.
ÇOK TÜKETİM, ÇOK ÜRETİM GEREKTİRİR...
Dünyada teknoloji ile beraber yaşanan hızlı değişim süreci üretim ve tüketim algılarını sürekli olarak yenilemekte; bu yenilenen durumlara göre de tüketici sorunları değişmektedir. Tarımsal üretim sektörü başta olmak üzere, Sürdürülebilir bir üretim ve tüketim bilinci kaçınılmazdır. Bir ülkenin gücünü üretim gücü belirler ...
Tüm dünyada son yıllarda yaşananlar...
Küresel dünya ekonomisi, hareketli bir yıl olan 2021' i geride bırakırken, 2022 yılıda ilk günden itibaren; petrol fiyatlarını, döviz ve altın kurlarını, borsaları, gıda sektörünü vs... ülkeleri , devletlerin ve insanların sosyal ve ekonomik davranışlarını hep birlikte etkilemeye devam ediyor. Tüketim davranışlarımızda bunlara paralel bir dalga şeklinde sürekli değişebiliyor.
FAHİŞ FİYATLAR TÜKETİCİLERİ VURDU....
Arka arkaya gelen akaryakıt ve gıda zamları, marketler ve benzin istasyonlarının önünde uzun kuyrukların görüntülerine sahne olurken, doğal gaz fiyatlarındaki artış, elektrik, su zamları, kira zamları, toplu taşıma zamları, gıdaya gelen zam furyaları vatandaşı bezdirdi.
FIRSATÇILAR YİNE HAREKETE GEÇTİ...
Döviz ve enerji fiyatlarındaki artışı, tedarik problemini bahane eden üretici firmalar, aracılar vs.. fiyatlara fahiş zam yaparken, stokçuluğa da başladı.
Kiralık ev fiyatları arttıkça kimi ev sahiplerinin fırsatçılık arayışları oluştu vs....
Kurdaki yükselişin , birçok üründe girdi fiyatlarını arttırmasi ve zamların ard arda gelmesi yetmiyormuş gibi, fırsatçıların zam oyunları,etiketlere çok yüksek ve orantısız şekilde bu zamları yansıtmasiyla ayrıca mücadele edilmek zorunda kalındı. Hatırlatmakta fayda var. Tüketicilerimizin bu tip fahiş fiyatlarla karşılaşması durumunda ALO 174-175 hattına şikayette bulunmaları önemlidir.
630.852 ADET KARAR VERİLDİ...
Tüketici haklarının korunması konusunda lokomotif görevi üstlenmiş olan tüketici hakem heyetlerine 2021 yılında toplam 537.479 adet başvuru yapılmış , 630.852 adet karar verilmiştir. Görülen uyuşmazlıkların yaklaşık %52’si tüketiciler lehine sonuçlanmıştır. Yapılan başvurularda en çok internet abonelikleri uyuşmazlık konusu edilirken arkadan internet abonelikleri (51.514 adet, % 9.5), ➤ ayakkabı (38.564 adet, % 7.1), ➤ cep telefonu (36.959 adet, % 6.8), ➤ kredi kartı üyelik ücreti (28.668 adet, % 5.3), ➤ mobilya (19.894 adet, % 3.7) ve ➤ GSM aboneliği (18.436 adet % 3.4) konularına ilişkin başvuru yapıldığı görülmüştür. Tüketici hakem heyetleri 2021 yılında yaklaşık 870 Milyon TL değerinde uyuşmazlık tutarını değerlendirme konusu yapmıştır.
• TÜKETİCİ HAKLARI BEŞİKTEN MEZARA BİR SÜREÇ VE İNSAN HAKLARIDIR.
“15 Mart 1985 yılında Birleşmiş Milletler'in Tüketici Evrensel Bildirgesi’ni ilan etmesinin ardından, 15- 21 Mart arası her yıl Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanmaktadır.
Ülkemizde, Tüketicinin Korunması Kanununun 1995 yılında yürürlüğe girmesiyle birlikte , önemli bir hareket kazanmıştır. Tüketiciler , 6502 Sayılı “ TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN“ ile ve yönetmeliklerle korunmaya çalışılmaktadır.
Söz bitmez daha söylenecek çok sözümüz var.Tüketicinin korunması, bilinçlendirilmesi konusunda Tüketiciyi Koruma Haftası´na bağlı kalmadan tüketicilerin haklarını aramaları için yıllardır özveri ile çalışıyoruz.Tüketicilerimizin gelişmiş ülkelerde yaşayan tüketicilerle aynı haklara sahip olmaları, bilgilendirilmeleri, yasal haklarını kullanmaları için özendirilmeleri en temel ilkemiz .
Derneğimiz Tüketicilerimizin Korunması Hakkındaki 6502 sayılı Kanunda yer alan tüm hükümler ile ilgili konularda, vatandaşlardan gelen başvuruları değerlendirilerek tüketici / satıcı arasında uzlaşı sağlama çalışmaları , tüketicilere yasal hakları konusunda bilgilendirme ve yasal çözüm mercilerine
yönlendirme çalışmalarını sizlerin desteği ve teveccühü ile ilk günkü heves ve azimle devam ettiriyor. Bilinçlendirmek ve korumak alanında öncülük görevini bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada yerine getirmeyi sürdürecektir.
Ülkemizin her ferdinin bilinçli tüketim anlayışına sahip olmasını ,tüketici bilincinin gelişmesi, tüketicinin kendi ihtiyaçlarını iyi tespit edip, ihtiyaçlarına en iyi cevap verebilecek mal ve hizmet seçimini bilinçli ve akılcı yapabilmesi, satın alma aşamasında aldatılmaması en büyük arzumuz ve hedefimizdir. Çünkü insan, ‘beşikten mezara kadar’ tüketicidir. Bu kadar geniş bir kitlenin korunması elbette önemli bir husustur.
Tüketicilerimizin kanunlara rağmen karşı karşıya kaldığı haksız uygulamaların son bulması , elde etmiş oldukları kazanımları korumak, yeni ve kalıcı kazanımlar elde etmek için daha çok çalışmak yol haritamızdır.
Isteklerimizin sonsuz ama dünyanın kaynaklarının sınırlı olduğu şuuru ile ;
Değerli tüketicilerim8zin 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü ve 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftamızı kutluyorum.
Ülkemizde tüketici haklarının korunması ve bu haklara saygı duyulması bilincine vesile olması dileğiyle tüm değerli tüketicilerimize Saygı ve Sevgilerimizle."