Tepecik bölgesinde kentsel dönüşümün ilk adımı atıldı

Yaklaşık 20 yıldır İBB Meclisi tarafından imar sorunu çözülmeyen Büyükçekmece ilçesinin Tepecik bölgesinde kentsel dönüşüme yönelik olarak ilk riskli yapı yıkıldı.

BÜYÜKÇEKMECE 7.06.2024 12:57:00
Tepecik bölgesinde kentsel dönüşümün ilk adımı atıldı


 

Yıllardır imar planı bekleyen Tepecik bölgesinde kentsel dönüşümün ilk adımı atıldı

 

Yaklaşık 20 yıldır İBB Meclisi tarafından imar sorunu çözülmeyen Büyükçekmece ilçesinin Tepecik bölgesinde kentsel dönüşüme yönelik olarak ilk riskli yapı yıkıldı.

 

Beklenen İstanbul depremi öncesi kentsel dönüşüm çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Büyükçekmece Belediyesi, bugüne kadar riskli 50 binden fazla yapıyı yıkarak yerlerine depreme dayanıklı yapılar yapılmasına öncülük etti.

 

Büyükçekmece Hürriyet Mahallesi’ndeki 6 bağımsız bölümden oluşan riskli yapıların yıkımı belediye – vatandaş iş birliğiyle kentsel dönüşüm kapsamında gerçekleşti.


 

“İmar planları için artık önümüzde engel kalmadı”

 

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, bugüne kadar kentsel dönüşümün önünü kesen imar planlarının tek tek uygulamaya geçirileceğini ifade ederek şöyle konuştu: ‘’Depremin vuku bulması halinde ki olacak. En çok hasar alacak bölgelerden bir tanesi. Binalar çok eski. Ne zaman yapıldığı bilinmeyenler var, bilinenler var. Köy merkezi 20 yıldan beri imar planı bekliyor. Şimdi 2024 seçimlerinden sonra meclis yeniden oluştuğu için artık önümüzde engel kalmamıştır. Büyükçekmece ilçesinde imar planı bekleyen başta Tepecik merkezi, Türkoba, Kumburgaz, Pınartepe gibi kentsel dönüşümün önünü kapatan planları tek tek uygulamaya koyacağız ve hep Tepecik diyoruz. Çünkü depremde en korktuğum yer Tepecik merkez. İlk defa kentsel dönüşümü başlattık. Bu ilk bina, 6 katlı bir bina. 1978 yılında yapılmış. Burada bundan sonraki yapılacak çalışmalarda genelde ada bazında uygulama yapılacak ve Büyükçekmece’nin, İstanbul’un en güzel deniz ve göl manzaralı muhteşem bir yeni şehir merkezi veya Tepecik merkezi doğacak. Vatandaşımıza hayırlı olsun. Deprem geliyor. Herkes, bütün belediye başkanları, bakanlık İBB kim varsa yetkili tamamı, hep birlikte kentsel dönüşümü hızlandırmak ve depreme karşı alınması gereken tedbirleri almamız lazım. Hem de koşar adım. Çünkü depremin daha da yaklaştığını söylediler. Eskiden bilim insanları 2030’dan itibaren 7.5 üzeri deprem bekliyorlardı. Ortalaması 7.5. Korkunç bir depremdir. İstanbul’u mahveder.”

“Vatandaşımızın burnunun kanamayacağı noktaya kadar kentsel dönüşümü devam ettireceğiz”

 

Tepecik, Türkoba, Kumburgaz bölgelerinin imar planları için sona gelindiğini de kaydeden Başkan Akgün; “1 Nisan’da mazbatamı aldım. 1 hafta sonra biz planlarımızı açtık. Tepecik’in sadece merkezinin imar planlarını çıkartmak istemişti daha önceki Ak Parti dönemi. Biz Tepecik bir bütündür. Tepecik bizim bir beldemizdir. Planın tamamını çıkartmak üzere hazırlığımızı bitirdik. Kısa zamanda encümene, meclise giriyor Büyükşehir’de. Ondan sonra bize geliyor, tamamını çıkartıyoruz. Arkasından diğer bildiğiniz Türkoba. Türkoba merkezde de depremde büyük hasarlar olacak. İstanbul’da Büyükçekmece’de en büyük hasar Kumburgaz Sahil’de olacak. Onun da çalışmasını eş zamanlı başlattık. Biz gece, gündüz çalışıyoruz. Vatandaşımızın burnunun kanamayacağı noktaya kadar kentsel dönüşümü devam ettireceğiz. Önce vatandaşın canını, sonra malını koruyacağız. Bu konuda kararlıyız. Planla ilgili müjdeli haber özellikle Tepecik için yakında.’’