Tarih: 23.05.2022 11:23

Tarımda teknolojiyi etkin kullanmak şart

Facebook Twitter Linked-in

Crop Science Türkiye Ülke Müdürü Onur Çamili ve Kuzey Batı Bölgesi Satış Müdürü Abdullah Yalçın’ın ev sahipliğinde düzenlenen panele Crop Science Akdeniz Ülke Grubu Lideri Protasio Rodriguez, Doğru Çiflik’in 3. Kuşak Çiftçisi ve Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ile Feyz Çiftliği’nin Kurucusu ve TÜSEDAD Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu konuk oldu.

İSTANBUL İGFA- Bayer, merkez ofisinde gerçekleştirdiği “Tarımın Geleceğini Şekillendiriyoruz” panelinde tarımda dijitalleşmenin, sürdürülebilirliğin ve verimliliğin önemini vurguladı. Crop Science Türkiye Ülke Müdürü Onur Çamili ve Kuzey Batı Bölgesi Satış Müdürü Abdullah Yalçın’ın ev sahipliğinde düzenlenen panele Crop Science Akdeniz Ülke Grubu Lideri Protasio Rodriguez, Doğru Çiflik’in 3. Kuşak Çiftçisi ve Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ile Feyz Çiftliği’nin Kurucusu ve TÜSEDAD Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu konuk oldu.

Çiftçiye teknolojiyi kullanarak verimliliği nasıl arttırabileceğinin gösterilmesi gerektiğini söyleyen Feyz Çiftliği’nin Kurucusu ve TÜSEDAD Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, “Ne noktada olduğumuzu görebilmek için öncelikle veri toplamamız ve sonrasında analiz yapmamız gerekiyor. Böylece neden daha az verim alıyoruz  sorusunu yanıtlayabiliriz. Bu doğrultuda teknolojinin hayatımızda olması, verilerin Blockchain’e çevrilmesi gibi uygulamalar yaptığımız işin insanlar için ne kadar iyi olduğunu göstermemize yardımcı olabilir. Çiftçileri eğiterek ve teknolojiyi kullanmalarını sağlayarak doğru bilinen yanlışları da düzeltebiliriz” dedi. 

Geleceğin ziraat mühendislerinin elinde olduğunu; 2050 yılında kuraklıklar, iklim değişikliklerinin etkileri iyice görüldüğünde dünyanın açlıkla karşı karşıya kalmasını onların önleyebileceğini belirten Doğru Çiflik’in 3. Kuşak Çiftçisi ve Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise “Doğada verimi ancak belli bir yere kadar getirebiliyoruz. Doğanın şartlarının üstüne çıkamadığımız, tıkandığımız noktada Bayer gibi firmaların ürünlerinin yanı sıra dijital araçların da devreye girmesi gerekiyor. Diğer yandan, bugün Türkiye’nin buğday verimi ortalama 296 kilo iken Almanya’da ve Fransa’da 800-900 kilolara çıkıyor. Çiftçiyi teknolojiyi nasıl kullanacağı konusunda eğitirsek biz de bu rakamları yakalayabiliriz” şeklinde konuştu. 

10 milyar insanı beslemenin teknolojinin etkin kullanımıyla mümkün olacağını, verinin daha iyi kullanılmasının Türkiye’nin de her yerinde verimliliği artırmaya yönelik iyi sonuçlar vereceğini vurgulayan Crop Science Türkiye Ülke Müdürü Onur Çamili, “Çiftçilerin bilgiye, teknolojiye ulaşması için onlara yardımcı olmaya odaklanıyoruz. Bu  amaçla, onlara ücretsiz olarak sunduğumuz tarlaları uzaktan kontrol etmeyi sağlayan Climate Fieldview uygulaması başta olmak üzere hastalık ve yabancı ot tespitini saniyeler içerisinde gerçekleştirebilen MagicScout mobil uygulaması gibi dijital uygulamalarımız bulunuyor.

Bunlara ek olarak çiftçilerle birebir buluştuğumuz, bilgiler paylaştığımız saha etkinlerimizle ve 6 yıldır DEKALB Verim Hattı ile üreticilerin ihtiyaç duyduğu her an yanında olmaya, sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyoruz. Onlara daha fazla değer sunmak ve verimliliği artırmak için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” yorumunda bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —