Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Kenan Balcı balığın anne sütü ile eş değer olduğunu belirtti.
Palamut ayında olunduğunun altını çizen Balcı: “Palamutun besin değeri çok yüksek. Bir palamut neredeyse bir kilo civarı. Bol bol palamut tüketelim” dedi.
Reçeteye yazılmayan tek ilacın palamut olduğunu söyleyen Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Kenan Balcı: “Bu sene denizden adeta palamut fışkırıyor. Palamut balığı bir omega 3 deposu. Yaşlıların kan dolaşımını hızlandırıyor. Çocukların zihinlerini güçlendiriyor. Palamut balığı irileşti ve yağlandı. Fiyatlarda şu anda gayet uygun. Kılçıksızda. Özellikle çocuklarımıza bol bol yedirelim” diye konuştu.
DENİZLERİMİZ BİZİM İÇİN MADEN
Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olması bizim için maden diyen yarım asırlık balıkçı Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Kenan Balcı: “Marmara’nın Karadeniz’in suyu balık olasaydı şimdiye kadar çoktan bitmişti. Denizlerimiz ekmeden biçtiğimiz tarlalarımızdır. Bize çeşit çeşit balık veriyor. Her balığın farklı lezzeti var. Bu değerin kıymetini bilmeliyiz. Denizlerimizi temiz tutmalıyız. Arıtmalarımızı güçlendirmeliyiz. Denizler bizim geleceğimiz” dedi
PALAMUT BALIĞI ÇOK ÖNEMLİ BALIK TÜRLERİNDEN BİRİ
Palamut bayramının önümüzdeki günlerdede sürmesi temennisinde bulunan Kenan Balcı: “Son on yılın en yogun palamut akını var. Palamutun besin değeri çok yüksek. Eti dolgun. Başka balıktan 300 gram yerken palamut balığından 150 gram yediğinizde doyuyorsunuz. Çok önemli balık türlerimizden birisi. Edirne’den Kars’a bu yıl tüm Türkiye balığa doyacak. Bir palamut balığı bir milyon adet yumurta yapıyor. Bu yumurtaların bir kısmını diğer balıklar yiyor. Bir kısmı büyüyor. Denizlerde kusursuz bir döngü var. Adeta birer makina sistemi gibi çalışıyor” diye konuştu.
HALKIMIZ PALAMUTU ÇOK SEVİYOR
Balığın insan üzerindeki yararlarından bahseden Balcı, “ Hamsiyi halkımız fakir gıdası olarak görüyor ama hamsi fikir gıdasıdır. Balık çok önemli hele ki palamut çok daha önemlidir. 41 gündür palamut avcılığı devam ediyor. Balıkçılarımız başka balık tutmamaya gayret gösteriyor çünkü palamutun tutulması kolay, yemesi kolay ve halkımız palamutu çok seviyor. Bunun devam edip etmemesi kısmettir. Balıkçılar, ‘rastgele’ derler. İnşallah rast gelir çünkü balık yerini severse bulunduğu yerde kalır. Halk olarak denizi değersizmiş gibi görüyoruz. Denizlerimiz kirleniyor. Denizlerimizi kirletirsek bile onun çaresini bulalım. Bu da arıtma sistemleridir. Biz ona su vermiyoruz, yem vermiyoruz. Sadece tutuyoruz ve bitmiyor” diye konuştu.
İÇİNDE KATKI MADDESİ YOK
Özellikle hamsi ve palamutta bulunan Omega3’ün faydalarına değinen Kenan Balcı, “Profesörlerimiz, tüm hastalara balık öneriyor ama reçetenin içinde palamut yazmıyor. Her yerden rahatça alınabilen, yan etkisi olmayan bir ilaç. Omega3 palamut ve hamsidir. Yıpranan dokuları onarıyor ve içinde katkı maddesi yok. 1 kilo 100 gramlık, 950 gramlık palamut, 55 ile 70 lira arası değişiyor” ifadelerini kullandı.