MÜBADİLLER 94.YILI ANMA ETKİNLİKLERİNDE ANILDI

BÜYÜKÇEKMECE 6.05.2017 18:21:12
MÜBADİLLER  94.YILI ANMA ETKİNLİKLERİNDE ANILDI

Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesinin 94'üncü Yılı dolayısıyla Çatalca'da 5  Mayıs'ta başlayan başlayan Anma Etkinliklerinin ikincisi mübadillerin İstanbul'da karaya ilk ayak bastıkları yerlerden olan Büyükçekmece Mimarsinan İskelesi'nde tiyatro gösterisi ile canlandırıldı.

?Saygı duruşu ile başlayan programda  Çatalca, Silivri, Büyükçekmece Belediye Başkanları ve yazar Sacide Bolcan günün anlamıyla ilgili konuşma yaptı. 

 
Akgün "Esas itibari ile dini temele göre yapılmış bir göçtür"

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr.Hasan Akgün, yapmış olduğu konuşmada 94 yıl önce yaşanan tarihi olayı anmak ve unutulmaması için etkinliği düzenlediklerini ifade etti. Başkanı Hasan Akgün, "Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti' nin tarihte çok ender rastlanan olaylardan bir tanesidir. 1923'yılında Yunanistan ile Türkiye arasında göç esas itibari ile dini temele göre yapılmış bir göçtür. Yani Ortodoks olanlar Türkiye'den Yunanistan'a gidecekler, orada yaşayan Müslümanlar ise Türkiye' ye gelecekler" şeklinde konuştu.
 
Yunanistan'dan Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan mübadillerin karaya ilk ayak basmaları bir tiyatro gösterisiyle canlandırıldı. 
 
 
Programda Yazar Sacide Bolcan da Türk-Yunan Mübadelesi'nin tarihçesini anlattı.Yunanistan ve Türk halk oyunu gösterileri ile devam eden programda "Dostluk Ağacı Dikimi" yapıldı.

Etkinliklere Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yunanistan'dan Türkiye'ye ve Türkiye'den Yunanistan'a göç etmek zorunda kalan hayattaki son mübadiller ve vatandaşlar katıldı.

Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi'nin 94'üncü Yılı Anma Etkinliklerinin sonuncusu ise 7 Mayıs günü Silivri'de gerçekleştirilecek.