Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın ev sahipliğinde, Kayseri Kıbrıs Gazileri ile bir araya geldi.
Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)- Kayseri Büyükşehir Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşen programa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve heyeti, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AK Parti Kayseri Milletvekilleri İsmail Tamer, Hülya Nergis, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, AK Parti Kayseri İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kayseri Şube Başkanı Osman Balcı ve 200’e yakın Kıbrıs Gazisi katıldı.
“KIBRIS BİZİM İÇİN OLMAZSA OLMAZIMIZDIR”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Kayseri Kıbrıs Gazileri Buluşma Programı’nda konuşan Başkan Büyükkılıç, “Kıbrıs’ta 14 ay askerliğini yapmış bir doktor başkan olarak Kıbrıs denildiğinde içimi bir sıcaklık kaplar, heyecanlanırım. Kıbrıs ile ilgili bir konu olduğunda mutlaka takip ederim. Kıbrıs bizim olmazsa olmazımızdır. 1974 Barış Harekâtı’nı üniversite yıllarımızın başında gençlik heyecanı ile takip etmiş, o günlerin heyecanını yaşamıştık” diye konuştu.
Büyükkılıç, “Kıbrıs’ımızda şehit olan tüm şehitlerimizin şahsında bugüne kadar bu cennet vatan uğruna canını, kanını veren şehitlerimizi minnetle anıyor, onlara da rahmet diliyoruz. ‘Ey şehîd oğlu şehîd, isteme benden makber, sana âgûşunu açmış duruyor Hz. Peygamber’ diye peygamberimizin müjdesiyle müjdelenen şehitlerimizin ve siz gazilerimizin fedakârlığı olmasaydı bugün burada herhalde Kıbrıs’ımızı konuşuyor olamazdık" dedi .
Endüstrinin, ticaretin, eğitimin, turizmin merkezi olan Kayseri’nin kendisinden hep olumlu söz ettirdiğini vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Ne zamanki bir bayrak söz konusu olursa, vatan, devlet, millet konusu söz olursa ‘biz varız’ diyen ve bu değerlerine sahip çıkan 1.5 milyonluk bir potansiyel ve şehirden söz ediyoruz" diye konuştu.
Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, bu kahramanlık öyküsünü gelecek nesillere aktarmanın en büyük görevleri olduğunu söyleyerek, "Memduh başkanım bahsetti, ben de Kıbrıs Barış Harekâtı’nda çocuktum, benim de dayım Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılmıştı, biz de heyecanla takip ediyorduk, döndüklerinde kendilerinden dinledik. O zulme, katliamlara karşı kahraman silahlı kuvvetlerimizin gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekâtı ile o zulme ‘dur’ denildi" dedi.
“KIBRIS, BİR MİLLİ DAVADIR”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da böyle anlamlı programda Kıbrıs Gazileri ile buluşmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Kıbrıs denildiğinde Türk milleti için, bizler için çok duygusal ve gerçekten çok önemi ve değeri olan bir ulusal davadır. Bir milli davadır. Kıbrıs’ı her zaman öyle bildik, öyle bilmeye devam edeceğiz. İskenderun’dan Ege Adalarına kadar 2 bin kilometre sahil şeridi olan bir Türkiye Cumhuriyeti elbette 40 mil uzaklığındaki Kıbrıs adasının konumunu, statüsünü fevkalade önemli ve değerli bulmaktadır” dedi.
“HEP ÇOCUKLUĞUMUZDA TÜRK ASKERİ KIBRIS'A NE ZAMAN GERİ GELECEK ÖZLEMİ İLE BÜYÜDÜK”
Barış Harekâtı’nın Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk halkının tarihinde bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Tatar,“Sizlerin yaptığı fedakârlık, Türk milletinin Kıbrıs’a olan ilgisi her türlü hakkımızın, hukukumuzun korunmasında 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk halkının tarihinde bir dönüm noktasıdır. Çünkü Türk askeri garantörlük hakkını kullanarak adaya çıkmasaydı, sizler o gün adaya gelmeseydiniz bugün çok büyük bir ihtimalle Kıbrıs bir Yunan adası olacaktı.
Kıbrıs Yunan adası olduğunda bütün Doğu Akdeniz’i kaybetmiş olacaktık. Ama hamdolsun o zamanın başbakanı Bülent Ecevit ve onun yardımcısı Necmettin Erbakan, Kıbrıs’tan çıkan seslere kulak vererek yaptıkları istişarelerle Türk ordusuna ‘Doğu Akdeniz’e, Kıbrıs’a çıkınız’ dedi. Sizlerin adaya çıkmasıyla orada katledilen, orada soykırımdan geçirilen, orada canlı canlı mezarlara gömülen Kıbrıs Türk halkının da artık bağımsızlığı, özgürlüğü, hürriyeti ve Türk bayrağının tekrar gönderde dalgalanması için her türlü fedakârlık yapılmıştır. Dolayısıyla ben Türkiye’nin çeşitli yerlerine ziyaretler yapıyorum. Her gittiğim yerde gazilerle buluşuyorum, çünkü sizlere olan minnet borcumuzu unutmamız mümkün değil. Biz hep çocukluğumuzda Türk askeri Kıbrıs'a ne zaman geri gelecek özlemi ile büyüdük. Size olan vefa borucumuzu, size olan minnet borcumuzu ifade etmek, sizlere her zaman sağlık dilemek ve elbette daha güzel günlerde buluşmak için, sizleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de görmek için inşallah önümüzdeki süreçte bu ziyaretler de artacaktır.” ifadelerini kullandı.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kayseri Şube Başkanı Osman Balcı da, “Sayın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar, kadim kentimiz Kayseri’ye hoş geldiniz. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kayseri Şubesi olarak, 237’si Kıbrıs Gazisi, 9’u Kore Gazisi ve 85’i hayatını kaybeden gazilerimizin eşleri olmak üzere 332 üyemiz adına sizleri selamlıyorum. Kıbrıs'ta Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak ve yavru vatanımıza barışı getirmek amacıyla gerçekleştirilen ve üzerinden 48 yıl geçen Kıbrıs Barış Harekâtı’nın gazileri halen o gururu, o heyecanı yaşamaktadır” dedi.