Kerkük'te USİAD heyetine coşkulu karşılama

Kerkük

Kerkük'te USİAD heyetine coşkulu karşılama

Irak’ın en çok ticaret yaptığı Türkiye’nin farklı illerinden oluşan iş insanları heyeti Erbil’şehrinin ardından yıllardır gidilmeyen Kerkük’te ticaret ve yatırım formu düzenledi. Yıllar sonra şehre giden ilk heyet coşkulu bir karşılama yapıldı.

İSTANBUL (İGFA)-Türkiye’nin en önemli ticaret partnerlerinden biri olan Irak’ın 5 önemli ilinde iş fırsatlarını değerlendirmek üzere Türkiye’nin yedi bölgesinden iş insanlarının katılımı ile gerçekleşen Ticaret Forumunun yeni durağı uzun yıllardır hiçbir heyetin gitmediği en stratejik şehirlerden biri olan Kerkük oldu.

Kerkük Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde USİAD ile gerçekleşen ticaret ve yatırım forumuna katılacak olan Türk heyeti şehir girişinde karşılandı. Televizyon ve Medya kuruluşların yoğun ilgi gösterdiği forum büyük bir salonda yapıldı.
Ticaret ve Yatırım forumu Altunköprü şehitleri için fatiha okunmasının ardından başladı

1991 yılında Kerkük kentine bağlı Altunköprü beldesinde Baas rejimi askerleri tarafından öldürülen 100’den fazla Türkmenin katledildiği günler olması münasebetiyle aziz şehitler yad edilerek fatiha okundu. İkinci körfez savaşı sonrası baas rejimi tarafından Altunköprü’de katledilen Türkmen şehitler için okunan fatiha ve duaların ardından ticaret forumu başladı. Yapılan foruma Kerkük Ticaret ve Sanayi Odası başkanı ve yönetimi ile yatırım başkanı Jarullah El Juboury, Kerkük enerji müsteşarı Erdem Kahya, Kerkük emlak müdürü Suzan Salavat, Kerkük Ticaret odası Yönetim kurulu üyeleri Ömer mamo ile Ercan Saatci  Maliye bakanlığï Kerkük sorumlusu Reca Hadi Belediye başkan Yardımcısı  Hatim Musa’nın yanı sıra ticaret ve sanayi,ziraat ve yatırım ile ilgili yetkili birimler katıldı.

USİAD HEYETİ KERKÜK VALİSİ RAKAN CUBURİ'Yİ MAKAMINDA ZİYARET ETTİ 

Ticaret ve yatırım formunun bitiminde heyet Kerkük valisini makamında ziyaret etti. Kerkük valisini ziyareti esnasında Türkiye’den giden heyete başkanlık yapan USİAD Yönetim kurulu Genel Başkanı Nevaf Kılıç , Türk yatırımcıların ve ihracatçıların Irak gümrüğünde  yaşadıkları  tüm sıkıntı ve sorunları aktardı. En çok gündeme gelen sorunlar arasında, Zaho gümrüğündeki beklemeler , Türk ürünlerinin Kuzey Irak’tan Güneye aktarılırken yetkililer veya askeri kontrol noktalarında  çıkarılan sıkıntılar ile işçi dahil tüm ihracatçıların almaya çalışırken mağdur oldukları Irak vizesi oldu.
Hedeflerimizden biri Kerkük’te forumda  Türk ve Irak işadamlarını ortak yatırım yapmaya davet ettiklerini ifade eden başkan Kılıç, Kerkük ile Bağdat arasındaki otoban , Şehir içi tramvay, özel hastaneler ,özel üniversiteler ve kardeş şehir konusunda destek olacağını 2013 yılından beri Türkiye ve Irak arasında güçlendirdikleri ticari faaliyetlerini tüm dünya ülkelerine yayma hedefi taşıdıklarını söyledi.

Uluslararası Sanayici ve İş İnsanları Derneği USIAD öncülüğünde Türk iş adamlarıyla bir araya gelen Kerkük Valisi Rakan Cuburi, Türkiye’den gelen heyet bizler için önemli çünkü yıllar sonra şehrimize gelen ilk iş insanları heyeti oldu. Bu tür ilişkilerin devam etmesi ve sıklıkla olmasını diliyoruz. Çok yakında Kerkük havalimanının açılacağını ve Kerkük’e gübre fabrikasının kurulması çok faydalı olacağını çok stratejik bir konuma sahip olan Kerkük’ün 1.5 milyona sahip olduğunu söyleyen Vali Cubiri USİAD üyelerine ve Türk iş insanlarına her türlü kolaylığın sağlanacağını söyledi.

"IRAK VE İLE TÜRKİYE AYNI İMPARATORLUĞUN PARÇASI OLAN KARDEŞ ÜLKELERDİR"

Kerkük’te yapılan yatırım ticaret formunun ardından değerlendirmelerde bulunan başkan Kılıç, Türkiye’nin ihracat payında Irak’ın beşinci sırada yer aldığını iki ülke arasındaki bağların daha da güçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Irak’a gidildiğinde Türkiye’nin herhangi bir vilayetinde olduğunuzu hissedebilirsiniz. İki kardeş ülkenin aynı imparatorluğun parçası olduğu ortak bir geçmişi var. Dili, dini, kültürü ve coğrafyası aynı. Lojistikte günde iki bin araç Türkiye’den giriş ve çıkış yapıyor.

Türkiye araç sayısı bakımından tüm sınır kapılarından daha fazla Irak’a çıkış yapıyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında çevre komşu ülkelerin içinde en önemli partnerimiz Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı beşinci ülke olan Irak. Amacımız Irak’ın genelinde Türk iş insanlarının ticari bağlantılarını ve ihracatını güçlendirmesi. Ticaret bazen siyasetin de önünü açıyor. İki ülke arasında kimlikle giriş çıkışların olması, ticareti daha hızlı kılacaktır. Bu konuda devlet yetkililerinin atacağı adımlar önem arz ediyor ve bekleniyor” ifadelerini kullandı. 


Haber Kaynak : İGF