İzmir Gaziemir'de çaylar Sultan abladan!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde eşinin ölümünün ardından 16 yıldır tek başına Sarnıç’ta çay ocağı işleten Sultan Kaya, “Kadın işi, erkek işi diye bir şey yok. Herkes ‘çay ocağını işletemezsin’ dedi, ama ben başardım. İstedikten sonra insanın başaramayacağı bir şey yok" dedi.
İZMİR (İGFA) - Gaziemir’in Sarnıç bölgesinde yaşayan Sultan Kaya, bacaklarındaki sağlık sorunu nedeniyle yürüme zorluğu çekmesine rağmen azimle kendi ayaklarının üzerinde durmayı başarıyor.
Sultan Kaya, Sarnıç’taki bir fabrikada 20 yıl çalıştıktan sonra emekli oluyor. Emekli olduktan sonra evde oturmayı reddeden Kaya, çok sevdiği çalışma hayatına geri dönüyor. Kaya, eşinin işlettiği çay ocağında çalışmaya başlıyor. 2006 yılında eşini kaybeden Sultan Kaya, ‘yapamazsın’ diyenleri dinlemiyor ve kollarını sıvayarak çay ocağını tek başına işletmeye başlıyor.
Gaziemir Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne özel hazırladığı “Gaziemir’in Engel Tanımayan Kadınları Projesi” kapsamında kamera karşısında geçen Sarnıçlı yurttaşların Sultan ablası Sultan Kaya, “20 yıl bir fabrikada çalıştıktan sonra emekli oldum. Emekliliğimin ardından eşimin işlettiği çay ocağında çalışmaya başladım. 2006 yılında eşimi kaybettim. Eşimin ölümünün ardından çay ocağını tek başıma işletmeye başladım. 2006’dan beri yılmadan, yorulmadan çalışıyorum. Yılmadım, çünkü iki oğlum var. Onları daha iyi koşullarda yetiştirmek, hayatta savrulmalarının önüne geçmek için çalıştım, mücadele verdim” dedi.
Çay ocağını işletmeye karar verdiğinde çevresindeki insanların ‘yapamazsın’ söylemlerine aldırmayan Sultan Kaya, vatandaşların kısa sürede kendisine alıştıklarının altını çiziyor.
“Hayatın zor yönleri çok fazla. Ama ben çocuklarım için azimle çalışıyorum. Kimseye muhtaç olmamak, çalışmak çok güzel bir duygu” diyen Sultan Kaya, "Çalışan kadınlar, ekonomik olarak özgürleşmenin yanın da duygusal olarak da daha güçlü olurlar. Kadınlar eşlerine, çocuklarına sahip çıkacaklar ve çalışacaklar. Hayattaki en iyi arkadaş işti" diye konuştu.
https://youtu.be/0bdA7eGJTrs