İzmir Çiğli'de 'Dirençli Kent' çalıştayı

İzmir Çiğli'de 'Dirençli Kent' çalıştayı

12.12.2021 10:36:13
İzmir Çiğli

İzmir'de Çiğli Belediyesi, iklim değişikliği ve doğal afetlerin ekolojik, ekonomik ve sosyal sonuçlarına karşı sürdürülebilir politikalar üretmek amacıyla "Dirençli Kent Çiğli Yolunda Adım Adım" temalı Dirençli Kentler Sempozyumu ve Çiğli İklim Eylem Planı Karbon Envanteri, Azaltım ve Uyum Çalıştayı'na ev sahipliği yaptı.

İZMİR (İGFA) - Çiğli Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen iki oturumlu Dirençli Kentler Sempozyumu'nun açılış konuşmalarını zoom platformu üzerinden CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ile Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü yaptı.

Oturum öncesinde söz alan Dr. Ebru Alarslan, "Sürdürülebilir Kentler ve Toplumlar 2030 Hedefine Doğru Yaklaşırken Dirençli Kentler Tasarlamak" üzerine çerçeve bildiri sunumu gerçekleştirdi.

Sempozyumun ilk oturumu Dr. Mehmet Pembecioğlu'nun "Çiğli Mekansal Strateji Planı Çiğli’nin Geleceğini Nasıl Öngörüyor?” sunumu ile başladı. Pembecioğlu’nun ardından İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Derya Eşen "Dirençli Kentlere Yönelik Kent Ormancılığı", Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Ağından Prof. Dr. Canan Madran ise “Dirençli Kentler Perspektifinde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının Yerelleştirilmesi” konularında sunum yaptı.

MYK toplantısı nedeniyle sempozyuma zoom platformu üzerinden bağlanan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "Son yıllarda iklim değişikliği ve doğal afetlerin kentlere yönelik ekonomik ve ekolojik sorunlar ürettiğini görüyoruz. Yerel yönetimlerin, bu sorunlara karşı sürdürülebilir politikaların geliştirilmesi gerekmektedir. Çiğli’de gerçekleştirilen Dirençli Kentler çalışmalarının bu anlamda diğer yerel yönetimlere öncü ve yol gösterici olacağına inanıyorum. Bu çalışmalar sonucunda çıkacak sonuç bildirgesini CHP olarak kendi politikalarımızda kullanmak ve diğer yerel yönetimlerimizle paylaşma noktasında değerlendireceğiz. Güzel bir Çiğli için mücadele eden tüm yol arkadaşlarımıza başarılar diliyorum” dedi.   

İklim değişikliği ve doğal afetlerle mücadele konusunda yerel yönetimlerin sorumluluk alması gerektiğinin altını çizen Başkan Gümrükçü, iklim değişikliği başta olmak üzere sık sık yaşadığımız doğal afetler insan hayatının merkezine oturmuş durumda olduğunu belirterek, "Bu konuyla ilgili devletlerin yanı sıra yerel yönetimlerin de zaman kaybetmeden önleyici politikalar üretmesi gerekiyor. Çiğli Belediyesi olarak, bu bilinçle ve sorumlulukla Dirençli Kentler Sempozyumu ve Çiğli İklim Eylem Planı Karbon Envanteri, Azaltım ve Uyum Çalıştayı düzenleme kararı aldık. Çağımız iş birliği çağı. Özellikle İzmir Depreminin ardından Mimarlar Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası ile mesleki iş birliği protokolleri imzaladık.  Meslek odalarını tekrar kent yönetimi karar alma sürecine dahil ettik. Katip Çelebi Üniversitesi ile birçok farklı konuda bilimsel iş birliği yapıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla ve derneklerle görüşmelerde bulunuyoruz. Bu anlamdaki çalışmalarımıza katılmak isteyen gönüllü vatandaşlarımıza yönelik eğitimler düzenliyoruz. Bunların yanı sıra kentimizin yapı stoku envanterinin oluşturulması, imar arşivinin dijitalleştirilmesi, afet toplanma alanlarını belirlenmesi, deprem anında kesilmeden kullanılabilecek bir internet altyapısının kurulması, Mahalle Arama Kurtarma Ekibinin kurulması ve eğitim verilmesi, yangın riski taşıyan bölgelerin belirlenmesi, ihtiyaç halinde belediyeye ait tankerlerin itfaiye aracı olarak kullanılması ve belirli noktalara havuzlar yapılması konusundaki çalışmalarımız da sürüyor" diye konuştu.


Haber Kaynak : İGF