Yerel basına 'üvey evlat' muamelesi yapıldığına dikkat çeken Mert, çalıştayından acilen yerel basın mevzuatı çıkarılması yönünde destek talep etti.
İstanbul Yerel Gazeteciler Dernek Başkanı Mehmet Mert, CHP tarafından Çanakkale Eceabat Kocadere Köyü'nde düzenlenen Adalet Kurultayı kapsamı içerisinde bulunan, 'Yerel Basın Çalıştayı'nda konuşma yaparak acilen yerel basın mevzuatı çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Kurultayda düzenlenen 'yerel Basın Çalıştayı'nda, 11 gazeteci, karikatürist ve iki avukat söz aldı. CHP Milletvekili Barış Yarkadaş'ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıya konuşmacı olarak katılan İYGAD Başkanı Mehmet Mert de yerel basın ve sorunlarını anlattı.
Reklam payı yüzde 1
Yerel gazetelerin sorunlarının çözümü için mevzuat değişikliği yapılması gerektiğini ifade eden Mert, “Ben ülkemizin her bir köşesinde, yerel anlamda gazetecilik yapan tüm yerel medya dünyası adına buradayım. Buradan ileteceğim medyada adalet arayışı, her yayın organı sahibi ve çalışan meslektaşımın ortak sorunlarıdır” dedi.
“Reklam Verenler Derneği'nin verilerine göre; Türkiye genelinde 700 civarında günlük yayınlanan yerel gazete olduğu ve bu gazetelerin toplam trajının ise 150 bin civarında olduğu belirtilmekte. Batılı ülkelerde gazeteler hala en fazla reklam alan mecranın başındayken Türkiye'de durum gazeteler açısından içler acısı” diyen Mehmet Mert, “Son yıllarda dijital medya diye tabir edilen soyut medyanın da reklam pastasına ortak olması ile birlikte, ülke genelindeki reklamların yüzde 13'ü yaygın medyaya dağıtılırken, yerel gazetelerin pu pastadan aldığı pay ne yazık ki yüzde 1'ler civarında. Bir kentin kalkınmasında en önemli dinamiklerinden bir tanesi de yerel basın olmasına rağmen, o kentin insanları, yöneticileri bu doğruya sahip çıkıp destek vermedikleri için, yerel gazeteciler şehrin gelişme kaygısından çok, ayakta kalma savaşı vermektedir” ifadesini kullandı.
Kimin gücü varsa gaddar o
Mert, “Yerel medyada her kesim tarafından haksızlıklarla karşı karşıyayız. Kimin elinde ne güç varsa o gaddarın kılıcının önü de kesiyor, arkası da. Evet şu anda medya dünyamız ciddi hukusal haksızlıklarla karşı karşıya. Ancak yerel medya dünyası en çok ekonomik adaletsizliklerle boğuşmakta. Bunu da hükümeti elinde bulunduran gücün yanında, bir de her yayın organının yayın yaptığı kentin yöneticilerinden görmekteler. Bir yerel yayın organı, bir siyasetçiyi eleştirmeye yeltensin; hele hele bu siyasi kişi, imkanları geniş, sözü geçen, kentte itibarı var gibi gözüken bir belediye başkanı ise o yayın organı yandı gülüm keten helva. Arkasından gelsin yüksek rakamlı tazminat davaları, reklam veren esnafa baskı, varsa abonelerinin kesilmesi, dağıtımının engellenmesi, matbaa veya ofisine anında zabıta gönderilmesi, başka zaman akıllara gelmeyen işletme ruhsatlarının sorgulanması. Üzülerek söylüyorum bu gaddarlar birbirlerine benziyorlar. Bunların partisi yoktur ne yazık ki. Hoşgörü ve eleştiriyi kabullenmeme tahammülsüzlüğü gösteren bütün isimler, siyasiler, iş adamları bunları yapmakta. A partilisi de yapıyor bütün bunları B partilisi de. Zorbanın karşısında fazla mücadele gücü kalmadığından bir çok yerel medya sahibi anında teslim olmayı tercih ediyor” açıklamasını yaptı.
Hesap soran yok
“Türkiye'de daha yerel medya mevzuatı yok” diyen Mert, “Daha tam anlamı ile işleyen, sağlıklı bir altyapıya sahip, yasalara bağlı, yönetmelkikleri olan bir medya mevzuatı yok. Bugün bir yerel yayın organı sahibi olmanız için, bağlı bulunduğunuz Cumhuriyet Basın Savcılıklarına mevkute için müracaat etmeniz yetiyor. Sizden herhangi bir belge, basın kartı, diploma, vergi levhası, kira konrtatı, matbaa anlaşması istenmiyor. Bir dilekçe ile alıyorsunuz imtiyaz belgenizi ve gidin ertesi gün isterseniz fotokopi makinasında basın uyduruk bir gazete ve dağıtın. Hesap soran yok, ilgilenen yok, takip eden yok. Bu durum da gerçek anlamda yerel yayın yapanları bir takım haksızlıklarla karşı karşıya bırakıyor” diye konuştu.
Bu çalıştay başlangıç olsun
İYGAD olarak bu sorunları çözmek adına Ankara'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dahil tüm siyasi parti genel başkanlarıyla görüştüklerini ve dosya sunduklarını söyleyen Mehmet Mert, “Gelin görün ki; yerel medya adına bir kişi bile TBMM kürsüsünde söz almadığı gibi konu komisyonlara taşınmadı. Türkiye'deki üvey evlat gibi görünen tüm yerel medya dünyası adına bu kürsüden seslenmem umarım bir başlangıç olur” diyerek sözlerini bitirdi.
İYGAD ve TGC vardı
Medya çalıştayına İYGAD Başkanı Mert dışında Türkiye Gazeteciler Cemiyet (TGC) Başkanı Turgay Olcayto da katılarak ülke genelinde yaşanan medya sorunlarını dile getirdi.