Tarih: 15.01.2022 14:17

İMO Bursa'da Cevat Şahin başkanlığa aday

Facebook Twitter Linked-in

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi genel kurulu öncesi Çalışma Grubu adına Cevat Şahin başkan adaylığını açıkladı.

BURSA (İGFA) - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi, 19-20 Şubat 2022 tarihlerinde Genel Kurulunu ve Seçimlerini gerçekleştirecek. Genel kurul öncesinde Çalışma Grubu adına Cevat Şahin, Nilüfer Davet’de düzenlenen toplantıyla başkan adaylığını açıkladı.

Şahin’in adaylığını açıkladığı toplantıya AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker, İMO eski başkanlarından Necati Şahin, Cevdet Yüce, Maksut Kaya, Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Turgay Yel, BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Devrim İzgi, İnegöl Belediyesi Başkan Yardımcısı Oğuzhan Uslu, DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Kenan Akyürek, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak, İMO Bursa Şubesi’ne bağlı temsilcilik yönetimleri, İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç ve yönetim kurulu üyeleri, kurum ve kuruluşların temsilcileriyle beş yüzü aşkın inşaat mühendisi katıldı.

Cevat Şahin, şu anda 17. dönem yönetim kurulunda saymanlık görevini sürdürdüğünü belirterek, inşaat mühendisliğine yönelik mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaştı. Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini ifade eden Şahin, “Bir taraftan ekonomik kriz diğer taraftan küresel salgın, ne yazık ki hepimizi fazlasıyla yordu, yormaya da devam ediyor.

UZMANLAŞMA VE YETKİNLEŞME HAYATA GEÇİRİLMELİ

Meslek alanlarıyla ilgili sorunların çözülmesi, bölge ve kentin rehabilite edilerek daha iyi bir yaşam alanı haline gelmesi doğrultusunda çalışmalarını sürdürmeyi hedeflediklerini kaydeden Şahin, “Mesleğimizi düzenleyen en temel mevzuat; 1938 yılından kalma, 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki Kanundur. Bu kanun ‘tecrübeyi’ dikkate almamakta; mühendis ve mimarların mezun oldukları andan itibaren her türlü yapıya imza atmalarına olanak sağlamaktadır. Meslek alanımızda uzmanlaşma ve yetkinleşmeyi artık hayata geçirmeliyiz. Birçok ülkede uygulanan bu sistem, ülkemizde de 2011 yılında yayınlanan 2023 Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planında da yer almaktadır. Ancak plan gereği 2017 yılında hayata geçirilmesi gereken bu uygulama, maalesef bir türlü gündeme alınamadı. Ülkemizdeki mühendislik hizmetlerinin kalitesinin artması ve kamu yararı için son derece önemli olan ve bizim de çok önem verdiğimiz bu düzenleme, daha fazla vakit kaybedilmeden hayata geçirilmelidir” dedi.

KONTENJANLAR İHTİYAÇ TEMELLİ PLANLANMALI

Başkan adayı Şahin, toplam 127 üniversitede inşaat mühendisliği eğitimi verildiğini, Oda’nın kuruluş tarihi olan 1954’ten 2007’ye kadar geçen 53 yılda bu sayının yaklaşık 75 bin iken son 15 yılda bu sayının 150 bini aştığına dikkat çekti. Bu durumun ne nüfustaki artışla ne istihdamdaki değişimle ne de inşaat üretimindeki artışla açıklanabileceğini söyleyen Şahin, “Bugün mesleğimizin ve meslektaşlarımızın yaşadığı problemlerin başlıca nedeni, kontenjanların ihtiyaç temelli bir planlama ile belirlenmemiş olmasıdır. Aynı zamanda bu durum, büyük ümitlerle ve büyük fedakârlıklarla inşaat mühendisliği eğitimi almış olan gençlerimizin ya işsizlikle karşı karşıya kalmalarına ya da düşük ücretlerle çalışmalarına sebep olmaktadır. Üniversitelerdeki kontenjanların ihtiyaç temelli belirlenmesi için yaptığımız mücadeleyi, önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

“GERÇEK ANLAMDA DENETİM YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Şahin, yapı denetim sisteminin, geçen 21 yıla rağmen bir türlü sağlıklı ve işler bir uygulama haline getirilemediğini anlatarak, “Hala TOKİ ve bunlara bağlı iş yapan müteahhitlerin yaptıkları inşaatlar yapı denetim kapsamı dışındadır. Yapı denetim hizmet bedelleri ise yüzde 4-8 aralığından, önce yüzde 3’e, ardından yüzde 1,5’e düşürüldü. İlgili idare ve bakanlık payları da dikkate alındığında hizmet bedeli yüzde 1,5’in de altına düşmektedir. Emlakçıların üretilen değer üzerinden yüzde 4 aldığı bir ortamda; yapı denetim hizmet bedellerinin yüzde 1,5’in de altında olması, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birisi üzerinde yer alan ülkemizin büyük bir ayıbıdır. Bu ücretlerle ne yazık ki gerçek anlamda denetim yapmak mümkün değildir. Bu durum, meslektaşlarımıza düşük ücret olarak yansımakta ve beraberinde deprem güvenliği olmayan kalitesiz yapılaşmayı getirmektedir. Çalışma grubu adına seçilen yönetim kurulları olarak bu konulara ilişkin defalarca raporlar hazırladık ve sorunları, çözüm önerilerimiz ile birlikte yetkililere iletmeye gayret ettik. Önümüzdeki dönemde de bu işlerin takipçisi olacağız” diye konuştu.

ÇALIŞMA GRUBU’NUN 28 YILLIK GELENEĞİ SÜRECEK

Çalışma grubunun, yaklaşık 28 yıldır görev aldığı İMO Bursa Şube yönetiminde mesleki ve teknik konuların yanı sıra kenti ve bölgeyi ilgilendiren konularda çalışmalar yürüterek yol gösterici olduğunu belirten Şahin, Çalışma Grubu adına, 18. dönem yönetim kurulu başkanlığına adayım. Geçmiş hafızamızı diri tutarak, öncelikle genç meslektaşlarımızın istihdam ve mesleki gelişimlerini sağlamak, meslek etiği ve liyakate verdiğimiz önem ile yeni ve umut dolu bir başlangıç yapmak en önemli hedefimiz. 5734 üyesi ile Türkiye’nin 6. büyük şubesinin yönetim kurulu olarak tüm üyelerimize eşit yakınlıkta olduğumuzu bildiririz” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —