İLAÇ  YAZDIRMAK İÇİN AİLE HEKİMLERİNE GİDEN HASTALAR  ELİ BOŞ  DÖNÜYOR

İLAÇ  YAZDIRMAK İÇİN AİLE HEKİMLERİNE GİDEN HASTALAR  ELİ BOŞ  DÖNÜYOR

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet; ASM ye gidip de ilaç yazdıramayan hastaların yaşadığı sorunlarla nasıl mücadele etmeleri konusunda yazılı bir basın açıklaması yaptı.

 

Başkan Emanet konuya ilişkin yapmış olduğu yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi; 

 "Son bir haftadır vatandaşlardan "sağlık ocağında ilaç yazdıramıyoruz" şeklinde telefonlar geldi

Bakanlık ;Doktorların yeni dönemde daha az antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu , kas gevşetici,  merhem ,göz damlası vs. ilaç yazmasını teşvik eden uygulama değişikliğine gitmiş.

DAHA AZ İLAÇ YAZAN HEKİMLER DAHA FAZLA TEŞVİK ÖDEMESİ ALACAKLARMIŞ 

Bu değişiklikle birlikte, aile hekimleri üzerinden ilaç istismarında bulunanların sayısının artması ve daha hafif vakalarda ilaç kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyormuş. Düşünce olarak doğru buluyor ve katılıyorum. Ancak vatandaş gözünden bakınca uygulamanın akabinde getirdiği aksaklık ve mağduriyetleri ele alırsak ;

VATANDAŞ DEVLET HASTANESİNDEN RANDEVU ALIP İLAÇ YAZDIRACAK

1) Grip ilacı ,bazı  mide koruyucuları , ağrı kesici , merhem , kas gevşetici , göz damlası vs. gibi bir çok ilaca ulaşmak için  , randevu alma ve randevu günü beklemeden Aile Hekimlerine yazdıran özellikle büyüklerimiz bundan sonra bu tarz ilaçları YAZDIRMAK İÇİN EN AZ, 15 GÜN SONRAYA RANDEVU VEREN  DEVLET HASTANELERİNDE MUAYENE OLARAK İLAÇ ALABİLECEK .

2 ) Hastane acil servisinde de yazdırılabildiği ancak  şimdiden çok yoğunluk olduğu , mahallemizde hafif şikayetlerimiz de başvurduğumuz Aile Hekimleri  varken Devlet Hastanesine yönlendirilmenin anlamsız ve yaşlılarımızın zorlandığı dile getiriliyor. Vatandaş gözünden haklı buluyorum onları.

3) Antibiyotikler para ile bile eczanelerden alınamayan ilaç grubunda .Raporlu yada kırmızı reçete grubunda olan ilaçları yazabilen ancak Türkiye ortalamasının altında antibiyotk yazarsa, teşvik ücretinden düşeceği için reçete etmeyen  hekimleri vatandaş nasıl anlasın.?

4) Elbette Aile hekimleri tedavi edici değil , koruyucu hekimdir. Vatandaş Başı  ağrıyorsa Nörolojiye gider , kas ağrıları varsa  Fizik doktoruna vs gider .Yazdığı ilaçları alır .Akabinde o doktorun verdiği ilacı tekrar almak için , tekrar randevu alıp aynı döngüden geçmek gerekiyor .Yapılan bu düzenleme hafif şikayetleri olan hastaları mağdur edecek gibi duruyor. Aile hekimleri de doktor neticede bir grip ilacı yazmazlarsa ,sağlık ocağının ne anlamı var diyen vatandaşımız da haklı. Bu arada burun spreyi yazılıp , grip ilacı yazmıyorlarmış.

5) Öte yandan özellikle kış aylarında artan hastalıklarda yoğun olan devlet hastanesi ve personel yükünü arttırır .Ciddi , daha öncelikli hasta vatandaşın tedavi süresini uzatabilir.

Tüketici dostlarımızdan gelen yaşadıkları bu tarz sorunların , şikayetlerin muhatabı ve çözüm mercii CİMER ve  Sağlık Bakanlığıdır .

Tüketicilerimizin bilgilerine saygılarımızla duyurulur.