Gaziantep Zeugma Dionysos Evi'yle metaverse evrenine ilk adımı attı

Gaziantep Zeugma Dionysos Evi

Gaziantep Zeugma Dionysos Evi'yle metaverse evrenine ilk adımı attı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB), Metaverse dünyasına ilk adımı, Zeugma Dionysos Evi’nin 3 boyutlu tasarımını bu sanal evrene eklemesiyle attı. Artık, Dionysos Evi’ni vatandaş, sanal gözlükle gezerek nesnelerle iletişime geçebilecek.

GAZİANTEP (İGFA)- “Akıllı Kent Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden Metaverse Dünyasına İlk Adım” konulu toplantı Büyükşehir Gezegen Evi’nde yapıldı. Toplantıda siber toplumsal bir düzen olan metaverse evreni için Gaziantep’te atılacak adımlar konuşularak, kentin izleyeceği yol haritası ele alındı.

Bu kapsamda Zeugma Dionysos Evi’nin 3 boyutlu tasarımının metaverse evrenine eklendiği bu sanal dünyaya yönelik çalışmayı, şehirdeki binalar ve yapılar başta olmak üzere online toplantılar ve online oyuncu avatarlarının etkileşime geçebileceği mobil uygulamaların takip edeceği belirtildi. Metaverse evreninin bir şehir planlaması olduğunun altını çizen Başkan Fatma Şahin, metaverse, yeni bir fırsat, yeni bir tanıtımdır. Bugün, bu sanal evren için çok önemli bir başlangıç yaptık. Gaziantep’in 5 antik kenti, müzeleri, hanları, 100 coğrafi işareti ve bilim merkezi metaverse ile buluşuyor.” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Genel Sekreteri Sezer Cihan, yaptığı konuşmada geleceği teknolojiyi, bilimi takip eden insanların inşa edebileceğini belirterek, metaverse evreninin sanal ile gerçekliğini birleştiği ve gelecekte birçok faaliyetin yapılabileceği bir ortam halini alacağını söyledi.

Cihan, Gezegen Evi’nde akıllı şehir ve metaverse evreninin tanıtımını yaptıklarını dile getirerek, şunları söyledi: “Dionysos Evi’nin 3 boyutlu tasarımını yaptık. Bunu metaverse evrenine aktardık. Bunun yanı sıra Gaziantep’in tapu ve kadastro anlamında şehrin havadan ve farklı açılardan görüntüsünü aldık. Gaziantep’in bir iki ay içerisinde 3 boyutlu haritalarını oluşturmuş olacağız. Sonra bu doneleri metaverse evrenine aktaracağız. Akabinde vatandaşlar Gaziantep şehrini gezecek. Diyelim ki Bakırcılar Çarşısı’na ya da Bey Mahallesi’ne gideceksiniz. Çarşıyı gezerken bir bakırcı dükkanının Metaverse evrenine geçtiğini düşünün. Ürünlerine baktığınız bu dükkanda beğendiğiniz ürünü Türk lirası ödeyerek siparişini verdiniz ve evinize geldi. Bu sanal evrenin ileriki aşamalarda bizlere sunacağı imkanlar bunlara benzer olacak.”

AHİ: METAVERSE, BİR İŞ YAPMA BİÇİMİ, BİR KÜLTÜR DEĞİŞİMİDİR

Bilişim hukukçusu Gökhan Ahi ise metaverse evreninin sanatsal, eğitimsel bir deneyim olduğunu ifade ederek, genel olarak metaversenin yanlış anlaşıldığını dile getirdi. Ahi, “Metaverse bir vizyon. Biz bugün metaverseyi yanlış tanıyoruz. Çünkü hala basında veya magazinde arsa satılan ya da yatırım yapılan bir yer gibi görünüyor. Aslında bu işin temeli, tamamen büyük bir vizyondan oluşuyor. Yani sadece birkaç başlıkla sınırlı değil. NFT ve Block Chain bu sanal evrenin altyapılarında bulunuyor. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik de keza öyle. Bu oluşumun içerisinde çeşitli paydaşlar var. Mühendislik alanları var. Yazılımcılar ve hukukçular var.

Dolayısıyla çok katmanlı ve çok paydaşlı bir vizyon. Konuşmasının devamında dijital dönüşümün altında yatan argümanları anlatan Ahi sözlerini şöyle tamamladı: “Dijitalleşmek için vizyonun, bakış açısının gelecek tasarlamanın dijitalleşmesi gerekiyor. Verileri işlemek ve anlamlandırmaktır dijital dönüşüm. O nedenle metaverse bu bakış açısı ile şekillenmelidir. Buna basitçe sanal ve
artırılmış gerçeklik olarak değil, aynı zamanda iş yapma biçimi, bir kültür değişimi olarak bakmalıyız.”

Teknoloji konusunda uzman gazeteci Atıf Ünaldı da geçmiş deneyimlerinden yola çıkarak Başkan Şahin’in bu sanal evren konusundaki çabasını ve öngörülerini takdir etti. Programda gençlerin sorularını yanıtlayan Ünaldı, genç fikirlerin topluma yöne verecek en büyük etkenlerde değindi.


Haber Kaynak : İGF