Eğer yanlış ayakkabı seçtiyseniz dikkat!

Eğer yanlış ayakkabı seçtiyseniz dikkat!

SAĞLIK 3.05.2022 09:44:00 0
Eğer yanlış ayakkabı seçtiyseniz dikkat!

Yanlış ayakkabı seçimi, sıkan ya da topuklu ayakkabı, kalıtsal nedenler, şişmanlık ve yanlış tırmak kesimi, batık tırnaklara yol açabiliyor.

İSTANBUL (İGFA) - Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. A. Murat Koca, sıkça rastlanabilen tırnak batmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Op. Dr. A. Murat Koca, tırnak batmasının “El ya da ayakta tırnaklarda yanlış büyüme sonrası parmak yumuşak dokusuna batması neticesinde ortaya çıkan durum” olduğunu belirterek bu durumun parmak yapısında değişikliklere yol açabileceğini söyledi.

Tırnak batmasının çeşitli belirtileri olabileceğini kaydeden Op. Dr. A. Murat Koca, “Ağrı, kızarıklık, şişlik, sıcaklık ve iltihaplı akıntı olabilir. Ayrıca uzun süredir olan sorunlarda tırnak bozukluğu ve mantar ortaya çıkabilir. Oluşan iltihap parmağa ve vücuda yayılabilir. Hatta derinleşirse kemik iltihabı yapabilir. Bu durum şeker hastaları ve dolaşım bozukluğu olan kişilerde kangren ve parmak kayıpları oluşmasına neden olabilir” uyarısında bulundu.

YANLIŞ AYAKKABI SEÇİMİ TIRNAK BATMASINA SEBEP OLABİLİR

Tırnak batmasının nedenlerine de değinen Op. Dr. A. Murat Koca, bunları şöyle sıraladı:

  • Yanlış ayakkabı seçimi.
  • Sıkan veya topuklu ayakkabı.
  • Kalıtsal aileden yatkınlık.
  • Obezite ve şişman parmak yapısı olması.
  • Yanlış tırnak kesimi: Çok kısa ve ete batacak şekilde tırnak kesmek.”

Bu arada batık tırnağın tedavisine de değinen Op. Dr. A. Murat Koca, “Batan tırnak kısmının etten uzaklaştırılması ve tırnağın doğru uzaması sağlanır. Tırnak yatağı revizyonu veya tırnak çekimi ile revizyonu yapılabilir. Tırnak çekimi ve revizyonu, tedavinin temelini oluşturur. Ayrıca basit batma durumlarında batan kısım yukarı kaldırılması için altına minik tampon veya özel aparatlar uygulanabilir. Tedavide en önemli nokta koruyucu önlemler mutlaka yapılmalıdır” uyarısında bulundu.


Haber Kaynak : İGF
Anahtar Kelimeler: yanlış ayakkabı seçtiyseniz dikkat!