Dr.Necdet Derici Troid Hakkında Bilgi Verdi

Özel Ataköy Hastanesi doktorlarından Op.Dr.Necdet Derici ile halk arasında guatr adı verilen troid hakkında konuştuk.

SAĞLIK 14.05.2018 10:00:00 0
Dr.Necdet Derici Troid Hakkında Bilgi Verdi

*Hocam Tiroid cerrahisi ne demektir?

Tiroid cerrahisi hastalığın durumu ile ilgili doktor bilgilerini kapsar. Tiroid hastalığı ille karşı karşıya iseniz tiroid bezleriniz kontrol edilir ve ameliyat riskleri ortaya çıkarılır. Tiroid ameliyatı olacak hastanın bezlerinin tek taraflı mı yoksa iki taraflı mı alınması gerektiğine dair karar tetkikler yapılarak verilir. 

*Tiroid Nedir? Hasta troidi olduğunu nasıl anlayabilir?

Tiroid hastalığı boynun ön ve orta kısmında bulunan tiroid bezlerinin düzgün çalışmaması sonucu oluşmaktadır. Beslenme sürecimizde vücudumuza aldığımız iyot, tiroit bezleri tarafından kullanılır ve birçok organın sağlıklı şekilde çalışmasını sağlayacak hormonlar üretir. Bu tiroid hormonlarının olması gerekenden az veya çok çalışması tiroid hastalığını ortaya çıkarmaktadır.

*Hocam, tiroid çeşitleri nelerdir?

-Hipertiroid

Hipertiroid, tiroid cerrahisinde bezlerin fazla çalışması durumunu ifade eder. Fazla çalışma süreci vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla hormon üretilmesi demektir. Bu da kilo verme, yüksek tansiyon, titreme, göz büyümesi ve daha birçok farklı soruna yol açmaktadır.

-Hipotiroid

Hipotiroid, tiroid cerrahisinde bezlerin gereğinden az çalışması durumunu ifade eder. Gereğinden az çalışma gösteren tiroid bezleri; kilo alma, uyku hali, halsizlik, vücutta yorgunluk ve adet düzensizliği gibi sorunlara neden olmaktadır.

Yapılan tahlil ve incelemeler sonrasında tiroid cerrahisi tarafından ameliyat gerekliliğine karar verilir ve hasta bilgilendirilir.

*Tiroid Belirtileri

Tiroid cerrahisi hastalığın oluşumunu belirleyen faktörleri inceler ve testler sonucunda tanı ortaya çıkarır. Tiroid belirtileri şunlardır.

-Boyun bölgesinde şişlik
-Çarpıntı
-Ellerde titreme ve terleme
-Kansızlık
-Saç ve saç derisi dökülmesi
-Tansiyonda düşme
-Regl döneminde düzensizlik
-Kısırlık
-Yüksek oranda kilo kaybı
-Gözlerin dışa çıkık şekilde belirginleşmesi
-Duygularda tutarsızlıklar

*Guatr (Tiroid) sadece yetişkinlerde mi görülür?

Hayır, troid bilinenin aksine sadece yetişkinlerin değil çocukların da karşılaşabildiği bir sağlık problemidir. Bu gibi durumda tiroidin zararlı olup olmadığı mutlaka araştırılmalı ve mutlaka tiroid cerrahisine başvurulmalıdır. Aile de genetik bir hastalık söz konusu ise çocukların herhangi bir  belirti görülmese bile kontrole götürülmesi gereklidir. Ebeveynler bu konuya özen göstermelidir. 

*Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ediyoruz.


Anahtar Kelimeler: .Necdet Derici Troid Hakkında Bilgi Verdi