Cumhuriyetin ruhu 1. Meclis binasında yeniden yaşatıldı

Büyükçekmece Belediyesi’nce yaptırılan 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının birebir ölçülerinde inşa edilen yapı tarihi bir güne tanıklık etti.

BÜYÜKÇEKMECE 28.10.2023 21:45:00 0
Cumhuriyetin ruhu 1. Meclis binasında yeniden yaşatıldı

 

 

Büyükçekmece Belediye Meclisi, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı gündemiyle olağan üstü meclis toplantısını 1. Meclis binasında gerçekleştirdi.

Cumhuriyetin 100’üncü gurur yılı anıldı

 

Türkiye Cumhuriyet’in kuruluşuna giden yolda önemli mücadeleler veren, 1’nci Meclis’in tarihe adını yazdırmış mebusları Kazım Karabekir, M. Celal Bayar, Diyap Ağa, Refet Bele, Refik Saydam, Ali Fuat Bey, Hüseyin Rauf Bey, Mehmet Rıfat Börekçi gibi isimlerinin balmumu heykellerinin de yer aldığı Meclis salonunda yapılan toplantıya ilgi yoğun oldu. Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün başkanlığında gerçekleşen olağanüstü meclis toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Cumhuriyetimizin 100’ün gurur yılı kapsamında Başkan Akgün ve siyasi partilerin grup başkanvekilleri Cumhuriyet’in önemine yönelik birer konuşma yaptı. Birinci Meclis binasının o günkü atmosferini aratmayacak şekilde dizayn edilen salonda gerçekleşen meclis oturumunda Cumhuriyetin ilelebet yaşatılacağına dair mesajlar verildi.

 

 

Cumhuriyete giden tarihsel süreç konuşuldu

 

Meclis Binası’nı replikasının yapımında koordinatörlük görevini üstlenen Büyükçekmece Belediye Başkan Danışmanı ve Tarihçi-Yazar Sacide Bolcan, mecliste yaptığı konuşmada Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşuna giden yolun tarihsel süreci anlattı. Başkan Akgün’ün Cumhuriyet’in 100’üncü yılına yönelik konuşmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Ahmet Şahin, Ak Parti Grup Başkanvekili Okan Gülkoku, MHP adına İdris Doğan, İYİ Parti adına ise Özkalp Beyaz birer konuşma yaptı.

 “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını doya doya yaşamak istiyoruz”

 

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 100 yıl önce 1. Meclis’te Türkiye Cumhuriyeti’ni ilan ettiğini hatırlatarak; “Bu ruhu yaşayabilmek için, çocuklarımızın bu ruha daha kolay ulaşabilmeleri için, o ruh zaten bizim içimizde var ama ilkokuldaki, ortaokuldaki, lisedeki çocuklarımızın “Cumhuriyetimiz nerde kuruldu? Kimler kurdu, ne oldu?” bu 1. Meclis binasını müze haline getirerek Büyükçekmece ve İstanbul halkımıza, milletimize sunmak 2023 100’üncü yıl kutlama projelerimiz içinde yer alıyordu. Bitti. Bugün 28 Ekim 2023 ve Büyükçekmece Belediye Meclisi Olağanüstü toplantısını bu mecliste yaptı. Bu 1. Meclis binasında yaptı. Konu sadece Cumhuriyet ve Cumhuriyet ile ilgili tebrik konuşmaları, kutlama konuşmalarıydı. Çok da güzel oldu. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını doya doya yaşamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Bu meclis gerçekten çok büyülü bir meclis”

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bire bir ölçülerde inşa edeilen repklikasının yapım sürecinin koordinatörü tarihçi - yazar Sacide Bolcan da şunları söyledi: “Bina birebir aynı. Özellikle milletvekillerinin gözlerine bakarak konuşmakta bizi çok heyecanlandırdı. Bunun benzeri bir başka yerde yok. Ben onları tek tek halkımıza tanıtmak isterdim aslında. Ama büyük açılışa saklıyorum. Bu meclis gerçekten çok büyülü bir meclis. Aldığı kararlar, dayanışması, içinde bulunduğu farklı milletvekillerine rağmen aldığı yol bizi Cumhuriyete kadar götürdü. Onun için Atatürk’ün bundaki etkisi yadsımak mümkün değil ama 1. Meclis gerçekten Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli kaynağıdır. Onun aynısını birebir Büyükçekmece’de yaratabilmek Sayın Başkan’ın önderliğinde bir ekip işi oldu. Bundan sonra hedefimiz gençlik ve çocuklar. Özellikle açıldığında bu bina o kadar bilgi ve donanımlı olacak ki kapıdan giren bütün bu bilgileri özümsemiş olarak çıkacak.”

...