Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve siyasi partilerin grup başkanvekillerinin önemli gün ve olaylara ilişkin mesajlarının ardından gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.
Mecliste, Büyükçekmece Belediye Meclisi’nin bir önceki yıl gelir ve giderleri ile hesap iş ve işlemlerini denetlemek üzere 3 kişilik Denetim Komisyonu’na meclis üyeleri Hakan Çebi, Nevzat Sezen ve Necmi Yıldız seçildi.
“Hak, hukuk, adalet ortak paydamız olmalıdır”
Gündem öncesinde konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük ceza ve “siyasi yasak” getirilmesine yönelik kararı değerlendirdi. Başkan Akgün, geçmişte okuduğu şiir yüzünden cezaevine giren dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilen cezanın da demokrasi ile bağdaşmadığını ve o günde kendisinin bu karara karşı olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “Yıl 2022. Tam 25 yıl sonra bir başka büyükşehir belediye başkanı kendisine söylenen bir sözü ahmak sözünü iade ettiği için cezalandırılıyor. Bir tanesi şiir okudu diye hapse girdi. Bir tanesi de ahmak dedi diye 3 seneye yakın hapis ceza aldı. Siyasi yasak cezası aldı. Yargı kararını vermiş. Üst yargıya gitmekte olan dosyalardan ötürü daha fazla ileri gidemeyiz. Hak, hukuk, adalet herkesin ortak paydası olmalıdır. Hepimize çok ve şiddetle lazım. Hak, hukuk, adalet ve vicdan olmadığı müddetçe demokrasi olmaz. Demokrasinin sınırlarını kanunlarla ne kadar belirlerseniz belirleyin vicdan ve o vicdan içerisindeki hak, hukuk, adaleti çalıştıramıyorsanız demokrasiyi güçlendiremezsiniz. Hak, hukuk, vicdan, adalet dördü birleşince demokrasiyi oluşturur.”
Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında satılacak başka yer kalmadı mı?
Başkan Akgün, 19 Mayıs 2022 tarihli resmi gazete yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kamu yararı taşıyan taşınmazın özelleştirme kapsamına alınması ve 10 Aralık 2022 tarihli ikinci bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bu taşınmazlara yönelik tüm yetkinin Özelleştirme İdaresi’ne verildiğini belirterek; “Bu kapsamda Büyükçekmece’nin Kumburgaz ve Güzel mahallelerinde okul, spor salonu ve pazar yeri olarak kamu yararına ayrılan parsellerin de imar planları değiştirilerek “konut alanı”na çevrilerek satışa çıkarılıyor. Hızla gelişmekte olan, büyümekte olan ilçemizdeki yaklaşık 55 bin metrekare kamu alanının Cumhurbaşkanlığımızın onayıyla satışa çıkartılması ve aynı zamanda Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan konut imar planlarının onaylanmış olması ve askıya çıkartılmış olması beni Büyükçekmece’de yaşayan vatandaş olarak ondan önce yerel demokrasici olarak, bu şehrin, halkın vekaletini elinde bulunduran belediye başkanı olarak üzmüş ve derin düşünceye sevk etmiştir. Çünkü bu imar planları şehrin geleceği düşünülerek planlanır. Acaba bu Sayın Cumhurbaşkanının onayından geçti denilen bu onayları bizzat kendisi mi veriyor. Yoksa görev verdiği kişiler mi yapıyor? Siz Yeni Mahalle’de, Bahçelievler’de pazar yeri, esas bizi ilgilendiren burası ilkokul, ortaokul, spor tesisi çok iyi planlanmış. 54 bin metrekarelik eğitim kampüsü Büyükçekmece’nin geleciğiyle ilgili çok önemli. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde satılacak başka yer kalmadı mı? Biz yarın böyle bir yer elde edebilmek için Milli Eğitim Bakanlığı adına konuşuyorum. Nerede böyle bir yer bulup parası varsa istimlak edecek. Yarın bu okul yerlerini bulamayacağımız için çocuklarımız 30 yerine 60 kişi okuyacak sınıflarda bunu kabul etmem. Reddediyorum. Belediyecilikten giden sayın cumhurbaşkanımızın da bunu sorgulamasını bekliyorum? Bize deselerdi yer gösterirdik. Bu şehrin geleceğini bu çocuklarımızın geleceğini ilgilendiren bu alanlara dokunmayın. Belediye Meclis üyelerimizin şehrin geleceğini düşünen oralarda siyaset yapma hesabı olan meclis üyelerimizin ve siyasi diğer siyasi başkanlarımızın bu konuya dikkatini çekiyorum. Sonuna kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz belediye olarak. Belediye meclis üyesi arkadaşımızın bu konuda seslerini yükseltmelerini ve özellikle Celaliye, Kamiloba, Kumburgaz, Güzelce bölgesinde halka anlatılmasını rica ediyorum.”