Büyükçekmece’de ekmeklerin ambalajlı satışına getirilen zorunluluğun ardından Belediye Başkanı Hasan Akgün, ilçece ekmek üreten fırın sahipleriyle toplantı yaptı.
Büyükçekmece`de ekmeklerin ambalajlı satışına getirilen zorunluluğun ardından Belediye Başkanı Hasan Akgün, ilçece ekmek üreten fırın sahipleriyle toplantı yaptı. Ambalajsız üreten fırının da satan işletmenin de kapatılacağını açıkladı.
Büyükçekmece Belediye Meclisi, halk sağlığının korunması ve hijyen şartlarının sağlanması amacıyla unlu mamul ve ekmek satışı yapan işletmelere ambalaj kullanım zorunluluğu getirmişti. Büyükçekmece Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısında karara bağlanan maddenin ardından ilçe sınırları içerisinde unlu mamul ve ekmekler ambalajlı satılacak. Böylece vatandaşlar satın aldıkları ekmek ve diğer unlu mamullere ilk kendileri dokunmuş olacak.
Ambalajlı ekmek satışı konusuyla yakından ilgilenen Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Büyükçekmece`de ekmek üreten 50 fırın sahibiyle bir araya geldi. Toplantıda Ticaret Odası Temsilcisi Ahmet Zeki Sarvan, İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Adem Yazır da hazır bulundu.
1 Ocak 2017 tarihinden itibaren uygulamaya koyulacak karar hakkında düşüncelerini dile getiren Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, kararın uygulaması noktasında fırıncıların samimiyetine ihtiyacı olduğunu söyledi. Herkesin elinin değdiği ekmekle hastalıkların kolayca yayılabileceğini ifade eden Akgün konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
"Zorlamayla, ceza yazmakla bu iş olmaz"
"Büyükçekmece`de insan sağlığını koruma noktasında bugüne kadar çok önemli hizmetler yaptık. Bütün Belediyecilik hayatımda kafama koyduğum ama ülkenin hazır olmaması nedeniyle yapamadığımız, Ahmet`in, Mehmet`in ellediği ekmeği Ayşe teyzenin yemesini engellemek. Elinde bir sürü mikrobun olduğunu vatandaşımız bilmez. Çocuklarımıza yazık, hastalarımıza yazık, insanlığımıza ayıp. Dolayısıyla bu işi yaparsak birlikte yapacağız. Zorlamayla, ceza yazmakla bu iş olmaz. Biz karar aldık, yaptık, uyguluyoruz. Büyükçekmece`ye dışarıdan ekmek giremiyor. Vatandaşımızın ürettiği ekmek ambalajın içinde. Yediğim ekmeğin içinde ne olduğunu okuyabiliyorum. Bu bizim toplum olarak büyük bir ayıbımız."
İlçe dışından gelen ekmeklere yasak
Alınan kararın ardından Büyükçekmece ilçesi dışında üretilen ekmekler de ilçeye sokulmayacak. Konuyla ilgili konuşan Başkan Akgün, hijyenik olmayan şartlarda üretilen ve ilçeye sokulan ekmeklerin takipçisi olacaklarını belirterek, "Sağlığınızı düşünün, Ahmet`in, Mehmet`in ellediği ekmeği yemeyin. Çünkü hepimizin elinde her an mikrop mevcuttur. Büyükçekmece`deki 50 ekmek üreticisi arkadaşımızla hem ekmeğimizi millete elletmemek adına karar aldık hem fırınlarımızın standartlarını yükseltmek üzere karar aldık hem de dışarıda ilkel şartlarda üretilmiş ve bizim denetimmizin altında olmayan, araba kasalarında otomobil bagajlarında sokulan ekmekle mücadele edeceğiz. Büyükçekmece`ye sokmayacağız. Bulduğumuz yerde ekmeği alacağız, Büyükçekmece Sahipsiz Hayvanlar Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi`ne götüreceğiz ve gereken cezayı da vereceğiz" dedi.
Önce uyarı sonra kapatma
Başkan Akgün ayrıca kararı uygulamayan işletmelerin de cezalandırılacağını söyledi. Uyarıların ardından ambalajsız ekmeklerin üretimi ve satışı devam etmesi halinde işletmelerin kapatılacağını açıklayan Akgün şöyle konuştu;
"Samimi olursak başarırız, samimi olmazsak 3. sınıf toplumun kafa yapısıyla yolumuza devam ederiz. Samimi olursak Türkiye`ye örnek oluruz. Büyükçekmece`deki ekmek satışı yapan yerler sadece Büyükçekmece`de ekmek üreten 50 fırından ekmeklerini alacak, aldığı ambalajlı ekmeği satacak. Hem ambalaja koymayan fırınla hem de ambalajsız ekmeği satan yerle kesin olarak mücadelemizi yapacağız ve kapatacağız."