BÜYÜKÇEKMECE ‘DE DEĞERİ 17 MİLYON LİRADAN FAZLA UYUŞMAZLIK ÇÖZÜLDÜ…

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi EMANET ; yazılı bir basın açıklaması yaptı

14.01.2024 19:03:00
BÜYÜKÇEKMECE ‘DE DEĞERİ 17 MİLYON LİRADAN FAZLA UYUŞMAZLIK ÇÖZÜLDÜ…

 

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi EMANET ; ”Tüketiciler ile satıcı veya sağlayıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıkların çözüme bağlanması amacıyla görev yapan tüketici hakem heyetleri” ile ilgili basın açıklamasında bulundu.

 

Emanet ; ”Yargı mercilerinin üzerindeki iş yükünü önemli ölçüde azaltan Tüketici Hakem Heyetleri, tüketici işleminin zayıf tarafını temsil eden tüketiciler ile tüketici işleminin diğer tarafı olan satıcı veya sağlayıcılar arasında yaşanan uyuşmazlıkların adil, hızlı, kolay ulaşılabilir bir şekilde çözüme bağlanması amacıyla kurulmuş yargı dışı karar mercileridir.  “ Büyükçekmece halkımızın 2023 yılı içerisinde hakem heyetine yaptığı başvuruları, alınan kararları ve istatistikleri kamuoyu ile paylaşmak isterim. 

 

3 BİN 256 ADET BAŞVURU KARARA BAĞLANDI.

İstanbul'da faaliyet gösteren 37 tüketici hakem heyeti içerisinde bulunan ve yerine getirdiği önemli hizmetler nedeniyle tüketici haklarının korunmasında lokomotif görevi üstlenmiş olan Büyükçekmece Kaymakamlığı İlçe Tüketici Hakem Heyetimiz 2023 yılında toplam 3256 Adet karara imza atarak MALİ DEĞERİ 17 MİLYON 232 BİN 487 .TL olan uyuşmazlığı ivedilikle çözüp kayıtlara geçmiştir.Karara bağlanan 3256  başvurudan, 1219 şikayet tüketici lehine ,1897’si  tüketici aleyhine , 140 dosya ise görevsizlik kararıyla sonuçlanmıştır. 

Tüketiciyi koruyucu kurum ve kuruluşlar içerisinde en önemlisi sayılabilen ve bu kadar çok sayıda uyuşmazlığı mahkemelerin önüne gelmeksizin hızlıca çözüme kavuşturan Hakem Heyetimizde emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. Alınan kararların da ne kadar doğru ve hakkaniyet ilkesi gözetilerek verildiğini, yıl içerisinde Tüketici Mahkemesi tarafından bozulan sadece 9 kararın olması ,çoğununda  farklı sebeplere dayanmasından anlıyoruz.

EN ÇOK BAŞVURU PERAKENDE TİCARET SEKTÖRÜNDEN…

İlçemiz de yapılan başvuruların sektörel dağılımına bakıldığın da ,bir yıllık dönemde yüzde 64,5  ile perakende sektörünün ilk sırada olduğu görüldü. Bu sektör, 2 bin 101 adet başvuruyla ilk sırada yer aldı.

Perakende ticareti, Abonelik sözleşmeleri 368 başvuru ile % 11 ,Finansal Hizmetler 290 başvuru ile % 9 , Diğer Hizmetler 263 başvuru ile % 8, Ulaşım-Sağlık-Eğitim 182 başvuru ile % 5,5 , Turizm Hizmetleri 52 başvuru ile % 2 oranında yer alarak takip etti. 

DERNEĞİMİZ 1996 YILINDAN BU YANA FAALİYET GÖSTERMEKTEDİR …

“Tüketicilerimiz artık hak aramayı ve yollarını öğrendi”

Her geçen gün vatandaşlarımız nezdinde bilinirliği ve yaşanan uyuşmazlıklara çözüm üretme konusunda etkinliği artmakta olan Derneğimiz 1996 yılından bu yana ilçemizde faaliyet göstermektedir. Tüketiciyi Koruma Dernekleri ; ” Diğer derneklerde olduğu gibi, sadece üye haklarını korumakla yetinmez .Tüm Halkın hak ve menfaatlerini koruyucu görüş, hizmet, öneri ve önlemleri sunan sivil toplum kuruluşlarıdır.” Derneğimiz de kamu yararı adına birçok zorluklara rağmen her daim var gücüyle sizler için hizmet etmeye devam ediyor. 

Tüketicilerimizi sosyal, kültürel ve moral değerlerini olumsuz yönde etkileyen, aldatıcı, yanıltıcı, gereksiz ve yanlış tüketime yönlendirenlerle mücadelemiz devam ediyor. Öte yandan Mal, ürün ve hizmetlerin seçimi, satın alınması, garanti, servis, satış sonrası , ayıplı mal ve hizmet nedir , Tüketici kredileri, sözleşmeler, Süreli yayınlar vs. gibi bir çok konuda yol gösterici bilgileri , tüketicinin  yasal hakları  ve bu hakların nerede, nasıl aranacağını aşılayarak binlerce tüketicimizi aydınlattık. ”Tüketicilerimizin çoğu artık hak aramayı ve yollarını öğrendi. Bilinçlenen tüketicilerimiz hakkını daha fazla aramaya başladı.” Şahsen  yapılan başvuruların yanı sıra vakti olmayan yada elektronik başvuru yöntemini kullanarak şikayet başvurusunda bulunan tüketici sayımızın oranı bu yıl yüzde 68 oldu.

İhtiyaçlar doğrultusunda tüketim yapma davranışlarını benimsemek , tüketim fazlasının önüne geçmek, İsrafa olanak vermemek , çevreyi korumak ve bilinçli tüketiciler olup ekonomiye ve kendi hayatlarımıza katkı sağlama bilincinin daha da artması için toplum olarak hep birlikte hareket edeceğiz. 

Göreve geldiğimiz günden bu yana, Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneğinin Başkanı ve ailesinin bir üyesi olmaktan mutluluk ve  gurur duyuyorum. Siz değerli tüketicilerimizden aldığımız güç ,destek  ve teveccühle ,haklarınızı daha ileri düzeye götürmek için yılmadan , yorulmadan aynı kararlılık ve daha çok gayretle çalışmaya devam edeceğizTüm bunları yaparken tek bir şeye ihtiyacımız var ;” O da her zaman olduğu gibi sizlerin desteği… “ 

Kamuoyuna ve Basınımıza Saygılarımızla duyurulur..