Tarih: 18.12.2014 09:23

Büyükçekmece Deprem İzleme İstasyonu törenle hizmete açıldı

Facebook Twitter Linked-in

Büyükçekmece Kumburgaz'da hizmete açılan 'Deprem İzleme İstasyonu' depremlerin yeraltı ve denizdeki öncü işaretlerini tespit etme imkanı sağlayacak.

 

Açılışa ilgi yoğun oldu

 

Katılımın yoğun olduğu açılış törenine Büyükçekmece Kaymakamı Mustafa Hulusi Arat, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi / Otogrametri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday, İstanbul AFAD Eğitim Koordinatörü Özden Işık, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve çok sayıda Büyükçekmeceli katıldı.

 

Büyükçekmece'de 5 istasyon kurulacak

 

Deprem izleme İstasyonu açılış töreninde konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, hizmete açılan Deprem İzleme İstasyonu'ndan Ahmediye, Celaliye, Mimarsinan - Bababurnu ve Gürpınar burnu olmak üzere toplam da 5 adet kurulacağını hatırlatarak; "Karşımızda yaklaşık 12 kilometre uzaklıkta patlamaya hazır bomba gibi bekleyen bir fay hattı var. Buradaki fay hattı kırılmayalı çok uzun bir zaman oldu. Uzmanlar bu noktaların tehlikeli noktalar olduğu konusunda hemfikir. Depremin bu noktalarda olacağı ve buradaki fayın kırılmasıyla da 7 ve 7'nin üstünde deprem olabileceğini öngörüyorlar. Türkiye'yi ve İstanbul'u yönetenler bir an önce gereken tedbirleri alsın diyorlar" ifadesini kullandı.

 

Alınan tedbirler deve de kulak..

 

1999 yılında yaşanan Marmara Depremi'nin ardından depremin soğuk yüzü ile karşılaşıldığını ancak bugüne kadar yapılanların yetersiz olduğunu savunan Başkan Akgün; "Depremden sonra bilim adamlarının göstermiş olduğu istikamette ilerleyemedik, onların çok gerisinde kaldık. Ben de bilim adamlarına, kusura bakmayın size ayak uyduramadık çünkü yetkilerimiz bu kadar diyorum. Bir an önce riskli bölgelerdeki eski binaları yıktırıp yerine yenilerini yapalım. Vatandaşı teşvik edebilmek adına da,  binası 2 katlı ise 1 kat daha verelim ki yıkıp yerine yenisini yapabilsin. En büyük korkumuz ayaktaki tabutlardır. İstanbul'un yüzde 80'i kaçak diyoruz ama öte yandan deprem gerçeğini de bildiğimiz halde aldığımız tedbirler deve de kulak. Ankara'da bizim önümüzü açacak adımlar atmalıdır" şeklinde konuştu.

 

Yeraltı hareketleri ve deniz 24 saat izlenecek

 

Hizmete açılan 'Deprem İzleme İstasyonu' hakkında bilgi veren DOHAD Başkanı Fuat Agalday, depremler olmadan önce pek çok fiziksel parametrelerde değişiklikler olduğunu belirterek şunları söyledi: "Kumburgaz'da kurduğumuz izleme istasyonunda 183 metrelik bir sondajımız var, GPS sistemi ve kameralarımız mevcut. Sürekli jeofiziksel ve jeoelektriksel parametreleri 24 saat esasına göre takip edeceğiz. Belli bir merkezde de, bu istasyonlardan elde edilen verilerin analizleri yapılacak. Yıkıcı tabir edilen depremlerin yaşandığı bölgelerde 30-40 gün öncesinden parametrelerde mutlaka değişmelere olduğu gözlendi. 14 yıldır konunun uzmanı bilim adamlarıyla çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Marmara genelinde kurulacak olan istasyonlarla bir ağ oluşturacağız. Fayın hem Kuzeyi'ne, hem de Güney'ine istasyonlar kuruyoruz. Hedef, Marmara Depremi'nin belirtilerini günler öncesinden tespit ederek devletin yetkili birimlerini bilgilendirmektir."

 

Büyükçekmece Belediyesi'ne teşekkür etti

 

İstanbul'da 9 ilçeye 'Deprem İzleme İstasyonu"  kurulduğunu  açıklayan İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Bütün derdimiz depremi önceden belirleyebilmektir. Büyükçekmece Belediyesi bu konuda bize çok değerli hizmetler ve imkanlar sundu. Keşke her belediye bu şekilde bir yaklaşım gösterebilseydi. Bu aslında çok önemli ve öncelikli bir kamusal görevdir. Deprem olacak ve bunun önüne geçmemiz mümkün değil. Ancak can ve mal kaybının en aza indirecek önlemler alabiliriz. Bunun içinde bıktırıcı bir disiplinle çalışmamız gerekiyor" ifadesini kullandı.

 

Yapılan konuşmaların ardından Kumburgaz Deprem İzleme İstasyonu'nun açılış töreni gerçekleştirildi. Panelde deprem öncü işaretlerinin önemi tartışıldı Törenin ardından Büyükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen, "Deprem Öncü İşaretlerinin Belirlenmesinin Önemi ve Amacı" konulu bir panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Kültür Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgut Uzel'in yaptığı halka açık panel Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Kaynak,  Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Otogrametri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, DOHAD Başkanı Fuat Agalday, İstanbul AFAD Eğitim Koordinatörü Özden Işık ve Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği Başkanı Hüseyin Karadayı panelin konuşmacılarıydı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —