BUSİAD'da dijital girişimcilik konuşuldu
Bursa Sanayicileri ve İş insanları Derneği (BUSİAD), “Yeni Nesil Dijital Girişimcilik” konulu çevrim içi toplantı gerçekleştirdi.
BURSA (İGFA)- Erdem Kaya Patent kurucusu ve ortağı Erdem Kaya, “Yatırım yapılacak girişimi seçerken nelere dikkat edilmeli?”, Hera Strateji ve Yönetim Hizmetleri firma kurucusu ve yönetici ortağı Nalan Uysal, “Girişimlere yatırım yöntemleri/kanalları nelerdir?” ve ReINVeS Capital CEO’su Hakan Yıldız ise, “Yeni Nesil Dijital Girişimcilik: Paya Dayalı Kitle Fonlaması” konularında sunumlar gerçekleştirdiler.
Erdem Kaya, işletmelerin maddi olduğu kadar gayri maddi varlıklara da sahip olduğunu ifade ederek, bunların yapısal, insan kaynağı ve ilişkisel varlıklar olduğunu söyledi. Kaya, “Apple’ın binası 5 milyar dolarken gayri maddi varlığı olan marka değeri, en az 170 milyar dolar ediyor” diyerek, “Gayri maddi varlıklarınızı farkında olun. Yoksa şirketleriniz çok ucuza gider” dedi. Kaya, teknoloji değerlendirme perspektifi hakkında da bilgiler vererek şunları söyledi:
“Teknik olarak özgünlüğüne ve muadillerine göre üstünlüğüne, hukuki olarak patent tescil durumuna ve hak sahipliğine, takımın yetkinliğine, pazar beklentilerine ve finansal kredibilitesine bakmak gerekir. Ayrıca yatırımcı sunumunda, pazar tanımı, hangi ihtiyacına yanıt veriyor, çözüm yöntemi, ne istiyor ne vaad ediyor gibi sorulara cevap vermeli" dedi.
PANDEMİ DİJİTAL GİRİŞİMCİLİĞİN ÖNÜNÜ AÇTI
Hera Strateji ve Yönetim Hizmetleri firma kurucusu ve yönetici ortağı Nalan Uysal, “Girişimlere yatırım yöntemleri/kanalları nelerdir?” başlıklı sunumuna, “Pandemi start-up ekosisteminin önünü açtı” diye başladı.
“İş yeteneklerini, operasyonel verimliliği ve nihayetinde müşteri deneyimini iyileştiren dijital dönüşüm, doğru yapılanma ve kapsamlı bir strateji ile gerçekleştiğinde eşsiz bir rekabet avantajı sağlıyor” diyen Uysal, “Sanayicileri yeni nesil yatırımla, yeni nesil çözümleri en ekonomik şekilde çözmeyi umuyorlar, Ayrıca, ortak kazanım sağlayan bir paylaşım ekonomisinin içinde oluyorlar, Farklı sektörlerdeki yeni teknolojilere edebiliyorlar” dedi.
FİKİRDEN GİRİŞİME, YATIRIMDAN KAZANCA
ReINVeS Capital CEO’su Hakan Yıldız, “Yeni Nesil Dijital Girişimcilik: Paya Dayalı Kitle Fonlaması” konusunda bilgi verirken, sistemi Anadolu’daki imeceye benzetti. Yıldız. “Fikirden girişime, yatırımdan kazanca” mottosuyla hareket ettiklerini belirterek, “Amacımız Anadolu’nun kadim geleneği imeceyi yeniden canlandırarak Türkiye’deki girişimcilik ve yatırımcılık ekosistemini geliştirmek ve sermayeyi tabana yaymak” dedi.
Paya Dayalı Kitle Fonlama Tebliği’nin 3 Ekim 2019’da yayınlandığını hatırlatan Yıldız, “Dünya’da 8 ülke olduk” diye konuştu. İşlemlerin e-devlet ve Takasbank üzerinden yapıldığını da kaydeden Yıldız, şunları dile getirdi:
“Kitle fonlaması, bir proje, fikir, girişim, yatırım ya da bir sebebin bir grup insan tarafından farklı motivasyonlar ile internet üzerinden finanse edilmesi olarak tanımlanabilir. Paya dayalı kitle fonlaması ise alınan fon karşılığında girişimcinin yatırımcıya pay vermesidir. Yatırımcı için kolay ve hızlı yatırım yapabilme imkanı tanıyor sistem. Prosedür neredeyse sıfır. Güvenli yatırım imkanı, üretime katılma motivasyonu sağlıyor" ifadelerini kullandı.