"Bursa'da tarıma yeterli önem verilmiyor"
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, en sağlıklı koşullarda üretimi sağlayan tarım danışmanlarının sahada olması gerektiğini söyledi. Başkan Çakmak ayrıca, ziraat mühendislerinin büyük bir işsizlik sorunu ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.
GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)
Türkiye'de olduğu gibi Bursa'da da atanamayan, mesleğini icra edemeyen ziraat mühendislerinin sayısı giderek artıyor. Bursa'nın tarım anlamında zengin bir yapıya sahip olmasına rağmen yeterli düzeyde çalışmaların üzerinde durulmadığının altını çizen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, ziraat mühendislerinin sorunları hakkında açıklamalarda bulundu.
Tarım danışmanlarının sahada olması gerektiğini ifade eden Başkan Çakmak, "Tarım danışmanları çiftçinin yanında olan, çiftçiyi yönlendiren, çiftçiyle birlikte program yapan ve onların hangi zamanda, hangi dozda tohum kullanarak ekim yapacağını gösteren, en sağlıklı koşullarda üretimi sağlayan meslektaşlarımızdır. Ne yazık ki devlet 3 yıldır 46 bin TL destek veriyor ve bu desteği arttırmıyor. Bu rakam asgari üretiminde altında kaldı. Vergileri düştüğümüz zaman komik rakamlara denk geldi. Aslında sadece bunları devreye sokarak birçok tohum, ilaç, gübre gibi dışa bağımlı olduğumuz bu ürünlerde yapılacak tasarruf hem ülke ekonomisine döviz bazında katkı koyacak hem de çevre kirliliğini azaltma anlamında etki edecek. O yüzden biz bu danışmanların artarak sahada olmasını istiyoruz. Hepimiz kuraklıktan bahsediyoruz. Bu arkadaşlarımız sulama rejimini de yaptığında doğru yöntemle, daha az su kullanarak daha güzel verimler almamız mümkün. Bu anlamda akademik yaşamda olan öğretim üyelerimizin sorunları var. Meslektaşlarımız yarış atı gibi onlara dayatılan kriterlerle bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. İyi niyetli olmalarına rağmen onlara konan zaman kısıtı, yayın sınırlarıyla mücadele ederek, esas ülke yararına olması gereken yayınları yapmak yerine akademik kariyer yükselmesi için konan kriterlere uygun yayın yapma yoluna itilmektedir" açıklamasında bulundu.
"FAKÜLTELER İHTİYAÇ ORANINDA OLMALI"
"Türkiye'de 48 tane Ziraat Fakültesinden 37 tanesi öğrenci almaktadır" diyen Başkan Çakmak: "Her yıl 5000 tane ziraat mühendisi buradan mezun oluyor. Bizim hesaplamalarımıza göre yaklaşık 30-35 bin ziraat mühendisi işsiz durumdadır. Bu arkadaşlarımız iş bulabilmek için var olan mesleğini yapmak yerine mesleğiyle alâkası olmayan işlerde çalışmak zorunda kalmaktadır. Yine bu arkadaşlarımız buralarda çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyor. Bu şekilde çalışma, onların zamanını boşuna harcaması anlamına geliyor. Ülkenin ziraat mühendisi yetiştireceğim diye gidip 'pazarlamacı olacağım' diyen birine yaptığı emeğe ve maddi harcamalara yazık. Bunların kurgulanarak ülkenin ihtiyacı oranında her meslekte fakülte bırakılması lazım. Bana göre yapılması gereken bu kadar çok ziraat fakültesi yerine 7-8 tane ziraat fakültesi yeterli olacak. Her bölge için birer, ikişer ziraat fakültesinin kurgulanması lazım. O bölgenin ihtiyacı doğrultusunda eğitim verilmesi daha doğru olur. Araştırma merkezi olmayan, çiftliği olmayan ziraat fakülteleri var. Ziraat fakültesi demek uygulama demek, araştırma demek. Tecrübe yerinde kazanılmalıdır. Bu konuda da doğru bir kurgu yapılması gerekiyor.Bugün insan aç kalırsa iç savaş çıkar. insanların aç kalmaması için ziraat mühendislerinin doğru tekniklerle üretimi arttırarak, arazilerinde hızlı azaldığı bir ortamda yeni üretim teknikleriyle bu hızla artan nüfusa yetecek üretim yapacak teknikleri ortaya koyması için bu işin içinde olması gerekiyor" diye konuştu.