Bursa'da otomotiv sanayi tesadüfen gelişmedi! Kemerlerinizi takın geçmişe gidiyoruz

Bursa

Bursa'da otomotiv sanayi tesadüfen gelişmedi! Kemerlerinizi takın geçmişe gidiyoruz

Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi ile Tofaş Sanat Galerisi, araba ve tarih hayranlarını ağırlamaya devam ediyor. Her şeyin bir araba buluntusuyla başlayıp günümüz teknolojisine nasıl geldiğini bu müzede sistematik olarak izleyebileceğimizi söyleyen Müze müdürü Aylin Tatlı, "Bursa'da otomotiv sanayinin çok da tesadüf olarak gelişmediğini bu buluntudan yola çıkarak nitelendirebiliyoruz" dedi.

GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA) 
Bursa'da bulunan Türkiye'nin ilk ve tek Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, 2002'den bu yana ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Müzede, Anadolu'da tarih boyunca ortaya çıkmış olan araba kültürü ve motorsuz araçlardan otomotiv sanayisine uzanan yolculuk aktarılıyor. Çocukların aileleriyle birlikte gezebileceği müzede 2 bin 600 yıl önce yapılan bir arabanın, Bursalı ustaların elinden yeniden canlandırılmış halinin yanı sıra tekerlekler, geleneksel araba atölyeleri, motorsuz araçlar sergileniyor.

Müze müdürü Aylin Tatlı, "Burası aslında ipekçilik endüstrisi alanının merkezlerinden bir tanesi. Zaten müzenin kuruluşu da eski bir ipek fabrikasından yola çıkılarak günümüzdeki otomotiv sanayisine dayanarak endüstriyel mirasın devredilmesiyle birlikte oluşturulmuş bir kompleks. 2002 yılında açılmış müzemiz yaklaşık 1 milyon kişi tarafından ziyaret edilmiş önemli bir müze. 1850'li yıllarda kurulmuş eski bir ipek fabrikası 1979'lu yıllara kadar üretimini devam ettiriyor. Daha sonrasında Tofaş tarafından bir endüstri mirasının değerlendirilmesiyle ayaklandırılmış ve günümüzde harika bir müze alanına dönüştürülmüş" açıklamasında bulundu.

"BURSA'DA OTOMOTİV SANAYİ TESADÜFEN GELİŞMEDİ"

Müzenin hikâyesinden bahseden Tatlı, "Bursa-Balıkesir yakınlarında Üçpınar denilen bir köy var. Bu köyün yol yapım çalışmaları sırasında bir araba buluntusuna rastlanıyor. Bu araba buluntusu bizi 2 bin 600 yıl öncesine tarihlendiren bir buluntu olduğu için Bursalı olarak her birimizi çok heyecanlandıran bir buluntu. Dolayısıyla Bursa'da otomativ sanayinin çok da tesadüf olarak gelişmediğini, bu buluntudan yola çıkarak nitelendirebiliyoruz. Bu buluntuyla birlikte günümüz teknolojisine nasıl geldiğimizi sistematik olarak izleyebileceğiniz Türkiye'nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesinde bulunuyorsunuz" dedi.

Müzede Türkiye'nin her bölgesinden arabanın gözlemlenebileceğini söyleyen Tatlı, 18. yy sonlarından 20. yy'a kadar kullanılmış arabaların bulunduğunu ifade etti.
Dinlenme alanı olarak müze bünyesinde bulunan kafede kendi içerisinde bulundurduğu tablolar, döküm ve porselen arabalarla adetâ sergi salonu. 

55 BİTKİ TÜRÜ...

"Müzemiz pazartesi günleri dışında haftanın her günü 10.00 ve 18.00 saatleri arasında açık" diyen Tatlı, "Müzemiz ve sergi salonumuz ücretsiz olarak gezilmektedir. Aynı zamanda bu harika bahçe içerisinde 55 bitki türüyle de karşı karşıya kalacaksınız. Böyle bir müzenin Bursalılar tarafından boş bırakılmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü atalarımızın genlerinde olan bu üretim kaynağı nasıl bir hikâyeyle başladı ve günümüz teknolojisiyle nasıl buluşturulabileceğinin en güzel hikâyesi bu müzede anlatılıyor" diye konuştu.

KANTARIN TOPUZU SERGİSİ

Müze içerisinde bulunan Tofaş Sanat Galerisi ile ilgili ayrıca bilgiler veren Tatlı, konuşmasına şöyle son verdi; "Sanat galerimiz, 1430 tarihli bir hamamın 90'lı yıllarının sonuna kadar kullanılmasından sonra tekrar kültürel mirasa kazandırılmasıyla hayata geçirilmiş bir galeri aslında. Bu anlamda şimdiye kadar birçok sergi açtık. Eski hamam eski tas, oyuncak sergisi, saat sergisi, Zeki Müren sergisi ve kantarın topuzu sergisiyle birlikte 5. tematik sergiyi sergilemiş bulunuyoruz. Şu anki sergimiz 'Kantarın Topuzu' isimli ölçü aletlerinin bulunduğu bir sergi.

Bu sergi özel bir koleksiyon. Dünyanın çeşitli bölgelerinden toplanmış müzemizde sergilenen, aklınıza gelebilecek her türlü aletle ilgili görsele ulaşabilmek burada mümkün. Seyyar kuyumcu terazilerinden tutun, sanayide kullanılan basküllere ve kantarlara kadar büyük ölçeklerde ve küçük ölçeklerde bir sürü ölçer aleti gözlemleyebiliyorsunuz. Bu sebeple son sergimizde kalkmadan önce tüm ziyaretçilerimizi mutlaka bekliyoruz."


Haber Kaynak : İGF