Bursa İş Dünyası Platformu; “Turizmde Bursa neden hedefleri tutturamıyor!”
Bursa’nın iş dünyası bu platformda buluştu. Genel Koordinatörlüğü iş insanının üstlendiği Bursa İş Dünyası Platformu; Bursa’nın kronik sorunlarına el attı.
BURSA (İGFA)- Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi ve Burkon Turizm Genel Müdürü Hasan Eker’in konuşmacı olarak çağrıldığı sempozyuma İsa Altılardeş Bursa Tarihi Hanlar ve Çarşılar Derneği Başkanı, Serdal Can Bursa Skal Turizm Profesyonelleri Derneği Başkanı, Ersin Yazıcı GÜMTOB Başkanı, Denizhan Sezgin Bursa Rehberler Odası Başkanı, Işık Uğurtuğ, Geçmiş Dönem GÜMTOB Başkanı, İlker Özarslan Bursa Unesco Derneği Başkanı, İbrahim Tugay Ateş DOHADERN Başkanı da katıldı. Açılış konuşmasını Genel Koordinatör Haluk Hısımcıl’ın yaptığı Mudanya Heybeli Hotel Sosyal Tesislerinde gerçekleşen etkinliğe iş dünyasından yaklaşık 300 katılımcı eşlik etti. Koordinatör Hısımcıl; “Medeniyetin başşehrinde yaşamımıza rağmen turizimden kuruş gelirimiz neden yok. 20 yıldır aynı zihniyet tarafından yönetilmemize rağmen bir milimetre dahi ilerleyemedik!” ifadelerini kullandı.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Hasan Eker; “Osmanlı’nın ilk başkenti medeniyet fakirliğini yaşıyoruz! Muradiye’den Emir Sultan Türbesine kadar 20’den fazla tarihi binamız olmasına rağmen bu 3,5 kilometrelik hatta yokluğun dibini yaşıyoruz. Muradiye Külliyeleri, Tarihi Tekstil-İpekböceği Atelyeleri, Osmangazi-Orhangazi Türbeleri, Bey Sarayı, Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı, Kent Müzesi, Irgandı Köprülü Çarşı, Yeşil ve Emir Sultan Türbesi’ne kadar uzanan bu hatta ulaşmak için 2,5 saatimizi yollara bırakmamıza rağmen bu bu bölgeleri gezmek 5 dakikayı geçmiyor. Birde bu tarihi hatta otopark sorunumuzda tavan yapmış durumda. Şehir içinde ulaşım noktasında araçların giremeyeceği, rahatlıkla park edemeyeceği bölgelere 40’dan fazla müze yapmışız. Bursalılara sorsanız tek birinin dahi o müze etrafında oturanlar hariç, ismini dahi denk getirip söyleyemez! Bursa’da turizm adına ne eksik diye soruyorlar, hemen cevap vereyim. 4-5 katlı geniş hacimli bir bina yapılsa ve her katında farklı dönemleri işleyen konsepti oluşturan bir similasyon olsa iyi olmaz mı? bakın o zaman turizmden payını alıyor mu almıyor mu? Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan bu yolda bizde turizmci olarak daha mutlu oluruz.
Bursa’da turistin günlük ortalaması 1,3 gün. Yani turist geliyor gezebileceği yerleri 10 saatte geziyor ve geldiği şehre aynı gün içinde geri dönüyor. Bursa’da ne eksik diye soruyorlar. İlimizde turizm alanında personel yetiştirmek için 5 meslek lisesi olmasına rağmen bir turizm fakültemiz bile yok. Bu mesleği icra etmek için kurulu fakültemiz olmadığı için bu şehrin gençleri farklı illere hicret ediyor! Bizler turizmci olarak sanayiye karşı değiliz ama sanayicilerinde çevreye duyarlı olması lazım. Çevre bilinci gelişmemiş sanayici sadece işletmesinin olduğu bölgeye değil, tüm Bursa’ya da çok büyük zarar verir. On yıldır büyük bir hasretle YHT’nin bursa’ya gelmesini bekliyoruz. Ama son gelişmeler ve maliyetlerdeki büyük artış YHT’nin bir on yıl daha gecikmesinin en büyük işareti. Bizler turizmci olarak batıda olduğu gibi özelikle Marmara Bölgesi’ndeki tarihi alanları kapsayacak bir tren hattının hızla bölgemize tesis edilmesini istiyoruz. Bursalılar Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanına mahkumiyeti bugün ilimizde oldukça tartışılan bir konu. İlimizde mevcudiyeti tartışma konusu olan Yenişehir Havalimanı’nın sefer yaptığı iller onu geçmezken, Sabiha Gökçen yurt dışı bağlantıları dahil 400 den fazla sefer yapıyor! Sıcaksu için birçok değerlendirme yapıldı.
Biz bu alanda 5 kademeli bir yerleşke oluşmasını, Cumalıkızık Mimarisi tarzında binaların o bölgede yapılarak tarihi bir kazandırılarak tamamen turizme açılması yönünde görüş belirtmiş olmamıza rağmen gelinen noktada TOKİ’ye konut amaçlı bırakılmasının üzüntüsünü de yaşamış olduk. İlimizde festival denilince belediye yönetimleri başta olmak üzere konserler silsilesi yapmak onların aklına geliyor. Oysaki; festivaller bir kente turizmi çekmenin aracıdır. Kentimizde onlarca festival düzenleme kapasitemiz varken biz bunu neden gerçekleştirmeyelim! Yöresel tarım ürünleriyle damak tatlarına neden katkı yapmayalım! Uludağ’ı neden verimli kullanmadığımız yönünde yoğunluklu eleştirilere maruz kalıyoruz. Uludağ’da başta otopark olmaz üzere kayak alanları da dahil onlarca sorunu devlet çözemedi. O nedenle de bizlerin yıllardır yaptığı uyarılara kulak tıkandı! Bursa gibi iklimi çok müsait olan yerlerde turizmin fişeği olan golf olimpiyat statlarının olmamasını anlamış değilim. Belediyeler bir şehri yaşanabilir kılmak için yatırım yapmalı. Bugün belediyelerin rutin hizmetleri dışında bursa genelinde birkaç yatırımı dışında niteliksel bir hizmeti görmedik. Turizmde Bursa’nın çağ atlaması gerekirken ne yazık ki; sırtı yerden kalkmıyor! ” dedi.