Bursa Mevlevihanesi’nde çalışmalar hızlandı
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından rekonstrüksiyon çalışmaları sürdürülen 4 asırlık Bursa Mevlevihanesi’nin son yapısı olan Haremlik–Selamlık binasında imalat devam ederken, Semahane bölümünde ahşap montaj işçiliklerine hız verildi.
BURSA (İGFA) - Bursa’da kaderine terk edildikten bir süre sonra yıkılıp yerine su depoları yapılan 400 yıllık mevlevihaneyi yeniden gün yüzüne çıkarıyor.
Pınarbaşı Mezarlığı karşısında bulunan ve 17. yüzyılda Mevlevîliğin önemli isimlerinden Cünûnî Ahmed Dede tarafından kurulan, dönemin en büyüklerinden Bursa Mevlevihanesi, aslına uygun şekliyle ayağa kaldırılıyor.
Rekonstrüksiyon çalışmalarının devam ettiği bölgede, bugüne dek sadece türbe şeklindeki yapı ayakta kalmıştı. 1970’li yıllarda mevlevihanenin önemli kısmını kaplayan ve o dönemde şehrin büyük bölümüne su temini sağlayan su deposu, günümüzde başka alanda konumlandırıldı.
‘Semahane’, ‘Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif’ ve ‘Dedegan Hücreleri, Selamlık ve Harem Dairesi’ olmak üzere 3 bölümden oluşan yapı, özgün kimliğiyle kente kazandırılıyor. Mevlevihane’nin son yapısı olan ve günümüzde bulunmayan Haremlik-Selamlık bölümünün olduğu alanda, Müze Müdürlüğü tarafından kazı çalışmaları yapıldı. Kazı çalışmalarının ardından başlayan imalatta, bodrum ve birinci kat inşaatı tamamlanırken; ikinci kat imalatı önümüzdeki günlerde start alacak. Yoğun kar yağışı nedeniyle kapalı alandaki çalışmalara ağırlık verilirken; ahşap ustaları, semahanenin merdiven korkuluğu ile zemin döşeme çalışmalarına hız verdi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 1615 yılında inşa edilen tarihi yapının ‘rekonstrüksiyon çalışmalarının ardından’ aslına uygun olarak mevlevihane olarak kullanılacağını söyledi. Pandemi süreci nedeniyle çalışmalarda bir miktar gecikme yaşandığını ancak son yapının da artık ayağa kalkmaya başladığını ifade eden Başkan Aktaş, buranın hem Bursa içinden hem de dışından tam bir ziyaret alanına dönüşeceğini söyledi.