"Burası Acilen Yeniden Düzenlenmeli"

Büyükçekmece Gölü ile denizin bitiştiği noktada 4 adet olarak yeniden inşa edilen D-100 Karayolu köprülerinin korkulukları ve bariyerleri köprünün kuzeyinde bulunan Mimar Sinan?ın eseri tarihi Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü?nü tamamen görünmez hale getird

Büyükçekmece halkı korkuluk ve bariyerlerin özensiz yerleştirildiğini ileri sürerek tarihi köprüye ve Mimar Sinan’ın hatırasına saygısızlık yapıldığını belirtiyor.

 

Köprü üzerinden araçla veya yaya geçişlerde tarihi köprünün görünmediğini belirten halk, yetkililerden şehir estetiğine önem verenve tarihi köprüyü engellemeyen, tarihe saygılı yeni bir düzenleme bekliyor. D – 100 kara yolu köprülerinin adeta çelik bloklarla sarıldığını, kafes haline alındığını belirten halk, bu kafeslerin ve çelik bloklarının kaldırılarak çelik halatların çekilebileceğini söylüyor.

 

Geceleri ışıklandırılan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü Büyükçekmece’nin en önemli tarihi ve turistik uğrak yerlerinden biri olma özelliğine de sahip. Her yıl binlerce ziyaretçiyi Büyükçekmece’ye çeken köprünün, her gün binlerce aracın geçtiği D – 100 karayolundan artık görünmez hale gelmesi esnafın da tepkisini çekiyor. Esnaf, “Her gün karayolundan geçen insanlar tarihi köprüyü görüp kentimizi ziyaret ediyordu. Şimdi tarihi köprü görünmez hale geldi. Yeni köprülerin korkulukları adeta insanları bir tünelin içinde yolculuk yaptırıyor. Büyükşehir Belediyesi burayı acilen yeniden düzenlemeli. Tarihi köprü ortaya çıkmalı” diye konuştu.

 

D – 100 KÖPRÜLERİ YENİLENDİ

D-100 Karayolu üzerinde bulunan 2 adet köprü 2015 yılı başında şiddetli lodosun etkisiyle çökme tehlikesi geçirmiş Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün çabaları sonucu İBB tarafından aynı yere 4 yeni köprü yapılmıştı. Geçen yıl hizmete açılan köprülerle ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Dr. Hasan Akgün 2015 yılında köprüde çökme olduğu anda ben burada bulunmuştum. Alınan tedbirlerle büyük bir tehlike ortadan kaldırılmıştı. Sonrasında o zamanın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a bizim tarafımızdan bu konu iletildi. Defalarca bunun takibini yaptıktan sonra Büyükşehir Belediyemiz ihalesini yaptı ve köprülerin tamam bitti ve yol düzenlemesi yapıldı. Bu düzenleme bölgemizdeki D – 100 trafiğini büyük oranda rahatlattı” demişti.

 

 

EŞİ BENZERİ OLMAYAN KÖPRÜ

Büyükçekmece’nin ve Büyükçekmece Belediyesi’nin simgelerinden olan tarihi köprü 1566-1567 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edilmişti. Köprü, Sinan’ın imzasını attığı tek yapısı olması ve Sinan’la Kanuni’yi bir araya getiren son eser olması dolayısıyla da önem taşımaktadır. Mimar Sinan'ın eşsiz eseri Büyükçekmece Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü her dönem övgü ve beğeni topladı.

Kanuni Sultan Süleyman(1520-1566) Zigetvar Seferi’ne çıkarken ordunun, Büyükçekmece gölü ile denizin birleştiği bu noktadan sallarla karşıya geçmekte çok zorlandığını görünce, buraya köprü yapılmasını emretmiştir. Ancak Zigetvar Kuşatması’nda ölünce köprü ve etrafındaki eserler, oğlu II. Selim zamanında 1567’de tamamlanmıştır.