Birleşmiş Milletler'den Türkiye'ye övgü
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) Başkanı Nikhil Seth, Türkiye'nin hem Paris Anlaşması’nı imzalayarak hem de daha sonra Glasgow zirvesindeki taahhütleriyle önemli ve güçlü bir duruş sergilediğini belirterek, "Türkiye dünyanın takip edeceği bir örnek ülke konumundadır" dedi.
GİRESUN (İGFA) - Giresun’da bin 700 rakımlı Kulakkaya Yaylasında küresel iklim zirvesi gerçekleştirildi.
Bahçeşehir Üniversitesi ev sahipliğindeki zirveye; BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) Başkanı Nikhil Seth, CIFAL Küresel Ağı Direktörü Alex Mejia, BAU Global Başkanı Enver Yücel, UNITAR İnsan ve Sosyal İçerme Bölümü Direktörü aynı zamanda CIFAL Küresel Ağı Başkanı Alex Mejia, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı Hilmi Güler ile İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetimi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu katıldı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR) Başkanı Nikhil Seth, her ülkenin iklim değişikliğini engellemek üzere önemli bir çaba içerisinde olduğunu belirterek, "Türkiye gibi ülkelerin de bu gibi konularda liderlik vasfı, pozisyonu ve özelliği vardır. Türkiye dünyanın takip edeceği bir örnek ülke konumundadır" dedi. Türkiye'nin hem Paris Anlaşması’nı imzalayarak hem de daha sonra Glasgow zirvesindeki taahhütleriyle önemli ve güçlü bir duruş sergilediğinin altını çizen Seth, "Tabii ki bazı sözleri kağıt üzerinde vermek bir tarafa, diğer tarafta da diğer ülke vatandaşlarının iklim değişikliğiyle ilgili mücadelede farkındalığa sahip olması gereklidir. Eğitim bu noktada çok önemlidir çünkü hem vatandaşların hem de öğrencilerin davranışlarını şekillendirir, değiştirir. O yüzden Bahçeşehir Üniversitesi’nin ve Sayın Başkan Enver Yücel’in yaptıkları son derece önemlidir. İklim değişikliğini ancak kollektif hareket edebilirsek çözebiliriz. İklim değişikliği, farklı siyasi liderlere ya da liderliğe ait bir şey değildir, hepimize ait bir şeydir. Bu konuda yapmamız gereken en önemli şey, farkındalığı arttırmaktır” diye konuştu.
“İKLİM KONUSUYLA İLGİLİ MÜFREDAT OLSUN”
Bahçeşehir Üniversitesi ile işbirliği yaptıklarını dile getiren Seth, “Her bir okulda iklim konusuyla alakalı bir müfredat olsun. Ne zamanki öğretmenler, iklim değişikliğinin korkunç sonuçlarını anlar o zaman öğrenciler de bunun farkına varacaklardır, bunu daha iyi özümseyecektir. Türkiye iyi gidiyor ama tüm dünya olarak yapacak çok şeyimiz var. Türkiye’de iklim konusunda yapılacak her şey çok yolunda ilerliyor ama sormamız gereken soru şu, bu yeterli mi? Karşı karşıya olduğumuz problem son derece ciddi. Sadece, akademi, hükümet, özel sektör değil aynı zamanda her bir vatandaşa da görevler düşmektedir. Benim mesajım, medyanın iklim krizini tüm topluma duyurması gibi önemli bir vazifesi bulunmakta. Vatandaşların atığı azaltılması konusunda teşvik edilmesi ve enerjiyi boş yere israf etmemesi gerektiğinin anlatılması gerekiyor. Hiçbir zaman biz elimizden geleni yapıyoruz yeterlidir dememeliyiz, daha fazla ne yapabiliriz? bunu sormamız gerekiyor” dedi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran da iklim değişikliğinin insanlığa her alanda yansımaları olduğunu söyledi. Kıran, ekonomide, sosyolojide, psikolojide, siyasette, her alanda iklim değişikliğinin insanlığı maruz bıraktığı sonuçların etkilerinin doğrudan görüldüğünü belirtti.