1. Kağıt Kalitesi
Sahte parayı anlamanın en kolay yollarından biri banknotun kağıt kalitesidir. Elinizdeki paranın sert, pürüzlü ve üzerindeki yazıların soluk olamasına dikkat etmelisiniz.
2. Atatürk Görseli
Elinizdeki parayı ışığa tutuğunuzda Atatürk görselinin olup olmadığını kontrol edin. Sahte olmayan banknotlar ışığa tutulduğunda Atatürk’ün yer aldığı bir görsel görünecektir.
Atatürk Görseli Fligran
3. Emniyet Şeridi
Banknotlarda parlak emniyet şeritleri yer alır. Bu emniyet şeritlerinin yer alıp almadığını kontrol edin.
Emniyet Şeridi
4. Holografik Şerit
Bu şerit banknot tasarımına uygun bazı motiflerden oluşmaktadır. Elinizdeki paraya farklı açılardan baktığınızda bu motiflerin parlak bir yansıma vermesi gerekir. Parayı farklı açılara çevirdiğinizde dikdörtgen içindeki “TL” harflerinin de elinizde paranın değerini gösteren sayıya dönüşmesi gerekir.
Holografik Şerit
5. Kabartma Baskısı
Paranın ön yüzünde yer alan Atatürk portresinin yanı sıra “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası” ve banknotun değerini gösteren sayılar da dahil olmak üzere yazılarda kabartma baskı bulunur.
Kabartma Baskı
6. Renk Değiştiren Şerit
Paraya farklı açılardan bakıldığında orta tarafta yer alan ve renk değiştirerek altın sarısına dönüşen bir şerit yer alır. Bu şerit üzerinde “TL” ibareleri bulunur.
Renk Değiştiren Şerit
7. Bütünleşik Görüntü
Para ışığa tutulduğunda, sol üst kenarda bulunan şekillerle, arka yüzeydeki şekiller birleşerek banknot değerini gösterir.
Bütünleşik Görüntü
8. Mikro Yazı
Paraların ön ve arka yüzlerinde bazı alanlarda banknot değerini gösteren mikro yazılar yer alır.
Mikro Yazılar
9. Ultraviyole ile Görünen Değerler
Gerçek bir paranın UV ışınları altında mavi ve kırmızı renkte parlama yapması gerekir. Emniyet şeridinde ultraviyole ışığı altında banknotun, 5 ve 10 TL’de mavi, 20 ve 50 TL’de kırmızı, 100 ve 200 TL’de ise sarı renkte parlama yapması gerekir.
Ultraviyole
10. Görme Engellilere Yönelik
Paranın ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında Braille alfabesinden yararlanılarak yazılmış, parmakla dokunulduğunda fark edilebilen noktalar bulunmaktadır.
Yukarıda sahte paranın nasıl anlaşılacağını ve gerçek parada olması gereken özellikleri Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yer alan bilgileri aktardık.. Tüm banknotlarda olmasa bile mağduriyet yaşamamanız adına özellikle 50 TL, 100 TL ve 200 TL değerinde olan ve elinize geçen paraların sahte olup olmadığını mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor.