Başkan Emanet " Faturalar Rekor Kırdı "

BÜYÜKÇEKMECE 22.08.2021 00:20:42 0
Başkan Emanet
VATANDAŞIN ELEKTRİK FİRMALARIYLA İMTİHANI BİTMEK BİLMEDİ..

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet Ağustos ayında tüketicilere gelen fahiş tutarlardaki elektrik faturaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ART ARDA YAPILAN ZAMLAR FATURALARI TETİKLEDİ...

SON ÜÇ YILDA YÜZDE 123 YAKIN ZAM GELDİ...

En son Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafindan 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 15 oranında artış yapılmıştı. Ocaktan bu yana yüzde 22,  2018` den bu yana mesken abonelerinin elektrik faturaları yüzde 123 civarında zamlandı.Yapilan bunca zamlardan dolayı Ağustos ayında gelen elektrik faturalarının yüksek olması bekleniyordu ancak  beklenenden çok daha fazlası faturalara yansıdı.

Mevsim normallerinin üzerine çıkan hava  sıcaklıklari ve Klima kullanımının artması nedeniyle faturaların yükselmiş olabileceği ihtimali bulunsa da pek çok tüketicinin evinde  klima bulunmamasına rağmen, ailecek çalışan gündüz evde bile bulunmayan hatta emekli yaşlı çiftler bile yüksek faturalarla karşılaştılar.

SANTRAL Mİ ÇALIŞTIRIYORUZ....?

Bu ay normalin iki katı üzerinde gelen faturalar üzerine tarafımıza gelen bir çok şikayet ve tepkiler " Santral mi çalıştıriyoruz? Saatler rastgele mi yazılıyor ? Mahallenin bütün elektriğinin faturasını bize mi kesmişler ? " gibi yönünde.

HATA DEĞİL " GÜNCELLEME ..."

Aboneler faturalara itiraz ve şikayet için müşteri hizmetlerini aradıklarında " hata değil, "güncelleme" nedeniyle yüksek fatura  gelmiştir cevabı ise CABASI....

FATURALARDA Kİ VERGİ ORANLARI .

Elektrik Tüketim Tutarı  Elektrik birim fiyatının 52`sini oluşturuyor .

Dağıtım Bedeli: Elektrik faturasında ödediğiniz tutarın 29`u dağıtım şirketlerinin hizmetine ayrılan paydır.

Enerji Fonu: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdindeki Enerji Fonu`na aktarılmak üzere tüketim tutarı (enerji bedeli + kayıp/kaçak bedeli) üzerinden 1 oranında alınıyor .

TRT Payı: Türkiye Radyo Televiyon Kurumu Gelirleri (enerji bedeli + kayıp/kaçak bedeli) üzerinden 2 oranında alınıyor .

KDV: Fatura tutarını en fazla etkileyen vergi kalemidir. KDV, faturadaki tüm bedeller, vergiler, fonlar ve diğer muhtelif para ilaveleri üzerinden 18 oranında alınıyor .

Elektrik (Belediye) Tüketim Vergisi ? ETV:  Mesken ve ticarethane aboneleri için, tüketim tutarı üzerinden 5?tir.

Tüm bunlara ilave de 2021 ila 2025 arasındaki 5 yıllık dönemde elektrik dağıtım şirketleriyle elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları masraflar vatandaşın faturasına yansıtılıyor.

ELEKTRİK FATURASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Emanet : Öncelikle faturaya itiraz suresi faturanın kesim tarihinden itibaren 8 günle sınırlı olduğunu ifade ederek ;

Önce Hizmet alınan elektrik dağıtım şirketine itiraz dilekçesi yazılır. Dilekçeyi hizmet birimleri ya da işletme müdürlüklerine doğrudan ulaştırabilir, posta ya da e-posta yoluyla itirazınızı bildirebilir veya müşteri hizmetleri üzerinden kayıt oluşturulabilir.

İtirazları sonucu ret gelen tüketiciler ise, yüksek olduğundan emin olduğu faturalarda, itirazını Tüketici Hakem Heyetlerine yapabilirler. Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat e-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen de yapılabilmektedir. Şikayet ekine mevcut fatura ve geçmiş dönem faturalarının da konulması gerekir.

EN PAHALI ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FATURASINI ÖDÜYORUZ.

Türkiye, dışa bağımlı kaynaklar nedeniyle elektriğini pahalı üretiyor. Kayıp, kaçak oranlarının yüksekliği de göz ardı edilmemeli.

Satın alma gücü paritesine göre de en fahiş elektrik faturası Türkiye?de ödeniyor.

Yine doğalgaza ve elektriğe de en çok zam Türkiye?de geliyor. Çeşitli kalemlerle alınan vergiler ve ekler gerek işyerlerinde, gerekse evlerde elektriğin daha pahalıya kullanılmasına yol açıyor. `Kayıp-kaçak bedeli, belediye tüketim vergisi, TRT payı, yüzde 18 KDV, Enerji Fonu payı` gibi pek çok ilaveler cep yakıyor .

GELİRLE TERS ORANTILI ...

Faturaların gelir esnekliği çok düşük. Vatandaşın geliri artsa da azalsa da elektrik ve doğalgaz talebi gelirdeki değişim kadar sert değişmiyor maalesef. Bu da vatandaşı zor durumda bırakıyor.