BEYLİKDÜZÜ 4.11.2017 13:13:04 0

Balık Mumyaları Üniversiteye Işık Oldu

Türkiye?de tek olma özelliğine sahip deniz canlıları müzesi akademisyenlerden tam not aldı.

Balık Mumyaları Üniversiteye Işık Oldu

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencileri binlerce mumya deniz canlısının yeraldığı müzede uygulamalı ders gördü.

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Onar, “Burası artık ikinci üniversitemiz gibi olacak” dedi. 

 

PROF. DR. ONAR TAM NOT VERDİ

 

Mumyalanmış binlerce deniz canlısı ve deniz materyalinin sergilendiği Beylikdüzü’ndeki Balıkçı Kenan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi akademisyenlerden tam not aldı. Öğrencileriyle birlikte müzeyi gezen İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Onar, mumya balık türlerini yakından inceleyerek, Balıkçı Kenan Balcı’yı müzeyi kurmasından dolayı tebrik etti.

ÜNİVERSİTE İLE ORTAK ÇALIŞMA

 

Üniversitelilere kapısını açan Kenan Balcı’nın kurduğu Deniz Canlıları Müzesine tam anlamıyla hayran kaldıklarını söyleyen Prof. Dr. Onar, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yer yok. Buranın her bir kısmında çok büyük bir emek yatıyor. Buradaki tüm eserler bizim bilimsel çalışmalarımıza büyük fayda sağlayacak. Bundan sonra Kenan Balcı ile sürekli bir ortak akademik çalışma içinde olacağız. Öğrencimize burada uygulamalı ders verebilmek çok önemli” diye konuştu.

 

TARİHE IŞIK TUTACAK BİR YER

 

Türkiye Deniz Canlıları Müzesine sahip çıkılması gerektiğini ifade eden İ.Ü Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Onar, “Bizim işimiz öğrencimizi yetiştirmek ve aynı zamanda bilimsel araştırmalar yapmak. Buradaki her bir balık türü tarihe, insanlığın geçmişine bile ışık tutabilecek nitelikte. Bugün burada nesli tükenmiş bazı balık türlerini de görebiliyoruz. Öğrencimize fakülte binamızda ancak kitaplar ve fotoğraflarla gösterme şansımız olan balık türlerini burada dokunup inceleyerek tanıyorlar. Bundan daha güzel ne olabilir ki. Çok başarılı bir çalışma yürütülmüş. Burası bundan böyle zaman zaman öğrencilerimize ders vereceğimiz ikinci bir okulumuz olacak” dedi.

 

“GELECEK NESİL İÇİN YAPTIM”

 

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Onar ve beraberindeki öğrencilere müzeyi gezdirerek ayrıntılı bilgi veren Türkiye Deniz Canlıları Müzesinin kurucusu Balıkçı Kenan Balcı ise, “Emeğimiz, çabamız her zaman gençlerimize çocuklarımıza birşeyler verebilmek, gelecek nesillere güzel eserler bırakabilmek için oldu. Burada 40 yıl öncesinden günümüze kadar her türden mumya balık mevcut. Bugün bilim camiasından hocamız ve üniversiteli gençlerimizi burada görmek memnuniyet verici. Çalışmalarımızla bilime katkı sunabiliyor olmak bizi mutlu ediyor. Ben herkese çağrıda bulunarak; denizlerimizi daha fazla koruyalım diyorum. Bugün öğrencilerimiz bazı balık türlerini, nesli tükenmiş olduğu için müzemizde ancak mumyasını görebiliyor” şeklinde konuştu.

 

İLK ÇALIŞMA İÇİN BALIK VERDİ

 

Bu arada İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesi ile çeşitli ortak çalışma yürütülmesi için Prof. Dr. Vedat Onar ile Balıkçı Kenan Balcı karar aldı. Karşılıklı bilgi ve uygulama konusunda çalışma yürütülmesi konusunda, Balıkçı Kenan Balcı Üniversite bünyesinde işlemden geçirilip sergilenmek üzere ender bulunan Akya balığını öğrencilere teslim etti.