Bakan Bozdağ açıkladı... Fahiş kiralara sabit oran geliyor

Bakan Bozdağ açıkladı... Fahiş kiralara sabit oran geliyor

YURTTAN 1.06.2022 11:19:30 0
Bakan Bozdağ açıkladı... Fahiş kiralara sabit oran geliyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, üzerinde çalışılan kira düzenlemesiyle miktar üzerinden değil, oran üzerinden belirleme yapılacağını açıkladı.

YOZGAT (İGFA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira artışlarıyla ilgili 4 bakanlığın yaptığı ortak çalışmaya ilişkin Yozgat'ta konuştu.

Yozgat'ta Cemil Çiçek Personel Eğitim Merkezi'nin açılışının ardından yargı muhabirleriyle bir araya gelen Bakan Bozdağ, kira konusunda fahiş artışların talep edildiğini, bu artışlar karşısında kiracıların zorda kaldığını, özellikle İstanbul’da bunun büyük bir soruna dönüştüğünü belirtti.

Ev sahibinin ve kiracının hukukunu koruyarak kiralarda fahiş fiyatların önünü geçmek için bir formül arayışında olunduğunu dile getiren Bozdağ, bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıklarının ortak çalışma yaptığını hatırlattı.

HEM EV SAHİBİNİN HEM DE KİRACININ HUKUKUNU KORUYAN ORTAK BİR FORMÜL ARIYORUZ

Bakan Bozdağ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında kendisinin de yer aldığı toplantıda bazı başlıklar üzerinde durulduğuna işaret etti.

İlk defa kiraya verecek ev sahibi ile kiralayacak kişi arasında kira miktarıyla ilgili nasıl bir ölçü konabilir, iki tarafın hukukunu koruyan bununla ilgili çalışma yapılması talimatını verdiklerini anlatan Bakan Bozdağ, "Arkasından oturanlarla ilgili artış oranı nasıl olacak, ne olacak, neye göre yapılacak, TÜFE, TEFE, diğer enflasyon rakamları, başka şeyler, bütün bunları da dikkate alarak hem ev sahibinin hem de kiracının hukukunu koruyan ortak bir formül. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılıyor" dedi.

Denetim mekanizması konusunda da çalışma yapıldığını aktaran Bozdağ, mevcut mevzuattan da ilham alındığını dile getirdi.

"GEÇİCİ BİR DÜZENLEME OLACAK"

"Oran üzerinden bir belirleme yapacağız, miktar üzerinden değil" diyen Adalet Bakanı Bozdağ, " Çünkü oran üzerinden bir belirlemenin makul olacağını düşünüyoruz. Oran üzerinden yaptığımızda maliyet her miktara göre farklı şekilde oluşacaktır. Son aşamaya gelindiğini ifade etmek isterim. Bu, geçici bir düzenleme olacaktır, altını çizeyim. Kalıcı bir düzenleme değil, geçici bir düzenleme yapacağız. Süre bittikten sonra da bu eski hale devam edeceğiz" diye konuştu.

Bakan Bozdağ, soru üzerine kira ihtilaflarını arabulucuya devretmeyi, bu usulle uyuşmazlıkları çözmeyi hedeflediklerini belirtti.

"KÜLFETİ PAYLAŞTIRAN BİR FORMÜLÜ ORTAYA KOYACAĞIZ"

"Değişken bir oran mı olacak?" sorusu üzerine Bozdağ, "Şimdi sabit bir oran olacak. Yine TÜFE vesaire gibi bir esas alınacak ama oran dediğimizde şu anda bu rakamlar yüksek. Bu yüksek rakamların her tarafın kabul edeceği makul bir orana çekilmesi." yanıtını verdi. Makulü, herkesin kabul edebileceği çözümü aradıklarını vurgulayan Bozdağ, "Ev sahiplerinin, talep sahibi olan kiracıların da hukukunu koruyan, külfeti paylaştıran bir formülü ortaya koyacağız." diye konuştu.

Bekir Bozdağ, denetim mekanizmasının nasıl olacağı konusunda da çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Geçici bir durumun söz konusu olduğuna değinen Bozdağ, geçmişte enflasyonu indirdiklerini, yine enflasyonun aşağıya çekileceğini dile getirerek, geçici dalgalanmalara karşı kalıcı düzenleme yapmanın doğru olmadığını yineledi.

Ev sahibinin de kiracının da düşünülmesi gerektiğini dile getiren Bozdağ, vatandaşlara, sözleşme yaparken tüm hükümleri tek tek okumalarını ve gerektiğinde de bir avukata danışmaları önerisinde bulundu.


Haber Kaynak : İGF