Başkan Akgün Strazburg'ta Konuştu

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Strazburg`ta yaptığı konuşmada,"Hiçbir ülkede belediyeler "Ben ulusal kanunları tanımıyorum" diyemezler"

YURTTAN 21.10.2016 08:29:00 0
Başkan Akgün Strazburg

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi`nde, Türkiye`deki bazı belediyelere kayyum atanmasına yönelik olarak yapılan eleştirilere yanıt veren Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, belediye başkanlarının yerine görevlendirme suretiyle yapılan atamaların Anayasal ve yasal dayanakları bulunduğunu belirterek; "Kanıtlar oldukça somut ve bizi ikna etmektedir" diye konuştu.

Demokratik olmayan uygulamalara geçit yok!

Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi`nde söz alan Başkan Akgün, Türkiye`de ana muhalefet partisinin üyesi aynı zamanda da Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) yönetim kurulu üyesi olan bir belediye başkanı olduğuna dikkat çekerek; "Türkiye`de belediyelere görevlendirme yapılması konusundaki endişeleri anlamaktayız.Şu iyi bilinmelidir ki, Türkiye`deki uygulamaları muhalefet partisi olarak yakinen takip etmekte ve yanlışları dile getirmekteyiz. Ancak, 15 Temmuz`da darbe girişimine karşı askeri, polisi, top yekun kurumları ve halkıyla demokrasisini koruyan ülkemizde artık demokratik olmayan uygulamaların halka anlatılması mümkün olmayacaktır" dedi.

"Anayasal ve yasal dayanaklar var"

Belediye başkanlarının yerine görevlendirme suretiyle yapılan atamanın anayasal ve yasal dayanakları bulunduğunu kaydeden Dr. Hasan Akgün, şöyle konuştu: Bu uygulama, belediye başkanı veya meclis üyesinin terör ile irtibatı savcılık veya mahkemece tespit edilmesi halinde geçici bir tedbir olarak yapılabilmektedir. İlgili belediye başkanının beraat etmesi, terörle ilgisinin olmadığının ispatlanması veya yerel seçimlerin denk gelmesi halinde atama yoluyla başkanlık yapanların görevleri de sona ermektedir. Ülkemde yapılan uygulamaların bu kriterler gözetilerek yapılması ana muhalefet partisi olarak bizim de gündemimizde ve takibimizdedir. Ancak yapılan uygulamaların dayandığı kanıtlar oldukça somuttur ve bizi ikna etmektedir. Örneğin ben, Türkiye Belediyeler Birliği`nin de yönetim kurulu üyesiyim. Birlik olarak Doğu`daki vatandaşlarımızın belediye hizmetlerinden daha iyi yararlanmasına destek olmak için birçok belediyemize araç yardımında bulunduk. Lakin sonrasında haberlerde, hibe ettiğimiz araçların terör faaliyetlerinde kullanıldığına şahit olduk. Zira her ülkede belediyelerin yetkileri yasal çerçeve içerisinde bulunmaktadır, hiçbir ülkede belediyeler "Ben ulusal kanunları tanımıyorum" diyemezler. Kaldı ki mağduriyetlerin söz konusu olduğu hallerde hak arama mekanizmaları da işlemektedir. Bizim ana muhalefet partisi olarak en çok önem verdiğimiz nokta bu mekanizmaların açık tutulması ve Türkiye`de olağanüstü halin bir an önce bitmesi ve olağan düzeye geçilmemesidir."