Çerkes Dili Günü, Beylikdüzü Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen detaylı bir program ile kutladı.
Adige Alfabesi'nin yaygınlaşmasının 163'nci Yılı ve Çerkes Kültür Evi'nin kuruluşunun ikinci yılı için bir araya gelinen gecede; Çerkezce şarkılar söylendi, folklor ve tiyatro gösterileri yapıldı, şiirler okundu. Başkan İmamoğlu ise etkinliğin öneminden bahsederek, "Çerkes dostlarımızın kültürlerini yaşatmak için gösterdiği çabayı memnuniyetle takip ediyorum" dedi.
Adige Alfabesi'nin yaygınlaşmasının 163'nci Yılı ve Çerkes Kültür Evi'nin kuruluşunun ikinci yılı, Beylikdüzü Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen gecede kutlandı. Geçen yıl ilk kez düzenlenen organizasyona bu yıl da Beylikdüzü Belediyesi ev sahipliği yaptı. Çerkes Kültür Evi Başkanı Ömer Çötok, programda Çerkes dilinin kaybetmek istemediklerini, amaçlarının Çerkes kültürünü ve kendilerini daha iyi tanıtmak olduğunu vurguladı. Çötok, bir TV kanalına sahip olmayı istediklerini ve böylece dillerini bu vasıta ile yaşatabileceklerini söyledi. Yerel yönetimlerle olan işbirliklerini her zaman önem verdiklerini de kaydeden Çötok, "Belediye Başkanımıza bize olan desteğinden ötürü teşekkür ediyorum. Kendisi tarihimizi iyi biliyor. O, Çerkes dostu biri" dedi ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu`na Teşekkür Plaketi takdim etti.
"Çok Değerli Bir Etkinlik"
Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise bu yıl ikincisi düzenlenen etkinliğin kendisini çok mutlu ettiğini belirterek başladığı konuşmasında tüm kültürlerde olduğu gibi Çerkes kültürünün yaşatılması yönelik olan bu renkli faaliyetlerin çok değerli olduğunu ortaya koydu. İmamoğlu, bir toplumun toprağından edilmesinin nasıl acı bir duygu olduğunu görebildiğini ifade etti. İmamoğlu, "Ben Karadeniz çocuğuyum. Benim çocukluğumun geçtiği köyde bir mera vardı. Oranın adı Çerkez mezarlığıydı. O acıların düştüğü yerde doğmuşum. Ben o acıları hissediyorum. Hiçbir zaman bu acıların yaşanmaması dileği ile" dedi.
Çerkes Kültüründen Renkli Etkinlikler...
Konuşmaların ardından gece, "Tı Nanuw" Çocuk Tiyatrosu`nun performası ile başladı. Minikler, oyunculukları ile herkesi güldürdü. Yılmaz Ölmez, Çerkes dilinden duygulu bir şiir okudu. Gubze Müzik Grubu ise Çerkes türküleri ve şarkılarını katılımcılar eşliğinde seslendirdi. Çerkes Kültür Evi`nin küçük ve yetişkin kızlarının başarılı dans gösterileri ise kültürün folklorik zenginliğini gözler önüne serdi. Dans performansının hemen sonrasında sahneye çıkan Grup Waynakh da Çerkes dilinden en güzel ve klasiklemiş müzik örneklerini icra etti. Gece yine şiir ve müzik gösterileri ile devam ederek noktalandı. Sahne alan tüm sanatçılara plaket takdim edildi. Geceye ayrıca Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak da katıldı.