Arıcılık sektörü büyük kayıp yaşadı
Başta pandemi olmak üzere değişen iklim koşulları, ülkemizde yaşanan yangınlar ve toplu arı ölümleri 2021’de arıcılık ve bal sektörüne büyük darbe indirdi. Salgının devam etmesi, değişen iklim koşulları, orman yangınları, kur artışları gibi sebeplerin bal üretim ve satışlarını fazlasıyla etkilediğini söyleyen 40 yıllık Bal üreticisi ve Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy 2021 yılında yaşanan sorunların bal ve arıcılık sektöründe yarattığı krizi anlattı.
İklim koşulları ve pandemi nedeniyle zorlu geçen 2 yılın ardından ülkemizde yaşanan orman yangınları da bal üretimini olumsuz etkiledi. Bu yıl Marmaris’te yanan 13 bin hektarlık alanda 3 bine yakın arı kovanı yok oldu. Daha kötüsü, çam balı üretilen alanların büyük bir bölümü yok oldu. İklim değişiklikleri, kuraklık, toplu arı ölümleri de bal üretiminde verimi düşürdü.
Üretimde yaşanan kayıplar, bal fiyatlarına yansıdı. Düşük arz, yüksek talep ve kur artışlarının da balın fiyatını etkilediğini belirten Ahmet Bağran Aksoy, “2021 yılında hasat beklenenin çok altında kaldı. Yaşanan çevre felaketleri, pandeminin devam etmesi ve üst üste gelen zamlar satışları büyük oranda etkiledi. Marmaris, Türkiye’de üretilen çam balının yüzde 80 ini tek başına karşılıyordu. Orada çıkan yangınlar arı kovanlarına az fakat bal üretilen alanlara fazlasıyla zarar verdi. Zaten iklim koşulları nedeniyle zorlu geçen 2 yılın ardından böyle bir felaketle karşılaşmamız büyük kayıplara sebep oldu” diye konuştu.