Akif Hamzaçebi Romanlara Seslendi

Akif Hamzaçebi Romanlara Seslendi

Büyükçekmece’de Romanlarla bir araya gelen CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, “Daha güzel bir İstanbul, daha güzel bir Türkiye için yola çıktık. İnançla, güvenle yola devam ediyoruz. Roman kardeşlerim siz de ayağa kalkın ve bu yolculuğa katılın. Bu yolu beraber omuz omuza yürüyelim. Hedefe beraber ulaşalım.” diye konuştu.

 

Toplantıda, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Mimarsinan’da yaşayan Romanlara yönelik olarak hazırlanan Avrupa ve Türkiye’de örnek olarak gösterilen “Yerinde Dönüşüm” projesini anlattı.

 

Büyükçekmece Belediyesi Celaliye Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen kahvaltılı toplantıya CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı H. Remzi Gökbulak, Marmara Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Sinan Karaca Öztürk, belediye meclis üyeleri, İstanbul’daki Roman derneklerinin temsilcileri ve çok sayıda Roman vatandaş katıldı.

 

“Aşılan tek bir sorununuz oldu mu?”

 

Toplantıda konuşan Hamzaçebi, Romanlar denilince büyük bir kültür ve uluslararası bir toplumdan söz edildiğini, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiğinde Sulukule bölgesinde Romanların yaşadığını ve o tarihlerde yapılan nüfus sayımlarında da bunun görüldüğünü ifade ederek; “1453’den öncede Romanlar İstanbul’da vardı. Roma İmparatorluğu döneminde de burada vardı. Bu kadar eski ve yerleşik olmalarına rağmen Roman vatandaşlarımız Türkiye’de birçok haklarından yararlanamamaktadırlar. Eğitim, istihdam, sağlık, barınma gibi Anayasa ile güvence altına alınmış olan bütün bu haklardan yararlanamamaktadır. Eşitsiz bir durum söz konusudur. Eşit yurttaşlık hakkı sizin en doğal insan olmaktan kaynaklanan hakkınızdır. Bunu size teslim etmek, eşit yurttaşlığın bütün haklarını Roman kardeşlerimize vermek Türkiye’yi yönetenlerin görevidir. Hükümet 2016 yılında Roman Strateji Planı hazırladı.  Bu 3 yılda Türkiye yaşayan Romanların sorunlarını aşmayı hedefleyen bir eylem planıydı. Sevgili Roman kardeşlerim bu 3 yılda aşılan bir sorununuz oldu mu?” diye konuştu.

 

“Siyasi ittifak değil gönül birliği kurmak istiyoruz”

 

Hamzaçebi konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Sevgili Roman kardeşlerim bugünlerde siyasi ittifaklar konuşuluyor. Bir siyasi ittifak yasası çıktı. Genel seçimlerde siyasi partiler birbirleriyle ittifak yapabilecekler. Yapsınlar. Ama zannedilmesin ki, cumhurbaşkanlığı seçiminde, yerel seçimlerde bu ittifaklar işe yarayacak. Asla. Yukarıda matematik hesaplarla yapılan ittifaklar aşağıda vatandaşın gönlünde yer etmiyorsa hiç bir şey ifade etmez. Gönülde olmayınca yapacak bir şey yoktur. Biz Roman kardeşlerimizle siyasi ittifak değil gönül birliği kurmak istiyoruz. Bu gönül birliğiyle Roman kardeşlerimizin aşamayacağımız sorunu yoktur. Sağlık hakkı, eğitim hakkı, çalışma hakkı, barınma hakkı, insan olmaktan kaynaklanan insan onuruna yaraşır ne varsa hepsi Roman kardeşlerimizin analarının ak sütü gibi helaldir. Daha güzel bir İstanbul, daha güzel bir Türkiye için yola çıktık. İnançla, güvenle yola devam ediyoruz. Yalpalamadan, sağa sola sapmadan yürüyeceğiz ve bu hedefe ulaşacağız. Roman kardeşlerim sizde ayağa kalkın ve bu yolculuğa katılın. Bu yolu beraber omuz omuza yürüyelim. Bu hedefe beraber ulaşalım. Zaferin mutluluğunu hep birlikte yaşayalım.

 

“En büyük günah ayrımcılıktır”

 

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Allah’ın yarattığı en kutsal varlığın insan olduğunu insanlar arasında yapılacak ayrımın en büyük günah olduğunu vurgulayarak; “Bu nedenle insana değer veren akıl, insana değer veren kişi bunun farkında olmalıdır. Bunun farkında olarak değer vermelidir” dedi.

Başkan Akgün, Karaağaç bölgesinde yaşayan Roman vatandaşların tapu sorunun çözüldüğünü önümüzdeki günlerde törenle tapularının kendilerine verileceğini de müjdeledi.

 

Akgün: 45 değil 120 metrekarelik evler yapacağız

 

Akgün, Mimarsinan merkezinde uzun yıllardır yaşayan Romalara yönelik olarak hazırladığı ve Strazburg’da Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Kongresi Meclisi’ne sunduğu “Yerinde Dönüşüm” projesi hakkında da bir sunum gerçekleştirdi. Başkan Akgün, projenin hayata geçmesi için çalışmalara başladığını Pazartesi günü de KİPTAŞ Genel Müdürü ile projeyi konuşacaklarını belirterek şunları söyledi: “Büyükçekmece Belediye Meclisi’nin 3 yıl üzerinde çalışarak, Mimarsinan merkez için ürettiği bu proje Türkiye’de ve Avrupa’da örnek proje olarak gösterilmektedir. Bu projeyi birileri hemen sahiplendi. Sonra Mimarsinan’da yaşayan bazı Roman vatandaşlarımıza brüt 45 metrekare yani net 30 metrekarelik evler yapmak üzere imza aldılar. Halbuki bizim projemiz 2 oda 1 salon ve 3 oda ve 1 salon 100 ila 120 metrekare arasındadır. Bu proje her aşamasıyla Roman kardeşlerimizi yaşadıkları yerlerden kopartmadan, kültür ve geleneklerini daha modern şartlarda sürdürebilecekleri örnek bir yaşam projesidir.”

 

Öztürk: Bırakın sorunları çözmeyi masaya bile getirmediler!

 

Marmara Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Sinan Karaca Öztürk, 2019 yerel ve genel seçimlerinin Türkiye için, Romanlar için çok mücadeleci bir yıl olacağını kaydederek şöyle konuştu: “Bugün burada bunun ilk ateşini hep birlikte yakmış olduğumuzu düşünüyorum. Bu bir başlangıç ve bundan sonrasını daha edim adımlarla yürüyeceğiz. İstanbul’da 830 bini aşkın Roman vatandaş yaşamaktadır. Hükümet tarafından bir Roman açılımı yapıldı. Roman vatandaşı olarak bende çok umutlandım. Romanları düşünen bir hükümet geldi diye düşündüm ve güzel şeyler yapılacağına inandım. Barınma, eğitim, istihdam, erken yaşta evlilik, önyargıların yıkılması gibi sorunlara çözüm bulunacaktı. Romanların sorunlarına yönelik olarak 89 sayfalık bir Stratejik Eylem Planı hazırlandı. Sonra bu rapor 17 sayfaya düşürüldü. Bırakın bu sorunların bir tekinin bile çözülmesini masaya bile getirilmedi. Romanların yüzde 75’i sosyal yardımlarla yaşamlarını sürdürüyor. Bunun için siyasetin içerisinde mutlaka temsil noktasında olmak zorundayız. İstanbul’da 830 binin üzerinde Roman var ancak siyasette temsil oranımız binde 1 bile değil. Siyasette dahil olma noktasına gelmeliyiz ki siyaset noktasın da baskı oluşturabilelim.”