BEYLİKDÜZÜ’NDE ENGELLİLER HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Engelli ve dezavantajlı bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak için çalışmalarını sürdüren Beylikdüzü Belediyesi, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası’na yönelik bir dizi etkinlik düzenledi.

BEYLİKDÜZÜ 17.05.2024 00:00:00
  BEYLİKDÜZÜ’NDE ENGELLİLER HAFTASI ETKİNLİKLERİ

 

Belediye ile Türkiye Sakatlar Derneği Beylikdüzü Şubesi iş birliğiyle düzenlenen “Engelsiz Yorum Söyleşileri”nde engellilerin yaşadığı sorunlar konuşulurken özel öğrencilerin el emeği ürünlerinin yer aldığı “Engelsiz Yaşam Sergisi”nde ise birbirinden güzel eserler sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Bir günlük temsili askerlik yapacak gençler ise Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın da katıldığı törenle birliklerine uğurlandı.

Beylikdüzü Belediyesi, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası’na yönelik bir dizi etkinlik düzenledi. Beylikdüzü Belediyesi ile Türkiye Sakatlar Derneği Beylikdüzü Şubesi iş birliğiyle düzenlenen “Engelsiz Yorum Söyleşileri”nin ilk gününde engelli hakları savunucusu Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, ikinci gününde Şişli İşitme Engelliler ve Aileleri Dernek Başkanı Güler Dağıdır, üçüncü gününde ise Op. Dr. Evren Fehmi Atay konuk oldu. Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşilere ilaveten bir de el emeği sergisi ziyarete açıldı. Özel öğrencilerin el emeği ürünlerinin yer aldığı “Engelsiz Yaşam Sergisi” Hanımeli Sergi Salonu’nda 17 Mayıs’a kadar devam edecek.

“TSD benim gibi binlerce insanın hayatına dokundu”

Ahmet Bağbekleyen moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşilerin ilk gün konuğu olan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, kendi hikayesini, Türkiye Sakatlar Derneği’nin (TSD) hikayesini ve geçmişten bugüne engelli hakları mücadelesini anlattı. “TSD benim gibi binlerce insanın hayatına dokundu” diyen Boyraz, derneğin 1960’tan bu yana engelli bireylere yönelik yasal düzenlemelerin hazırlık süreçlerinde eksiksiz yer aldığını söylerken, ilk kez 1976’da 2022 sayılı yasayla muhtaç, güçsüz ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması gündeme geldiğinde, engellilerin de derneğin çabaları sayesinde sonradan kapsama alındığını hatırlattı.

“Kamu hizmeti verenler işaret dilini öğrenmeli”

Söyleşilerin ikinci gününde Şişli İşitme ve Konuşma Engelliler Derneği Başkanı Güler Dağıdır, bir sivil toplum örgütü yöneticisi ve işitme engelli bir bireyin annesi olarak yaşadıklarını anlattı. “Karakolda tercüman bulamayan bir işitme engellinin ifade vermek için 48 saat beklediği oluyor” diyen Dağıdır; engellilerin ayrımcılıktan koruması için öncelikle kamu personelinin temel düzeyde işaret dilini öğrenmesi gerektiğini vurguladı.

“Kalça çıkığında dünya birincisiyiz”

Son gün ise akademisyen ve ortopedist hekim Evren Fehmi Atay, engelli alt grupları içinde en geniş grubu oluşturan ortopedik engellilerin sorunlarını ve ortopedi biliminin önemini anlattı. Hangi durumlarda cerrahi müdahale gerektiğini açıklayan Atay, “bir ağrı üç günden uzun sürerse, uzmana görünmek gereklidir” dedi. Ülkedeki ortopedi konusundaki genel bilgi eksikliğine de değinen uzman doktor, Türkiye’nin kundak adeti nedeniyle kalça çıkığında dünya birincisi olduğunu söyledi.

Belediyenin araçlarıyla Hasdal’a uğurlandılar

Etkinlikler kapsamında ayrıca bir günlük temsili askerlik görevi için birliklerine uğurlanan Anıl Şentürk, Anıl Arslan, Yasin ve Can ise yola çıkmadan önce Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ı ziyaret ettiler. Belediye binası bahçesinde düzenlenen törende engelli gençlere sarılıp, onlarla tek tek tokalaşan Başkan Çalık, hepsine birer Türk bayrağı hediye ederek ‘yolunuz açık olsun’ dedi.