Tarih: 29.01.2022 10:13

7 asırlık keskinliğiyle Bursa Bıçağı

Facebook Twitter Linked-in

700 yıldır aşkla üretilen, geçmişte savaş malzemesi, günümüzde ise genellikle mutfak ve av malzemesi olarak kullanılan, esnekliği ve keskinliğiyle ön plana çıkan, coğrafi işaret tescilli Bursa Bıçağının üreticileri bıçakların yapım aşaması ve kalitesinden bahsederken bıçakların 700 yıldır üretildiğinin altını çizdi.

RAMAZAN ACAR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce 2014'te başvurusu yapılan ve 2018'de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesi verilen Bursa Bıçağı, yurt içinin yanı sıra Fransa, Endonezya, Kosova ve Ürdün'ün aralarında bulunduğu birçok ülke tarafından yoğun ilgi görüyor.

700 yıldır unutulmayan, her yıl üretimi katlanarak artan Bursa Bıçağı, Alman ve Fransız çeliklerinin yüksek ısılara maruz bırakılıp saatlerce dövülmesiyle yapılıyor.
Keskinliği, esnekliği ve dayanıklılığıyla dünya tarafından bilinir hale gelen Bursa Bıçağı, Bıçakçılar Çarşısı esnafları tarafından anlatıldı.

35 senedir bu Bursa Bıçağı yaptığını söyleyen Bıçakçılar Çarşısı esnafı Yavuz Uçar, "Bursa'da her türlü bıçak üretimi yapılıyor. Av bıçağı, kasap bıçağı, şef bıçağı ve çakılar olmak üzere çeşitlerimiz oldukça fazla. Gelen yerli ve yabancı turistler, Bursa Bıçağı'na büyük ilgi gösteriyorlar. Gastronomi mesleğinin gelişmesi ve göz önüne çıkmasıyla da şef bıçakları son zamanlarda oldukça gündemde. Hediyelik olarak satın alınan bıçaklarda kılıçlar büyük ilgi görürken bunun dışında av bıçakları da oldukça tercih ediliyor" diye konuştu.

"Bursa Bıçağı geçmişten günümüze kadar unutulmadan gelmiştir" diyen bıçakçılar çarşısı esnafı, "Bursa bıçağı öyle değerlidir ki şehir dışından hatta yurt dışından bile bıçaklar için gelenler oluyor. Paslanmaz ve paslanır olarak 2'ye ayrılan, Alman ve Fransız çelikleri 'el dövmesi' yöntemiyle dövüldükten sonra şekil verilip keskinleştirilerek bıçak halini alıyor. Bıçağın sapı için plastik, venge ağacı, gül ağacı, damascus, fiber, geyik boynuzu ve koç boynuzu kullanıyoruz. Mutfaklarda en çok kullanılan fiber saplı bıçakların tercih edilme sebebi, fiberin yanmaz ve çatlamaz olmasındandır. Bursa Bıçağı'nın mutfakta kullanılan sebze-meyve, ekmek, et dilimleme ve şef bıçağının bulunduğu setler 550-650 TL arasında, profesyonel şef bıçakları ise 280-450 TL'ye kadar çıkıyor" diyerek konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —