İçişleri Bakanlığı Personeli Sahipsiz Değildir

Büro Memur-Sen İstanbul 8 no' lu şube Başkanı Hasan Çağlar, ÖSYM tarafından nüfus müdürlükleri personeline de gözlemci ücreti verilmesini talep etti.

YURTTAN 19.06.2016 02:31:16 0
 İçişleri Bakanlığı Personeli Sahipsiz Değildir

İşte Çağlar'ın konu ile ilgili olarak haber sitemize göndermiş olduğu yazı;

Büro Memur-Sen İstanbul 8 no’ lu şube olarak şahsım ve yönetim kurulu üyelerimizle birlikte Başbakanlık Osmanlı Arşivleri ve İçişleri Bakanlığı çalışanlarının sorunlarını çözmek için faaliyet göstermekteyiz.Türkiye genelinde özellikle İçişleri Bakanlığı çalışanlarının sorunları her geçen gün artmakta ancak çözüm yolları hususunda yetkililer tarafından personelin mağduriyetini giderecek hiçbir adım atılmamaktadır.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün Adres Kayıt Sistemine geçtiği 2007 yılında ülkemiz nüfusu 70.586.256 iken 2015 yılı resmi kayıtlarına göre nüfusumuz 78.7410.53 olmuştur. Ülke nüfusumuz yaklaşık 12 artmış olmasına rağmen Nüfus Müdürlüğü personel sayısı aynı oranda artmamış aksine her geçen gün emeklilik, tayin, istifa, doğum izni vb. gibi sebeplerle daha da azalmıştır. Neden yeni personel alımı yapılmadığı hususunda verilen cevap ise Maliye Bakanlığı'ndan gerekli iznin alınamadığı şeklinde olmuştur.

Görüleceği üzere ülke nüfusundaki bu artış, başta mahalle muhtarlıklardan alınarak Nüfus Müdürlüğü personelinin omuzlarına bırakılan adres kayıt işlemleri olmak üzere, her seçim dönemi oyunu bulunduğu yerde kullanmak isteyen vatandaşlarımız için yapılan adres işlemleri, her okul kayıt dönemi çocuğunu istediği okula göndermek için Nüfus Müdürlüklerine gelen vatandaşlarımızın adres değişikliği işlemleri, doğum tescili, nüfus kayıt örneği ve yerleşim yeri belgesi, çok dilli belgeler, evlenme tescili, ölüm tescili, nüfus cüzdanı (kayıp, yenileme, değiştirme vb.), hatalı kayıtların düzeltilmesi, idarece kayıt düzeltmeler, resmi kurumlarla (Belediyeler, Mahkemeler, Tapu Müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumları, Vergi Daireleri vb.) yapılan yazışmalar gibi sayamadığımız birçok işlemi yapmak zorunda kalan nüfus müdürlüğü personelinin üzerindeki yükü çok çok fazla ağırlaştırmaktadır. Türkiye genelinde vatandaşlarımız nüfus müdürlüğüne adres değişikliği yaptırmak için değil ou kullanmak ya da çocuğunu okula kayıt ettirmek için müracaat etmektedir. Görüldüğü üzere nüfus müdürlüğü personeline gerektiğinde oy kullandırma mercii Yüksek Seçim Kurulu gibi gerektiğinde de okul kayıtlarıyla görevli Milli Eğitim Bakanlığı gibi görev yaptırılmaktadır.

Nüfus Müdürlüğü personelleri vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm yolları üretme, kaliteli hizmeti verme hususlarında özveriyle çalışmaktadır. Burada en büyük sorun tüm projelerden alnının akıyla çıkmayı başarabilen nüfus müdürlüğü personelinin İçişleri Bakanlığı nezdinde sahipsiz bırakılması 2. Sınıf personel muamelesi görmesi, Ankara'da Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce, İllerde valiliklerin keyfi uygulamalarına maruz kalması ve ne maddi ne de manevi konularda hiçbir şekilde destek almamasıdır. Kolluk Kuvetleri personelinin 2200 olan ek göstergeleri 3000’ e çıkarılmışken tüm ilçenin sorumluluğunu üstlenen İlçe Nüfus ve İlçe Yazı İşleri Müdürlerinin ek göstergelerinin 2200 de kalmış olması kabul edilemez. Burada belirtmek istediğimiz, Polis memuru arkadaşlarımıza neden 3000 ek gösterge verildiği değil İlçe Nüfus Müdürleri ve İlçe Yazı İşleri Müdürlerimize neden 3000 ek gösterge verilmediğidir.  Durum böyle olunca zaten aşırı yoğun çalışan personel duygusal anlamda da çöküşe uğramakta ve çalışma azmi, verimliliği düşmektedir. Unutulmamalıdır ki Valiler, Kaymakamlar, Kolluk kuvvetleri personeli nasıl İçişleri Bakanlığı personeliyse Nüfus Müdürlüğü ve Yazı İşleri personeli de en az onlar kadar İçişleri Bakanlığı personelidir, Nüfus Müdürlüğü Personeli işin temelidir, Nüfus Müdürlükleri Ülkenin “ŞAH DAMARIDIR”, birkaç saat sistemleri çalışmazsa hiçbir kurum çalışamaz.

Bahsi geçen hususları en son 2015 ve 2016 İçişleri Bakanlığı Kurum İdari Kurulunda dile getirdik ve toplantı tutanağı mutabakat metninde imzaladık. Ancak son günlerde görmüş olduğumuz üzere tüm söylemler, sözler, imzalar havada kalmış ve Nüfus Müdürlüğü personeli mağdur edilmeye devam etmiştir. İstanbul İl Nüfus Müdürlüğü 17 Haziran 2016 saat 16.30 civarı personele SMS yoluyla evet yanlış okumadınız SMS yoluyla 18-19 Haziran ve 25-26 Haziran tarihleri arasında LYS sınavı sebebiyle nüfus müdürlüklerinin açık tutulmasının istendiğini bildirmiş ama karşılığında hizmet veren personele mesai ücreti ya da yerine izin kullandırılması gibi konulardan bahsedilmemiştir. Belirttiğimiz üzere İstanbul'daki hiçbir personele her hangi bir yazı tebliğ edilmeyip SMS yoluyla bilgilendirme yapılmış olması da ayrıca üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur.

Kurum İdare Kurullarında yapılan görüşmelerde nüfus müdürlüğü personelinin mesai yapmaktan ya da fazla çalışmaktan kaçmadığı sadece ve sadece emeğinin karşılığını almak istediğini belirtmiştik. Örneğin LYS sınavında görevli bir gözetmen öğretmen tek bir oturum için 120 TL civarında ücret almakta iken sınav için açık tutulması istenilen Nüfus Müdürlüğü personeline de bu ücretin verilmesi gerektiğini ifade etmiştik. Seçim günü sandık görevlisi memura bir gün için 128 TL ödenirken seçim günü açık tutulmasını istenilen Nüfus Müdürlüğü personeline de bu ücretin verilmesini talep ettik. Görüldüğü üzere adalet istedik ama iş Nüfus çalışanlarına gelince Kanun gereği sizleri hafta sonları ve mesai saatleri dışında çalıştırmaya Valilikler yetkilidir, "fazladan çalışılan her 8 saate 1 gün izin verilecektir" denilmektedir, çalışanlar artık bu söylemlerden bıktı. Ki özellikle İstanbul'da Nüfus Müdürlüğü çalışanları yoğunluk sebebiyle yıllık izinlerini bile kullanamamaktadır.

Mübarek Ramazan ayında personeliyle dalga geçer gibi SMS gönderip çalışmasını isteyen, personele mesai ücreti verilmesi hususunda gerekli yazışmaları yapmayan gerek vatandaşlarımız gerekse diğer memur arkadaşlarımız nezdinde Nüfus Müdürlüğü personelini değersizleştiren, diğer kurumların personelini "kendine çeki düzen ver yoksa seni Nüfus Müdürlüğünde görevlendiririm" diye korkutmaya çalışıp adeta bir sürgün yeri haline getiren tüm yetkilileri kınıyor, bu tür keyfi uygulamalara bir an evvel son verilmesini, nüfus müdürlüğü personelinin feryadına kulak verildiğini görmek istiyoruz.

LYS'de görev yapan öğretmenler ve diğer görevliler gibi hafta sonları zorunlu olarak açık tutulan nüfus müdürlükleri personeline de ÖSYM tarafından gözlemci ücreti verilmesini talep ediyoruz.

Saygılarımla

Hasan ÇAĞLAR

Büro Memur-Sen İstanbul 8 No'lu Şube Başkanı