Başkan Emanet "Fazla Ücret Alan Hastaneyi Şikayet Edin"

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, Covit 19 testi yaptıran vatandaşların ücret konusunda sıkıntılar yaşadıklarını ve bu konuda şikayetlerin arttığını söyledi

BÜYÜKÇEKMECE 18.11.2020 22:24:04 0
Başkan Emanet

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet ; "Özel hastanelerde corona virüsü testi yaptırıp sonucu pozitif çıkan vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği tarifenin üzerinde ücret ödediklerine dair her gün yeni şikayetler alıyoruz." dedi.

Başkan Emanet; konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Normal şartlarda belirti olması halinde Sağlık Bakanlığı tarafından corona virüsü testi vatandaşlara ÜCRETSİZ olarak uygulanıyor.Ancak belirti göstermeyip de hasta olma şüphesi taşıyanlar Devlet Hastaneleri haricinde test için Özel hastanelere başvuruyor ve ortaya farklı farklı ücretler çıkıyor. 

TEST ÜCRETİ 250 LİRA 

Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı yeni genelgeye göre,Kamu Sağlık Hizmet Tarifesinde korona test ücreti 250 lira civarı olarak belirlenmiş olup, bu ücretin dışında Özel Hastaneler tarafından herhangi bir bedel talep edilmemelidir.Özel hastaneler zaten tedavinin ücretini devletten tahsil ediyor. 

TESTİ POZİTİF ÇIKANLAR...                                                                                                 

Özel hastanelerde , PCR test sonucu pozitif çıkan vatandaşlarımıza corona virüs tedavisi başlanılması halinde muayene katılım payı ve ilave ücret ödenmemesi Sağlık Bakanlığının genelgelerinde yer alıyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından  yayınlanan yeni genelge ile bazı eklemeler yapıldı. Acil hal tanımları genişletildi. İçerisine pandemi süreci boyunca pandemiden dolayı yapılan tanı ve tedavilerde eklendi. Bu durumda test sonucunun pozitif olması da acil hal kapsamına girer ve testten hiçbir ücret talep edilmemesi gereklidir.Yoğun bakım üniteleri de Devletten salgın tedavisi ücreti aldıkları için aynı şekilde ücretsiz hizmete tabi.Ücret sadece test sonucunun negatif çıkması halinde talep edilmelidir.

TÜKETİCİLER  AYRINTILI FATURA İLE SGK’YA VE TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE ŞİKAYETTE BULUNMALI

Şayet Sağlık Bakanlığı'nın açıklamış olduğu ücretin üstünde ücret talep eden özel hastaneler olursa ve tedavi bitiminde ücret ödemek zorunda kalınırsa (Ek ücret farkı , muayene katkı payı , farklı veri girisleri girilerek yoğun bakım vs. Ücreti gibi) tüketicilerimiz Covit olduğunun ispatı , hastaneden aldıkları ayrıntılı fatura ile Sosyal Güvenlik Kurumuna şikayette bulunabilir.Kendilerinden alınan ücreti tespit ettirdikten sonra delillerle birlikte hakem heyetlerine başvuruda bulunabilirler .Henüz muallakta kalan bu güne kadar test sonucu pozitif çıkmış hastalardan tahsil edilmiş olan 250.-TL ve üstü ücretlerin iadesi ile ilgili önümüzdeki günlerde kamuoyunu daha net bilgilendirip gelişmeleri paylaşacağız.

Bu vesile ile Ülkemizin ve dünyamızın zor dönemlerden geçtiği bu günlerde  maske ve mesafe kuralına titizlikle uyarak , herkese taşıyıcı gözüyle bakmalı tedbiri elden bırakmamalıyız.Devletlerin gücünün sağlıktaki güçleriyle sınandığı 2020 yılında güçlü , hastalık ve ölüm tehdidi, aş ,iş ve gelecek kaygısının bir an önce bitip tüm dünyanın covit 19 salgınından bir an önce kurtulması duasıyla tüm vatandaşlarımıza sağlıklı günler dileriz. "