Temel TUNCER - Gayrimenkul Değerleme Uzmanı


Şimdilerde ev satmak moda

Şimdilerde ev satmak moda


 

Her zaman söylerim millet olarak geleceğimizi garanti altına almak için ne kadar zengin olursak olalım ya da memur olalım veya işçi olalım hayatta en çok istediğimiz şeylerden birisi konut sahibi olmaktır. Hatta geleneklerimiz de kız isterken bile damat bey'in acaba evi var mı diye sorarız kendi aramızda bazen de karşı tarafa da sorarız 
Onun için biz de ev sahibi olmak her zaman önemlidir. Atalarımız boşuna dememiş dünyada mekan ahirette iman diye....
Gelelim son dönemlerde süregelen Gayrimenkul ilanlarında özellikle konut satışı ilanlarındaki artışı bir gözden geçirmeye …2020 yılı ve 2021 yılı pandemi ve corona mikrobu sorunlarıyla geçti gitti. Millet olarak ağır bir bedel ödedik üretim durdu tüketim arttı bu gelişme tüm dünya ülkelerinde özellikle ülkemizde enflasyon canavarının hortlamasına sebep oldu.
Devletin açıkladığı resmi enflasyon rakamlarıyla gerçekte var olan veya diğer kurumların açıkladığı enflasyon arasında ciddi bir fark ortaya çıktı bu farkı en çok yaşayan dar gelirliler ve ücretliler oldu.2020 yıllarında bakıldığı zaman alınabilir bir konutun veya yeni bir dairenin fiyatının 600 bin bir milyon liradan başladığını bunun yerine ve özelliğine göre binanın yapım yılına göre farklılık gösterdiğini yaklaşık bir buçuk milyon civarına kadar yükseldiğini görebiliriz Bu dönemlerde bile orta gelirli bir ailenin ya da çekirdek aile içinde karı kocanın çalışması durumunda banka kredileri ile ortalama bir dairenin alınabileceğini görmekteyiz. Ancak resmi enflasyon rakamlarıyla çelişen piyasada en az %30 fazlası olan bir enflasyon olduğunu görüyoruz. Bu durum karşısında en küçük bir dairenin bile fiyatının 2 milyon TL'den başladığı bir gerçektir. 2023 yılında çok güzel umutlarla yeni bir yılın olacağını düşünürken 6 Şubat'ta 10 ilimizde görülen dünyada eşi ve emsali bulunmayan Kök depremi olarak İzah edilen deprem fırtınası yaşadık Bu felaket tüm insanlarımızı psikolojik sosyolojik ve ekonomik olarak etkilediği gibi Türkiye ekonomisinin en az 150 milyar dolar kaybetmesine sebebiyet verdi.2020 yılı ve 2021 yılı daha çok enflasyon karşısında yatırım olarak görülen gayrimenkul alımlarının daha çok yaşandığı bir yıl olarak geçmiştir. Özellikle 2022 yılında Türkiye'yi oldukça etkileyen Ukrayna savaşı ve bunun meydana getirdiği Rusya ve Ukrayna'dan gelen göçler ve dolar karşılığı konut almak şartıyla verilen vatandaşlık uygulaması özellikle yabancılara konut satışını artırmıştır.
Şimdi gelelim 2023 yılı Mayıs ayının başına ülke tam olarak seçime kilitlendi ve herkes birinci derecede tüketim ihtiyacı hariç hiçbir şekilde harcama yapmadığı bir dönemden geçiyoruz. Fırsat yatırımcılar hariç.
Yapılan araştırmalar göre geçen yıla göre konut satışlarının ya da konut satış ilanlarının çok fazla arttığını rahatlıkla fark edebiliriz. Artık konut almaktan çok satma arayışı hızlandı. Bunun çok önemli 3 nedenden kaynaklandığını düşünmekteyim. Bunlardan birincisi gayrimenkul veya konut üretim maliyetlerinin reel enflasyonla beraber aşırı artış göstermesinden dolayı gayrimenkul fiyatlarının beklenenin çok üzerinde artmasından kaynaklanmaktadır. İkinci neden ise bizleri oldukça etkileyen yaşanan deprem felaketi, bunda da özellikle televizyona çıkan deprem profesörlerinin açıklamalarının oldukça etkili olduğunu söylenebilir. Bu nedeni deprem yönetmeliğine yapılmamış, 1999 öncesi yapılmış eskimiş konutların mal sahipleri tarafından bir an önce evden çıkarılması arzusudur. Bu nedenle deprem riski taşıyan bölgelerde eskimiş ve çürük  binaların piyasaya göre daha uygun fiyatlarla mal sahipleri tarafından satılık ilani vermek için bireysel ilan verdiği yada emlakçıyla anlaştığı ancak bu konutların hiç de talep görmediğini söyleyebiliriz. Üçüncü neden ise mevcut ev kiralarını enflasyon artışının çok altında kaldığını özellikle devletin kira artışlarını engellemek için yüzde 25 sınırını getirmesinin bu durumda gayrimenkulün piyasa fiyatıyla doğru orantılı olarak artması gereken kira gelirinin atmadığından dolayı yatırımcının bir an önce gayrimenkulü elden çıkarma isteği...
Yakın gelecekte bütün bu sorunların çözümün noktasında devletin mutlaka bu sisteme müdahale edeceğini düşünmekteyim. Hepinize saygılar ve sevgiler sunuyorum. Hoşça kalın. 

 

Temel TUNCER
Gayrimenkul Uzmanı