YBBD Edirne Gezisi Düzenledi

Basın mensupları YBBD ( Yerel Basın Birliği Derneği ) nin tertip ettiği Edirne Kültür gezisinde tarihi ve turistik mekanları gezdiler, kentin tüm güzelliklerini görme fırsatı yakaladılar.

KÜLTÜR-SANAT 19.06.2015 19:09:16 0
YBBD Edirne Gezisi Düzenledi

Türkiye Yerel Basın Birliği Genel Başkanı Nezir  Karayün, Edirne gezisi için kendilerine otobüs tahsis eden Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün'e ve yolculuk öncesi kahvaltı ikramında bulunan Fikir Fabrikası'na teşekkür etti.

 

GEZİLERİMİZ DEVAM EDECEK

Yerel Basın Birliği Derneği Genel Başkanı Nezir Karayün, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu'na yapmış olduğu davet için teşekkür etti. Türkiye genelinde 2 şube 27 il temsilciliği bulunan YBBD nin Kültür gezilerine devam edeceğini ve imkanlar ölçüsünde ülkenin her karış toprağını gezeceklerini ve bu geziler sayesinde meslektaşlarıyla kaynaşacaklarını belirtti. 

 

GAZETECİLERİ EDİRNE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ KARŞILADI 

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr.Hasan Akgün'ün tahsis ettiği otobüsü ile sabahın erken saatlerinde yola çıkan gazeteciler Edirne?de İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu tarafından karşılandı. Hacıoğlu Edirne gezisi sona erene kadar gazetecileri yalnız bırakmadı ve onları en güzel şekilde ağırladı.  

 

VALİ DURSUN ALİ ŞAHİN ZİYARET EDİLDİ 

Basın mensupları daha sonra Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i ziyaret ettiler. Gazetecileri Valilik toplantı ve seminer salonunda kabul eden Vali Dursun Ali Şahin, sohbet esnasında zaman zaman espriler yaparken bir yandan da Edirne hakkında gazetecilere bilgiler aktardı. Gazetecilerin Edirne'ye yapmış oldukları ziyaretten memnun olduğunu söyleyen Vali Şahin "Edirne Osmanlı'ya başkentlik yapmış her yanı tarihin çeşitli dönemlerine ait eserlerle dolu başta Selimiye camii olmak üzere, bu tarihi yerleri gezip görmek bir ayrıcalıktır herkesin gezip görmesini ısrarla tavsiye ederim" dedi. Vali Şahin konuşmasına şöyle devam etti; "Edirne, Türkiye'nin batıya açılan yüzü ve Balkanlar'ın merkezidir. Edirne 1361 yılında fethedildikten sonra her zaman önemini korumuş ve Bursa'dan sonra Osmanlı Devleti'ne 92 yıl başkentlik yapmıştır ve bende bu güzel şehrin 201. Valisi olarak görev yapmaktayım ve bundan da son derece memnunum" 

 

YEREL BASININ DAİMA YANINDAYIZ 

Yerel basın hakkındaki düşüncelerini ifade eden Şahin konuşmasında "Öte yandan, yerel basın ülke demokrasisi için çok önemli. Sizlerin de böyle örgütlenmesi bizleri mutlu etti. Yerel yönetimler yaptıkları yatırımlarını, etkinliklerini ve seslerini yerel basınla duyuruyor bu yüzden biz her zaman yerel basının yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz" diyerek yerel basının önemine değindi Gazeteciler daha sonra Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu' nun görevlendirdiği rehber eşliğinde Edirne' nin tarihi ve turistik mekanlarını gezdiler. 

 

KEMAL USTA'DA CİĞER ZİYAFETİ

Gazeteciler Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu 'nun Edirne'nin Meşhur ciğercilerinden Kemal Usta'nın mekanında ikram ettiği ciğerden yediler ve " Edirne'ye yolu düşenlerin mutlaka ciğer yemesi gerekir" dediler. 

 

HACIOĞLU "TURİZM DIŞARIYA AÇILAN PENCEREDİR"

Bu arada Edirne' nin tarihi hakkında bilgiler veren Hacıoğlu şunları söyledi:

"Türkiye; klasik, kalıplaşmış turizm anlayışını geride bırakarak, alternatif turizmde de cazibe merkezi olma yolunda hızlı adımlarla ilerlemektedir. 2002 yılında en fazla turist çeken 17. Ülke konumundan bugün 6. Ülke durumuna gelmiştir. Hem Bakanlığımız hem de Müdürlüğümüz belirli sezonlarda değil, her sezon yüksek doluluk oranını yakalamak için ufuklarımızı açık tutmaktayız. Türkiye; kıyıları, turkuaz renkli denizleri, yumuşacık kumları, termal kaynakları, yaylaları, kayak yapılan dağları, antik değerleri, müzeleri, ören yerleri, tarihi ve kültürü ile 12 ay turist çekebilme özelliğine sahip ender ülkelerden biridir"  

 

EDİRNE TARİHİ, TURİZMİN GEÇİDİDİR  

"Edirne, Türkiye Turizminde çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Edirne, tarihi kent dokusuyla " Yaşayan Osmanlı" olarak nitelendirilir. Ayrıca 600 yılı ayakta kalmayı başaran bir dünya imparatorluğunun askeri ve devlet teşkilat yapısının temellerinin oluşturulduğu yerdir. Edirne, tarih ve kültür turizminin ülkemizdeki en önemli merkezlerinden biridir. Ancak Saroz Körfezi'nde sahip olduğu yaklaşık 80 km sahil şeridi; doğal güzellikleri, deniz, kum ve güneş turizmi için batı ve güney kıyılarımıza gelecekte önemli bir rakiptir. Bugün Edirne, İstanbul'a en yakın Ege kıyısıdır. Edirne, Selimiyesi ve Kırkpınar'ı ile UNESCO dünya kültür mirasında Türkiye'yi temsil eden bir yerdir. Edirne; Anadolu, Balkanlar ve Saray Mutfağı Özellikleri ile Türkiye'nin en önemli gastronomi merkezlerinden biridir. İlimizde turizmin bir çok çeşidi yapılabilmektedir ve potansiyel olarak da bir çok argümanı içinde bulundurmaktadır. Spor turizmi gibi, kongre turizmi gibi, Yat turizmi gibi, Eğitim Turizmi gibi, Konak-Hotel turizmi gibi, agro turizmi gibi, sağlık turizmi gibi. Saros Körfez'inin en müstesna yerinde bulunan Enez, Dünya'ya açılan bir kapı gibi yat limanı yapılmaya en uygun şartları barındırmaktadır"  

 

YUNANİSTAN VE BULGARİSTAN FAKTÖRÜ

"Edirne merkezi ise Yunanistan ve Bulgaristan'a sınır olması sebebiyle ve 200 km yakınında büyük şehir bulunmaması sebebiyle hem Balkanlar'ın sağlık turizminin merkezi olmaya hem de İstanbul' un yükünü hafifletmeye en uygun adaydır. Ecdadımızdan kalan birçok tarihi eser restore edildikten sonra özel üniversite açmaya oldukça müsaittir. Bugün cezaevi olarak kullanılan Asakir-i Mansure-i Muhammediye binası gibi. Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak 2023 stratejisindeki hedefimizi 3 milyon yabancı turist ve 3 milyar dolar gelir olarak belirledik"

 

2017 YILINDA KÜLTÜR BAŞKENTİ OLACAĞIZ  

"2017 Türk Dünya'sı Kültür Başkent'i olma çalışmamız, 2021 Avrupa Kültür Başkent'i olma çalışmamız, Uluslararası Kongre-Fuar ve Kültür Merkezi Projesi, Hızlı Tren Projesi, Havaalanı Projesi, Edirne Sarayı Örenyeri Projesi, Makedonya Saat Kulesi Projesi, Şükrüpaşa ve Hıdırlık Tabyaları Projeleri, Saros Körfezi Projeleri, Kamp-Karavan Turizmi Projesi, Sağlık Turizmi Projeleri, UNESCO'nun geçici listesinde bulunan Uzunköprü'nün Unesco Dünya Kültür Miras Listesine Girme Projesi, Adalet Kasrı Müzesi başta olmak üzere Kent Müzesi, Tarım Müzesi, Hamam Kültürü Müzesi, Göç Müzesi, Enez Müzesi, Balkan Harbi Müzesi projelerinin tamamlanması ile koyduğumuz hedefe ulaşmak zor olmayacaktır"

 

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜRLER

Bizim için çok büyük bir anlam taşıyan ve manevi huzur bulmamıza neden olan Edirne Kültür gezisini tertip eden YBBD Genel Başkanı Nezir Karayün'e ve gazeteci dostu Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr.Hasan Akgün'e, gezi boyunca bizleri yalnız bırakmayan Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu'na ve katkıda bulunan herkese teşekkür ederiz.

www.beyhaber.com 


Anahtar Kelimeler: YBBD Edirne Gezisi Düzenledi