Rant Uğruna Sahil Yok Olacak

Gürpınar Balıkçı Barınağında gerçekleşen buluşmada, Balık Halinin Beylikdüzü sahiline taşınmasının bölgenin doğal güzelliğini yok edeceğinden söz edildi.

ARŞİV 29.04.2013 22:56:35 0
Rant Uğruna Sahil Yok Olacak

Balık Hali projenin yapılmasının planlandığı Gürpınar Balıkçı Barınağında gerçekleşen buluşmada, Balık Halinin Beylikdüzü sahiline taşınmasıyla bölgenin doğal güzelliğini yok edilerek geri dönüşü olmayan bir zarara uğratılacağına temas edildi.

Büyükçekmece körfezi kirlenecek

Türkiye'nin en değerli doğa güzellikleri arasında bulunan Büyükçekmece Körfezi'ne, balık hali projesi için 206 Bin metrekarelik bir dolgu yapılacağının belirten platform katılımcıları, "Büyükçekmece körfezinin doğal bir akıntısı var. Bu akıntı denizin temizliğini sağlıyor.  Bu proje ile akıntı kaybolacak. Bu doğal akıntıyı, denizin altına büyük borular döşeyerek sağlayabileceklerini öne sürüyorlar. Bu mümkün değil" şeklinde açıklamalarda bulundu. 2009 yılında İBB' de karara bağlanan balık hali projesiyle yapılması planlanan dolgu alanının, yapılaşmaya müsait olmayan bir alanın yanı başına yapılmasının da açıklanabilir bir durum olmadığına işaret eden platform katılımcıları, "2 Milyon 587 Bin metrekarelik heyelan alanının olduğu bir alanın hemen dibinde deniz dolduruyorum diyorsunuz. Neredeyse Beylikdüzü'nün iyi imarlı yerleri kadar emsal hakkı veriyorsunuz" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

400 Milyon TL rant!

Yapılacak dolgu ile İBB'nin 400 Milyon TL civarında bir kazanç elde edeceğinin altını çizen platform katılımcıları, "İstanbul"a gelen balığın deniz yoluyla gelme oranı 10, 90 ı kamyon ve tırlarla geliyor. Yapılacak alan, Beylikdüzü içinden 5-6 km dolaşarak E-5 Karayoluna çıkan bir yer. Buraya yapılması doğru değil. Burada bir başka gizli husus var. 206 Bin Metrekarelik deniz dolgusunun sadece dolgu geliri 400 Milyon TL civarında. Bu dolgu ile böyle bir kazanç elde edilecek. Burada Beylikdüzü halkına yarayacak bir tek fayda yok" şeklinde bilgiler verdi.

Halk ayağa kalkmak zorunda

Toplantıya katılan CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı Ekrem İmamoğlu ise,  "Balık hali yapıldıktan sonra ne sahilde yürüyecek ne de balık tutacak yerimiz kalır. Bunu yapacağımıza 6 tane balık barınağı, plaj yapalım ben varım. Beylikdüzü Yeşilvadisi ve sahildeki büyük bir kısmı imara kapalı alanıyla İstanbul"un en güzel, en nezih yeri olabilir. Halk ayağa kalkmak zorunda. Kumkapı deyince balık lokantası, eğlence gibi algılanıyor. Böyle değil, o işin süsü" dedi.

Toplantıya;  Beylikdüzü Balıkçılar ve Çevre Koruma Derneği, Beylikdüzü Atatürkçü Düşünce Derneği, Beylikdüzü Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Beylikdüzü şubesi, Doğa Emanetçileri Çevre Eğitim Derneği, Evimiz Beylikdüzü Derneği, El Ele Yaşam Derneği, Beylikdüzü ve Büyükşehir Dayanişma Kültür Eğitim Çevre Koruma Derneği, Büyükçekmece Mimarsinan Güzelleştirme Derneği, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.


Anahtar Kelimeler: Rant Uğruna Sahil Yok Olacak