Murat Soydan Adana` da Ödül Aldı

23. Uluslararası Adana Film Festivali`nin Onur ödülleri Adana Hilton Oteli Balo Solonunda düzenlenen görkemli bir törenle sahiplerini buldu

KÜLTÜR-SANAT 21.09.2016 21:27:00 0
Murat Soydan Adana` da Ödül Aldı

Sunuculuğunu deneyimli sunucu ve oyunu Çiğdem Tunç’un yaptığı muhteşem gecede, Onur Ödülleri; yazar Osman Şahin ve oyuncu – eğitimci Ayla Algan ile Murat Soydan’a takdim edildi. Onur Ödülleri Gece’si birkaç gün önce kaybettiğimiz Tarık Akan’ın hayatını anlatan kısa bir film ile başladı.

 

Geceye Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana ili Vali Yardımcıları, Milletvekilleri, Festival Kurulu, Sinema oyuncuları, Festivalde yarışan filmlerin yönetmen ve oyuncu ve ekipleri, sanatçılar, sinema yazarları ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Gecede açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü; "Adana kültür ve sanatın bereketli toprakları. Türk kültürüne Türk sinemasına önemli değerler yetiştirmiş bir kent. Seçildiğimiz ilk yıl festivalimizi gerçekleştirdik. Geçen yıl yaşadığımız terör ortamından dolayı, yarışma bölümünü uygulamıştık. Tabi Türkiye sanata ara vermemeli. Sanatını ertelememeli. Adana bereketli topraklarında; sanata, kültüre, sinemaya ev sahipliğine devam etmeli. Görevde kalacağım olağan süre 5 yıl içinde bu festivali gerçekleştireceğiz. Bu yıl 15 Temmuz kalkışması yaşadık. Bu milletin bütün değerlerine saldırdılar. Ama biz de bundan dolayı her şeyi öteleyerek bunların hedeflerine hizmet etmiş olmamamız lazım. Bütün şehitlerimizi anıyoruz. Onların ödediği bedeller var. Biz bu festivali, yarışmamızı yapıyoruz. Onların aziz hatırası önünde saygı ile eğiliyoruz" dedi.

 

Festivale katkıda buluna kurum ve kuruluşlara takdim edilen teşekkür plaketlerinin ardından, yorumcu ve oyuncu Ayşegül Aldinç piyano ve klarnet eşliğinde bir müzik dinletisi sundu.

 

Gece Onur Ödüllerinin Osman Şahin, Ayla Algan ve Murat Soydan’a takdim edilmesiyle son buldu. Osman Şahin ve Murat Soydan kısa birer konuşma yaparken, Ayla Algan teşekkür konuşmasının yanı sıra kendisiyle özdeşleşen ‘Koca Öküz’ şarkısını söyleyerek büyük alkış aldı.

 

Festival hakkında…

Festival kapsamında her yıl olduğu gibi bu yıl da koordinatörlüğünü Işıl Özgentürk'ün yaptığı Altın Koza Kısa Film Atölyesi düzenlenecek. Atölyeye katılanlara kurgu, senaryo-film okuma, görüntü yönetmenliği, oyuncu seçimi, yapım geliştirme ve film çekimi konularında dersler verilecek. Sinema dünyasının heyecanla beklediği ve her yıl olduğu gibi yoğun ilgi gören Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 12 film, jüri önüne çıkıyor.

Yarışmanın finalistlerinden Erhan Tuncer’in ilk filmi olan “Ağustos Böcekleri ve Karıncalar”, dünya prömiyerini Adana’da yapacak.

Yine bir ilk film olan Mehmet Can Mertoğlu’nun “Albüm”ü ise, 69. Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası’nda yarışmış ve ‘Yılın En Yenilikçi Yönetmen Ödülü’nü almıştı. Film, Türkiye prömiyerini yarışma kapsamında Adana’da yapacak.

 

Kıvanç Sezer’in ilk filmi olan “Babamın Kanatları”, 51. Karlovy Vary Film Festivali Ana Yarışması’nda, Dünya prömiyerini yapmıştı. Film, Türkiye’de ilk defa Adana’da seyirci karşısına çıkacak.

Yine yarışmanın finalistlerinden Handan Öztürk’ün “Bana Git De” ve Hiner Saleem’in “Dar Elbise” isimli eserleri, dünya prömiyerlerini yarışma kapsamında yapacaklar. Çağdaş Çağrı’nın ilk filmi olan “Geçmiş”, dünya prömiyerini yarışma kapsamında gerçekleştirecek. Yüksel Aksu tarafından yönetilen “İftarlık Gazoz”, yarışmanın bir diğer finalisti olarak karşımıza çıkıyor. Yönetmen Reha Erdem’in, 73. Venedik Film Festivali’nde ‘Ufuklar’ kategorisinde yarışacak filmi “Koca Dünya”, Türkiye prömiyerini yarışma kapsamında, Adana’da yapacak. Güven Beklen’in yönettiği “Mehmet Salih” isimli ilk filmi, dünya prömiyerini yapacak bir diğer finalist. Çağan Irmak’ın yönettiği “Nadide Hayat” da yarışmanın finalistleri arasında yer alacak. Derviş Zaim’in “Rüya” isimli filmi ise, yine dünya prömiyerini yarışma kapsamında gerçekleştirecek finalistler arasında. Cemil Ağacıkoğlu’nun “Tarla” isimli filmi ise, yine büyük ödül için jüri karşısına çıkacak eserlerden biri olacak. 23. Uluslararası Adana Film Festivali’nde ödül kazananlar 24 Ekim Cumartesi Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde yapılacak Ödül Töreni’nde açıklanacak.


Anahtar Kelimeler: Murat Soydan Adana`