"ENDİŞEM ŞAHSIM ADINA DEĞİL DEMOKRASİ ADINA"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Diyarbakır' a coşkuyla karşılandı. CHP Diyarbakır İl Başkanlığı' nda kameraların karşısına geçen İmamoğlu, demokrasi vurgusuyla yüklü bir konuşma yaptı.

1.09.2019 01:21:00 0

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları’nın görevlerinden alınıp, yerlerine kayyım atanmasını eleştiren İmamoğlu, “Seçilmiş belediye başkanlarının soyut ve hukukta karşılığı bulunmayan, kamu vicdanını ikna etmekten uzak sebeplerle görevden alınıp, yerlerine kayyum atanması da tam bir gaflettir, dalalettir. Seçimle gelenin seçimle gitmediği yerde ne demokrasi olur ne hukukun üstünlüğü kalır. Vatandaşın sandıktan çıkan iradesi, bir takım makam sahiplerinin, kendi arzularına göre geçerli ya da geçersiz sayabileceği bir irade değildir. Vatandaşın seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanmasının önüne engeller çıkarmak, demokrasi dışı arayışlar içindeki kesimleri güçlendirmekten başka hiçbir işe yaramaz. Bu kesimlere karşı hep birlikte mücadele edeceksek, demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkmak zorundayız. Bu ülkeyi yönetenleri, bu ülkede 82 milyon vatansever yaşadığını kabul etmesi ve bu idrakle ülkeyi yönetmesi şarttır” şeklinde konuştu.

İmamoğlu, “Kayyım atanacağının sinyalleri seçimlerden önce verilmişti, sizin de böyle bir endişeniz var mı” sorusuna da “Duyacağım tek endişe demokrasi adına olur. Şahsım adına zerre kadar endişe duymuyorum. Bunun adı Diyarbakır olmuş, başka bir yer olmuş çok önemli değil. Kendimize sonsuz güvenimizle, milletin iradesine arkasında elde etmiş birisi olarak görevimizi en iyi şekilde, tüm olumsuzluklarla mücadele ederek, bir şehre huzur getirmek ve gerçekten güzel bir çevre oluşturmak, insana insan olduğu için hizmet eden anlayış ortaya koymak adına mücadelemize devam ediyoruz” yanıtını verdi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kamuoyunda merak edilen Diyarbakır ve Batman ziyareti coşkulu başladı. Diyarbakır Havaalanı’nda toplanan yüzlerce vatandaş, çiçekler ve alkışlarla karşıladığı İmamoğlu’na ve ziyarette kendisini yalnız bırakmayan eşi Dilek İmamoğlu’na sevgi gösterilerinde bulundu. İmamoğlu çiftini havaalanında, CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP Diyarbakır İl Başkanı Vecdi Erbay karşıladı. İmamoğlu’nun, VIP’e girişinde de “Her şey çok güzel olacak” tezahüratı yapıldı. Çok sayıda CHP milletvekilinin eşlik ettiği İmamoğlu, yaşanan yoğun ilgiden dolayı oluşan izdiham nedeniyle havaalanından zorlukla ayrılabildi.

“ONURLU BİR TARİH…”
Havaalanı’ndan CHP Diyarbakır İl Başkanlığı’na geçen İmamoğlu, burada da coşkuyla karşılandı. İmamoğlu, burada, eşi ve İl Başkanı Erbay ile birlikte çok sayıda yerli-yabancı, ulusal ve yerel basın mensubunun karşısına geçti. Sözlerine, “Devletimizi, milli birliğimizi, siyasal sistemimizi üzerine inşa ettiğimiz çok temel kavramlar var: Cumhuriyet, demokrasi, hukukun üstünlüğü, milli irade...” şeklinde başlayan İmamoğlu, şöyle devam etti. 

“Bu kavramların içini boşaltmak, değersiz ve geçersiz hale getirmek devletimize, milli birliğimize, demokrasimize yapılabilecek en büyük kötülüklerden biridir. Bu kavramların arkasında çok köklü bir tarih yatıyor. Yüzyıl önce, işgal altındaki Anadolu'da, bağımsızlık ve özgürlük arzusuyla başlayıp, cumhuriyet ve demokrasi idealiyle devam eden bir tarihtir bu. Hangi siyasi görüşten, hangi inançtan, hangi kökenden olursa olsun, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyenlerin yazdığı ve yazmaya devam ettiği, onurlu bir tarihtir bu.”

“SEÇİMLE GELENİN, SEÇİMLE GİTMEDİĞİ YERDE DEMOKRASİ OLMAZ”
“Bizler; bir kişinin, bir ailenin, bir grubun, bir kesimin değil, milletin iradesine uygun olarak yönetilme kararlılığını ortaya koymuş, bunun için bedeller ödemiş bir ülkenin vatandaşlarıyız” diyen İmamoğlu, “Böyle bir ülkede, kendi iradesini milletin iradesinden üstün görme gafletine düşenler, bunun bedelini sandıkta en ağır şekilde öderler. Seçilmiş belediye başkanlarının soyut ve hukukta karşılığı bulunmayan, kamu vicdanını ikna etmekten uzak sebeplerle görevden alınıp, yerlerine kayyum atanması da tam bir gaflettir, dalalettir. Seçimle gelenin seçimle gitmediği yerde ne demokrasi olur ne hukukun üstünlüğü kalır. Vatandaşın sandıktan çıkan iradesi, bir takım makam sahiplerinin, kendi arzularına göre geçerli ya da geçersiz sayabileceği bir irade değildir. Vatandaşın seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanmasının önüne engeller çıkarmak, demokrasi dışı arayışlar içindeki kesimleri güçlendirmekten başka hiçbir işe yaramaz. Bu kesimlere karşı hep birlikte mücadele edeceksek, demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkmak zorundayız.  Bu ülkeyi yönetenleri, bu ülkede 82 milyon vatansever yaşadığını kabul etmesi ve bu idrakle ülkeyi yönetmesi şarttır” şeklinde konuştu.

“İLKESİZ SİYASETTEN KENDİLERİNE DE ÜLKEYE DE FAYDA GELMEZ”
Sandığa atılan bütün oyların, kim tarafından kime verilirse verilsin, eşit ölçüde geçerli ve muteber olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Bazı seçmen kesimlerini, bazı siyasi partileri, bazı seçilmişleri diğerlerinden ayrı tutmak, farklı ölçütler ve farklı kurallar uygulamaya kalkmak kabul edilemez. Bu çok tehlikeli, çok riskli bir ayrımcılıktır. Ne yazık ki, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarına ve onların seçmenlerine yönelik tavır böyle bir ayrımcılık görüntüsü ortaya koymaktadır. Siyasi partiler ve onların seçilmiş yöneticileri, milletvekilleri, belediye başkanları ya hukukun içindedirler ya da dışında. Buna dair nihai kararı verecek olan da yargıdır. Kimi partileri, sivil toplum girişimlerini, kişileri bazen hukukun içinde kabul edip, bazen hukuk dışı yapılar olarak damgalamaya dayalı, yanar döner bir siyaset tarzını adet haline getirenleri hepimiz çok iyi biliyoruz. Onlar da şunu iyi bilsinler ki, böyle ilkesiz, böyle günü kurtarmak için yapılan siyasetten ne kendilerine bir fayda gelir, ne de ülkeye” ifadelerini kullandı.

31 MART VE 23 HAZİRAN HATIRLATMALARI
Milli iradeye dayanarak sandıktan çıkanların hukukun üstünde olmalarının söz konusu bile olamayacağını belirten İmamoğlu, şunları söyledi: 

“Hangi göreve gelirlerse gelsinler, seçilmişler de birer vatandaştır ve her vatandaş gibi hukuka tabi olmak mecburiyetindedirler. Ancak, seçilmiş milletvekillerinin, belediye başkanlarının hukuk dışına çıktığını iddia edenlerin önünde önemli bir sorumluluk vardır. Bu iddialarını yargı organlarına ve toplum vicdanına kabul ettirmek zorundadırlar.  Toplum vicdanı onay vermediği halde yapılan görevden almalar, seçimi yenilemeler gibi işlere karşı milletin ne cevap verdiğini unutmuş olanlara 31 Mart ve 23 Haziran 2019 günlerini bir kez daha hatırlatmak isterim.”

“BU, CUMHURİYET’E VE DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKMA MÜCADELESİDİR”
“31 Mart'ta ortaya konulmuş millet iradesini yok saymak için söylenmiş yalanların, atılmış iftiraların sahipleri bugün o sözlerinin utancı içindedirler. Kendileri utanmıyorsa, eşleri dostları, partilileri, seçmenleri onlar adına utanıyor” saptamalarında bulunan İmamoğlu, sözlerini, “İstanbul seçimlerini iptal ettirmek için yalan ve iftiradan medet uman bir avuç azınlığın, asıl niyetlerinin, alabildiğine istismar ettikleri bir israf düzenini sürdürmek olduğu açıkça görüldü. Ne yazık ki kayyıma devretme uygulamalarının altında da israf düzenini sürdürme niyeti olduğuna dair pek çok emareler ortaya çıkmaktadır. İstanbul yahut Diyarbakır; Türkiye'nin neresinde olursa olsun... O parti ya da bu parti; bu ülkenin hangi yasal partisi olursa olsun... O kişi ya da bu kişi; bu milletin görev verdiği hangi kişi olursa olsun... Tavrımızı ve duruşumuzu değiştiremeyiz. Kime yapılırsa yapılsın, haksızlığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe açıkça ve hep birlikte hayır demek mecburiyetindeyiz. Çünkü bu bir adalet mücadelesidir, bir demokrasi mücadelesidir. Bu, millet iradesini koruma mücadelesidir. Bu, Cumhuriyete ve demokrasiye sahip çıkma mücadelesidir” şeklinde sürdürdü.

“ÇÜNKÜ BİZ ANADOLU’YUZ”
“Bu ülkenin, bu toprakların, bu devletin gerçek ve yegane sahipleri Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit ve özgür vatandaşlarıdır” vurgusunu yapan İmamoğlu, sözlerini, “Aslolan; vatandaşın onuru, saygınlığı, huzuru, mutluluğudur. Siyasi partiler bunu sağlamak için birer araçtırlar. Amacı unutturup, araçları kutsallaştırmaya çalışanlara itibar etmeyeceğiz. Hiçbir fanatizme kapılmadan, hiçbir ayrımcılık yapmadan, korkmadan, yılmadan Cumhuriyetin ve demokrasinin değerlerini her koşulda, her zeminde savunmaya devam edeceğiz. Bu ülkenin eşit ve onurlu insanları olarak, barışı, adaleti ve özgürlüğü aramaktan asla vaz geçmeyeceğiz. Bu ülke insanlarının sağduyusu, birlikte ve huzur içinde yaşama arzusu, her türlü baskıyı, her türlü ayrımcılığı yenecek güçtedir. Bizim gönül zenginliğimiz her zenginliğin üstündedir. Bizim, güzel günlere olan umudumuz her zorluğun üstesinden gelecek güçtedir. Çünkü biz, Anadolu'yuz” şeklinde noktaladı.

İmamoğlu, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. O sorular ve İBB Başkanı’nın verdiği yanıtlar şöyle oldu:

Kayyıma verilen tepkileri yeterli buluyor musunuz? 

-    Hukuk çerçevesinde herkesin vermesi lazım. Bu bir vatandaş sorumluluğu. Bu partilerin belediye başkanlarının vesaire ortaya koyacağı bir mücadele değildir. Toplum, İstanbul olsun, Diyarbakır olsun bu yanlışa karşı mücadelesini demokratik yollarla vermektedir. Buna dönük tüm hukuki yolları denemeye devam etmeliyiz, toplumun duyarlılığını arttırmalıyız. Gerçekten anladık ki demokrasi, cumhuriyet, özgürlük hepimiz için bir nefes gibi. Bunu anladık. Nefesimizin ne kadar daraldığını İstanbul’da htik. Bu nefes daralmasını, bu toplum Türkiye’nin hiçbir yerinde yaşasın istemeyiz. Çünkü bu bütüncül bir meseledir. Demokrasiyi bir şehirde var etmek, ülkede var etmek anlamına gelmiyor. Yani bu demokrasi bütüncül bir şekilde var olacaksa Van’da da var olacak,  Mardin’de de Diyarbakır’da da İzmir’de de Rize de İstanbul’da da var olacak. Biz tüm demokratik tavrımızla bu tepkimizi dile getirmeye devam edeceğiz.

Kayyım atanacağının sinyalleri seçimlerden önce verilmişti, sizin de böyle bir endişeniz var mı?

-    Duyacağım tek endişe demokrasi adına olur. Şahsım adına zerre kadar endişe duymuyorum. Bunun adı Diyarbakır olmuş, başka bir yer olmuş çok önemli değil. Kendimize sonsuz güvenimizle, milletin iradesine arkasında elde etmiş birisi olarak görevimizi en iyi şekilde tüm olumsuzluklarla mücadele ederek, bir şehre huzur getirmek ve gerçekten güzel bir çevre oluşturmak, insana insan olduğu için hizmet eden anlayış ortaya koymak adına mücadelemize devam ediyoruz.

Kürtlerin size desteğinin faturasının kayyımlar olduğu söyleniyor?

-    Ben öyle düşünmüyorum. Böyle dip seviyedeki bir duyguyla hareket edilmesini artık ayıpla karşılarım bu başka bir mesele olabilir. Kendi adlarına farklı üstünlük kurma olabilir. Bundan sonrasına bakmak lazım. Bundan sonraki siyasi atmosferi iyi okumak lazım. Bundan sonra yapmamız gereken bence odur.

Kürtçe bir şeyler söyler misiniz? 

-    Ben hiç öğrenmedim. Öğrenirsek söyleriz yani. Anlamadan konuşmayı sevmem başkası gibi.

ELÇİ’NİN MEZARINI ZİYARET ETTİ
İmamoğlu, Diyarbakır turunda, 2015 yılının Kasım ayında hala aydınlatılamayan bir cinayete kurban giden eski Diyarbakır baro Başkanı Tahir Elçi’nin mezarını da ziyaret etti. İmamoğlu, karanfil bırakıp dua ettiği Elçi’inin kabri başında şu konuşmayı yaptı: 

“Ne yazık ki bugün Tahir Elçi’nin kabri başındayız. Daha önce de bir anma törenine eşlik etmiştim Diyarbakır’da. Gerçekten haince bir saldırıyla kaybettiğimiz çok değerli bir insan, aktivist. Aynı zamanda baro başkanlığı yapmış Diyarbakır ve ülkemiz için çok değerli bir insanı kaybettik. Hep beraber çok üzülmüştük. Öncelikle şunu söyleyeyim; terörü, terörün her türlüsünü lanetliyorum. Ülkemizi ve milletimizi terörden kurtarmak adına, tam da demokrasiyi güçlendirmek ve hukukun üstünlüğünü var etmek, vazgeçilmez bir unsurdur. 82 milyon vatansever olarak teröre karşı hep birlikte mücadele vermeliyiz. Bu mücadele, birlik ve beraberlikle olur. Bu mücadelenin bekçisi Cumhuriyettir, demokrasidir, hukukun üstünlüğüdür. Bu yönüyle hukukun üstünlüğünü savunan bir demokrasi şehidini burada anmak ve mezarı başında ona duamızı göndermek istedik. Ruhu şad olsun. Ülkemizin ve güzel ailesinin başı sağolsun.”