DÜNYA DİYABET GÜNÜ'NDE BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ`NDEN TAVSİYELER

14 Kasım Dünya Diyabet Günü'nde, halk arasında çok sık karşılaşılan diyabet hastalığına dikkat çeken Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, önemli tüyolar verdi.

SAĞLIK 14.11.2016 21:08:42 0
DÜNYA DİYABET GÜNÜ

Tip1 ve Tip2 diyabeti açıklayan Diyetisyen Billur Filiz, besinlerde kısıtlamaya gidilmesi gerekebileceğine ve tüketilen karbonhidratın miktarına, türüne dikkat edilmesi gerektiğine değindi.

Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Diyetisyen Billur Filiz, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü'nde bilgi verdi. Filiz, Bazı kişilerin vücudunda insülin üretimi yapılamaz bu Tip 1 Diyabet veya insulin üretilir ancak yetersiz olur bu da Tip 2 Diyabet olarak adlandırılır.” diyerek üç ana öğünün ve ara öğünlerin düzenli olarak tüketilmesi gerekliliğine değindi.

Uzun süre aç kalınmasının kan şekerinin büyük ölçüde düşmesine ve yemeğin ardından hızlıca yükselerek bünyeyi olumsuz etkilemesine neden olabileceğini anlatan Filiz, kuralları şöyle sıraladı; Beslenmede kan şekerinin seviyesini hızla yükseltmeyen kompleks karbonhidratlardan (tahıllar, baklagiller vb.) faydalanılmalıdır. Kaymak, krema gibi aşırı yağlı besinler, yağlı etler, yağda kızartılmış besinler tüketilmemelidir. Meyveleri tüketirken porsiyon ölçüsüne dikkat edilmesi gerekmektedir. Tek bir seferde fazla miktarda meyve tüketilmemelidir. Meyve tüketimi gün içerisinde az miktarlarda 2-3 kez olabilir. Kabuklu yenilebilen meyveler kabuklarıyla beraber tüketilmelidir. Sabah aç karnına meyve yenmemelidir. Patates, havuç, bezelye, muz, kuru üzüm gibi glisemik indeksi yüksek besinler, ,makarna, pilav, dolmalar, börek, pide, gibi karbonhidrat içeriği yüksek çok fazla tercih edilmemelidir.”

Light veya diyet ürün adı altında satılan her besinin de dikkatli tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Filiz, Bu ürünler tüketilmeden önce besin etiketi muhakkak okunmalıdır. Ana öğün tüketilirken besin örüntüsü göz önüne alınmalıdır. Ana öğünlerde sadece karbonhidratlı besinler değil proteinli besinler (yoğurt, süt, peynir veya et/tavuk/balık) veya ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar da muhakkak tüketilmelidir” şeklinde bilgiler aktardı.