Büyükçekmece' nin tarihine ışık tutacak kitap tanıtıldı

Büyükçekmece' nin tarihini anlatan "Büyük Medeniyetlerin Büyük Kenti Büyükçekmece" isimli kitap TÜYAP 36`ncı Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı' nda tanıtıldı.

BÜYÜKÇEKMECE 8.11.2017 17:15:00 0
Büyükçekmece

Büyükçekmece’nin geçmiş tarihine ışık tutan “Büyük Medeniyetlerin Büyük Kenti Büyükçekmece” isimli kitap, TÜYAP 36'ncı Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda tanıtıldı.

 

Büyükçekmece’nin tarihi ve bilinmeyenleri gün ışığına çıkartan kitap, 9 kişilik uzman bir ekibin Makedonya’ya kadar ulaşan Osmanlı Arşivleri’nden elde ettikleri bilgileri içeriyor. İlk kitap Recep Hoca’ya TÜYAP 36'ncı Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Interexpo Salonu’nda gerçekleşen tanıtım toplantısına Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün ve kitabı hazırlayan Belgesel Yapımcısı Cengiz Özkarabekir, Gazeteci Yazar Yönetmen Ali Murat Güven, Tarihçi Doç. Dr. Arif Kolay, Yazar Haldun Hürel, Yazar Yayıncı Dr. Şefik Memiş’in yanısıra CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı H. Remzi Gökbulak, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Büyükçekmece’nin geçmiş tarihinin gün yüzüne çıktığı kitap katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Kitabın ilk baskısı Büyükçekmece’nin en yaşlılarından ve Köy Enstitüleri’nin hayattaki öğretmenlerinden Recep (Hoca) Karamaz’a Başkan Akgün tarafından takdim edildi.

 

‘‘Tek kitaba sığmadı, İki kitap daha çıkacak’’

 

Büyükçekmece tarihini ortaya koymanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ‘’Yaklaşık 500 sayfalık bir kitap ortaya çıktı. 3 bin yıl öncesinden başladık, Cumhuriyet tarihine gittik ve günümüze kadar geldik. Büyükçekmece tarihiyle ilgili bir çalışmaya hocalar girince bir kitapla anlatılmasının mümkün olmadığını gördük. Şimdi ardı ardına iki kitap daha çıkacak. Biri, Balkan savaşları Çanakkale savaşları ve Büyükçekmece konulu olacak. Bir diğeri ise, Cumhuriyet döneminden biraz daha önce başlayıp Cumhuriyet dönemi ve Cumhuriyet dönemi sonrası bir kesimi anlatacak. Elimizde çok zengin bir malzeme birikti. Osmanlı kütüphanelerine ve değişik arşivlere girince ne kadar zengin bir kara parçası üzerinde belediye başkanlığı yaptığımı gördüm ve duygulandım. Bunları neden daha önce bulup ortaya çıkartmamışız diye de üzüldüm. Bugün çok güzel bir Büyükçekmece tarihini ortaya koymanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çok güçlü bir ekiple çalıştık. Büyükçekmece’nin tarihini artık resmi belgelere dayandıran 500 sayfalık bir kitap kitapçılarda ve değerli kütüphanelerin tamamında yerini almış olacak. Bu kitap benim bugüne kadar ki en önemli eserimdir’’ diye konuştu.

 

“Bu kadar eskiye dayandığını bilmiyorduk”

 

“Büyük Medeniyetlerin Büyük Kenti Büyükçekmece” kitabının hazırlanış sürecini anlatan Genel Yönetmen Cengiz Özkarabekir, Osmanlı arşivleri, müzeler, kütüphaneler, yerel tarihçiler başta olmak üzere birçok alanda ciddi araştırmalar ve çalışmalar yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Büyükçekmece hakkında bazı bilgilerimiz vardı ancak tarihinin bu kadar eskilere dayandığını bizde bilmiyorduk. Geçmişini bilmeyen toplumlar gelecekle bağ kurmakta zorlanırlar. Bu yüzden yaşadığınız şehri bilmek çok önemlidir. Buradan yola çıkarak ekip olarak müthiş bir araştırmanın içine girdik ve ortaya bu kitap çıktı.”

 

Tarihçi, yazarlar ve akademisyenler tarafından hazırladı

 

Büyük Medeniyetlerin Kenti Büyükçekmece kitabı 4 bölümde yazıldı. Antik Çağdan Osmanlı’ya Büyükçekmece, Osmanlı Dönemi’nde Büyükçekmece, 19. Yüzyılda Büyükçekmece’nin Sosyo - Ekonomik Yapısı ve Cumhuriyet Dönemi’nde Büyükçekmece olmak üzere 4 bölüm başlığı altında yazıldı. Kitabın Genel Yönetmenliğini üstlenen Belgesel Yapımcısı Cengiz Özkarabekir aynı zamanda da Cumhuriyet Dönemi’nde Büyükçekmece, Yazar Haldun Hürel Büyükçekmece’deki Mimar Sinan Eserleri, Tarihçi – Yazar Hulusi Üstün Osmanlı Dönemi’ne kadar Büyükçekmece ve Cumhuriyet Dönemi Büyükçekmece, Tarihçi Doç. Dr. Arif Kolay ve Yazar Dr. Şefik Memiş Osmanlı Dönemi’nde Büyükçekmece bölümlerini araştırarak kaleme aldı. Kitapta ayrıca Çanakkale Savaşı’nda şehit düşen 20 Büyükçekmeceliye ait belgelere de yer verildi.